ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δε γίνεται να πάμε σε εκλογές χωρίς εποχικό προσωπικό»

Τα ζητήματα έλλειψης προσωπικού, που τέθηκαν από τους αιρετούς του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα η αναφορά του προέδρου της ΚΕΔΕ ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας το 2023, απασχόλησαν την πρώτη ημέρα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που συνεχίζεται στον Βόλο.

Η τακτική χρηματοδότηση, το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά οι προσλήψεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου Δημήτρη Παπαστεργίου, που έγινε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα.
«Από το Υπουργείο Εργασίας ακούμε πως το 2023 δε θα υπάρξει νέος κύκλος κοινωφελούς εργασίας. Τα προγράμματα αυτά όμως ήταν εξαιρετικά χρήσιμα, και για εμάς αλλά και για τους εργαζόμενους. Δε γίνεται να πάμε σε εκλογές χωρίς εποχικό προσωπικό. Πρέπει άμεσα να αναζητηθούν λύσεις», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μέσα, ώστε οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Στα ζητήματα προσωπικού απάντησαν οι παρόντες υπουργοί, με τον κ. Βορίδη να επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασία της προκήρυξης 13Κ από τον ΑΣΕΠ, που θα στελεχώσει τους δήμους με 1700 περίπου μηχανικούς, σημείωσε ωστόσο πως η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να καλύπτει τις ανάγκες σε ΥΕ με έκτακτο προσωπικό και να στελεχώνει με μόνιμες προσλήψεις ΠΕ. «Δε θα γυρίσουμε ποτέ στο επίπεδο προ της κρίσης. Είναι ανορθολογικό, οδήγησε σε εκτόξευση δαπάνης και οδήγησε τον τόπο στην χρεωκοπία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 6 εκατ. ευρώ για τις σχολικές καθαρίστριες ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πέτσας.

Το τέλος ταφής

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν και τους δήμους της Ηπείρου, όπως είχαν εκφραστεί στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή την αναστολή του τέλους ταφής, το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων και τη ναυαγοσωστική κάλυψη, θέματα τα οποία ο κ. Παπαστεργίου τα ενέταξε στον «παραλογισμό» που ισχύει.
«Το κράτος έχει τον κεντρικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, το κράτος έχει αλλάξει τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον τρεις φορές ουσιωδώς θέσεις και απόψεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, τις μονάδες επεξεργασίας, την καύση. Το κράτος με τις εκχωρήσεις που έκανε, είχε την ευθύνη να τρέξει τις προσκλήσεις για μονάδες επεξεργασίας, πράσινα σημεία και διαλογή στην πηγή, με τα τελευταία να μην έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας… Και ενώ το κράτος έκανε ή δεν έκανε όλα αυτά, οι δήμοι και οι πολίτες φταίνε που δεν κάνουν σωστή ανακύκλωση και καλούνται να πληρώσουν το τέλος ταφής! Καταλαβαίνουμε πως το τέλος ταφής μπήκε ως προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ας το πληρώσουν αυτοί που φταίνε και σε αυτούς σίγουρα δεν είναι οι δήμοι και οι πολίτες τους!», σημείωσε και πρόσθεσε πως η ΚΕΔΕ αναμένει άμεσα τουλάχιστον μία δέσμευση για έναν απολογιστικό τρόπο υπολογισμού του μέσα στο 2023, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση, διαφορετικά θα εφαρμοστεί η ήδη ειλημμένη απόφαση της ΚΕΔΕ για δικαστική προσβολή του.
Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Πέτσας επεσήμανε ότι είναι μια υποχρέωση που σχετίζεται με ορόσημα εκταμιεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ο υπολογισμός μπορεί να γίνει απολογιστικά το έτος 2023 αντί του 2022.

Ναυαγοσώστες και αδέσποτα

Δύο θέματα που όχι μόνο απασχολούν έντονα τους αιρετούς, αλλά τους τοποθετούν στην θέση του κατηγορούμενου ακόμη και για κακουργήματα, είναι το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων, αλλά και η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.
«Δύο χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε μια αόρατη δύναμη, πως δεν μπορεί να φταίει ο δήμαρχος, που το «φανταστικό» ΠΔ για τους ναυαγοσώστες δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ελλείψει ικανού αριθμού ναυαγοσωστών. Και όμως εμείς τρέχουμε δύο χρόνια τώρα στους εισαγγελείς κατηγορούμενοι ακόμη και για κακουργήματα. Εμείς τρέχουμε για το εξωφρενικό -σε σχέση με τις ευθύνες μας- νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Όχι, δεν μπορεί να φταίει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος για κάθε αδέσποτο δάγκωμα!», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ζητώντας άμεσες λύσεις.

Μέτρα για ενεργειακή αυτονομία

Πέρα από τις οικονομικές ενισχύσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, οι δήμοι ζητούν και μέτρα που θα τους επιτρέψουν να καταστούν ενεργειακά αυτόνομοι σε κάποιο βαθμό.
Αυτό που ζητούν, είναι να δοθεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος για να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, να δοθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψουν τουλάχιστον την ίδια συμμετοχή σε έναν πιθανό τραπεζικό δανεισμό, να δημιουργηθεί μία τραπεζική διαδικασία εξπρές για να «τρέξουν» αυτά τα σχέδια και να υπογραφεί η ΚΥΑ που θα δώσει τη δυνατότητα σε 100 δήμους που δε διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα, να πάρουν δάνεια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
«Αυτά πρέπει να συζητάμε και όχι το αν θα σβήσουμε τα λαμπάκια τα Χριστούγεννα ή τα σιντριβάνια, για να πετύχουμε εξοικονόμηση 10%», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου και ανακοίνωσε την ανάπτυξη πλατφόρμας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ΥΠΕΝ και την ΡΑΕ, που θα μας επιτρέπει στους δήμους να διασταυρώνουν online τα χρήματα που αποδίδουν οι πάροχοι αλλά και τα δημοτικά τέλη που χρεώνουν στους δημότες.
Σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως στο εννεάμηνο του 2022 το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε συνολικά 282 εκατ. ευρώ στους δήμους, ενώ ακολουθεί τις επόμενες ημέρες νέα επιχορήγηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομικών και πρόσθεσε πως η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, ειδικά για το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, δρομολογείται άμεσα στήριξη ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσει συνεννόηση για ένα προσωρινό πλαίσιο εφόσον εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξεταστεί η αύξηση της επιδότησης μέχρι τα 40 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Αρχή του τέλους για τα πιστοποιητικά

Δε θέλουν την εξάρτηση από Περιφέρεια και Υπουργεία

Αποστόλης Τζελέτας

Καμπανάκι της ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Υποδομών

Αποστόλης Τζελέτας