ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένας αποχαιρετισμός με πολλές αναμνήσεις και ένα παράπονο

Σε μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποχαιρέτησε τον Φίλιππο Τσουμάνη με μια τιμητική εκδήλωση, έναν χρόνο και δέκα μήνες μετά τον θάνατό του τον Γενάρη του 2021.

Η ειδική τιμητική συνεδρίαση άργησε, προφανώς και λόγω των υγειονομικών συνθηκών του προηγούμενου διαστήματος, ωστόσο ο χρόνος που πέρασε, δε στάθηκε ικανός να αποφορτίσει το κλίμα, με τη συγκίνηση να είναι έκδηλη σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του και τον γνώρισαν από κοντά, σε μια μακρά διαδρομή στον χώρο της πολιτικής και τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της διαδρομής ήταν ο Δήμος Ιωαννιτών, τον οποίο υπηρέτησε για δέκα και πλέον χρόνια, βάζοντας και τη σφραγίδα του στην οργάνωση του ΟΚΠΑΠΑ
Η συνεδρίαση δεν είχε τον χαρακτήρα μνημοσύνου, καθώς, πέρα από τα λόγια αγάπης που ακούστηκαν και την ανάδειξη της προσφοράς του, όσοι μίλησαν, μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας, σκιαγραφώντας τον πραγματικό χαρακτήρα του Φίλιππου Τσουμάνη. Μίλησαν για έναν άνθρωπο που συχνά τον αδικούσε το πάθος του και ο παρορμητικός του χαρακτήρας, για τον φωνακλά Φίλιππα, για έναν άνθρωπο που το πάθος του για τη ζωή ήταν μεγάλο παρά τα χτυπήματα της μοίρας.
Ακούστηκε, όμως, και ένα παράπονο. Η σύζυγός του Νικολέτα θέλησε να μεταφέρει στο σώμα την πίκρα του Φίλιππου Τσουμάνη για την καταγγελία της λαθροχειρίας στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Κατηγορήθηκε για κάτι μικρό, ανέντιμο και ανήθικο. Πικράθηκε ο Φίλιππας, όχι τόσο από το συγκεκριμένο άτομο, αλλά από τον χώρο του, από τους φίλους του, που δεν τον στήριξαν», ανέφερε η σύζυγός του, τόσο προκαταβολικά, όσο και μετά την απονομή του αναμνηστικού μεταλλίου από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ζητώντας συγγνώμη αν στεναχώρησε κάποιους.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου να μιλά για την προσωπική του σχέση με τον Φίλιππα Τσουμάνη και τονίζει την ανιδοτέλεια, την εντιμότητα και την προσήλωση στο καθήκον. Ακολούθησε η προβολή ενός συγκινητικού βίντεο με στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση του Φ. Τσουμάνη.
Στην επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του Φίλιππα Τσουμάνη, εξάροντας το ήθος και την προσφορά του, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. «Με τον θάνατό του δεν έμεινα απλά φτωχότερος. Έμεινα άναυδος και ένα χρόνο μετά δεν μπορώ ακόμη να δεχθώ ότι λείπει. Ο Φίλιππας Τσουμάνης έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία των πολλών… Ο Δήμος μας σήμερα θυμάται και θυμίζει ότι το σημερινό παρόν διαμορφώθηκε με την προσφορά κάποιων ανθρώπων, που ασχολήθηκαν με τα κοινά αλλά και για τα κοινά. Ο Φίλιππας ήταν ένας από τους πρωτοπόρους. Τη διαδρομή του και την προσφορά στα κοινά θέλει να αναδείξει ο Δήμος. Να φέρουμε στο προσκήνιο ανθρώπους που αποτέλεσαν πρότυπα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην κρίση…. Η μνήμη όσων αντιπροσώπευε ο Φίλιππας αλλά και η έμπρακτη διάσωσή τους είναι το δικό μας χρέος», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στη συνεισφορά του εκλιπόντος στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία περιορίστηκε να αναφερθεί ο επικεφαλής της «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, επιθυμώντας, όπως είπε, να μη φορτίσει συναισθηματικά την ατμόσφαιρα. «Άοκνος εργάτης, δοτικός και ανθρωπιστής, με αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης, χάραξε την κοινωνική πολιτική του δήμου μας, θεμελίωσε τις κοινωνικές δομές και συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη τους και την ουσιαστική λειτουργία τους, προσφέροντας τεράστιο έργο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ως πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ. Έτσι τον γνώρισαν, έτσι τον έζησαν και έτσι θα τον θυμούνται οι Γιαννιώτες. Η συνολική πορεία και προσφορά του στα κοινά είναι αδιαμφισβήτητη και η αναγνώριση του έργου του καθολική», ανέφερε και πρότεινε να δοθεί το όνομά του σε έναν δημόσιο χώρο των Ιωαννίνων, πέραν του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που ήδη έχει το όνομά του μετά από πρωτοβουλία του προέδρου και του Δ.Σ. του ΟΚΠΑΠΑ.
Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσωπικές σχέσεις που είχαν αλλά και στη μεγάλη προσφορά του Φ, Τσουμάνη στον ΟΚΠΑΠΑ. «Ήταν πρόεδρος σε μία εποχή πολύ δύσκολη, όπου ο ΟΚΠΑΠΑ στήριξε οικογένειες. Δημιούργησε καινούριες δομές που βοήθησαν τους συμπολίτες μας και το οικοδόμημα που άφησε είναι πολύ ισχυρό» σημείωσε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης τόνισε ότι ο Φ. Τσουμάνης έχει καταγραφεί ως αυτοδιοικητικός. «Μαχητικός, χωρίς να κάνει έκπτωση στις αξίες του. Θα τον θυμόμαστε ως έναν άνθρωπο που αντιμετώπισε τα πάντα με αξιοπρέπεια. Κρατώ τις στιγμές με το πλατύ του χαμόγελο. Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του και στο δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας έκανε μνεία στην προσφορά του στον ΟΚΠΑΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της προσφοράς αυτής και ενίσχυσης των δομών.
Εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πάνου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φίλιππα Τσουμάνη στη θέση του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ. «Είχε πάντα την διάθεση να ακούσει και να συζητήσει. Το έργο που άφησε στον ΟΚΠΑΠΑ είναι τεράστιο. Δημιουργήθηκαν νέες δομές, που μέχρι σήμερα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και μετά το 2019 ήταν εκεί συμβάλλοντας στη λειτουργία του Οργανισμού. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την προσφορά και το έργο του», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σκοπός της παρούσας διοίκησης είναι η κληρονομιά του Φίλιππου να γίνει ακόμη καλύτερη για τους συμπολίτες.
Τον λόγο πήρε και ο καθηγητής Ουρολογίας Νίκος Σοφικίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του γιατρού Φίλιππα Τσουμάνη και τις στιγμές που έζησαν στην Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Με φωνή που έσπαγε από τη συγκίνηση, η σύζυγός του Νικολέτα, έχοντας στο πλευρό της την κόρη τους Σοφία, ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο για την τιμητική εκδήλωση και αφηγήθηκε στιγμές από την κοινή τους διαδρομή, τονίζοντας ότι υπήρξε πάντα σεμνός και δίκαιος, πληθωρικός και ανιδιοτελής, ασυμβίβαστος και πληθωρικός. «Πίσω από κάθε έργο του υπήρχε πολύς κόπος. Χαιρόταν με τα μικρά και τα καθημερινά…», ανέφερε, για να καταλήξει ότι η οικογένειά του δε θα συνηθίσει ποτέ την απουσία του.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έδωσε στη Νικολέτα Τσουμάνη αναμνηστικό μετάλλιο της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Τιμητική συνεδρίαση στη μνήμη του Φ. Τσουμάνη

Οργάνωση εκδήλωσης για τον Φ. Τσουμάνη

Η οικογένεια του Φ. Τσουμάνη ευχαριστεί για τη συμπαράσταση στο πένθος της