ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συν τρεις ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη

Επεκτείνονται τα αιολικά πάρκα «Κασιδιάρης 1» και «Κασιδιάρης 2», με τρεις νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 12,6 μεγαβάτ, μετά και τη θετική, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η πλειοψηφία της Επιτροπής τάχθηκε θετικά στο αίτημα για «Αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 12,6 MW και τα συνοδά του έργα (οδοποιίας -διασύνδεσης), στη θέση «Τούρλα» των Δ.Ε. Άνω Καλαμά και Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου, για τον οποίο υπάρχει θετική γνωμοδότηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης.
Η θέση αυτή βρίσκεται βόρεια των εγκατεστημένων πάρκων και η ανάπτυξη των ανεμογεννητριών προβλεπόταν από την αρχική μελέτη, ωστόσο, για λόγους που ο εκπρόσωπος της εταιρίας δεν ανέφερε, δεν είχε γίνει η κατασκευή τους.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας ψήφισε αρνητικά, σημειώνοντας επίσης την απουσία αναθεώρησης του χωροταξικού πλαισίου και των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, γεγονός για το οποίο έχει καταδικαστεί η χώρα μας. «Εμείς θα είμαστε αρνητικοί, παρά το γεγονός πως δε θα υπάρξει βλάβη. Θα ξαναδούμε τη συνολική μας στάση για τις ΑΠΕ με βάση το γενικό χωροταξικό της χώρας», σημείωσε.
Θετικός στην επέκταση υφιστάμενων πάρκων εμφανίστηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει ανάγκη για νέα έργα οδικής πρόσβασης άρα και όχλησης. «Συνεπώς, όχι μόνο είναι σωστό, αλλά και μια ευκαιρία να αποφύγουμε όλα αυτά που απασχολούν όλους», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για ανύπαρκτη ενεργειακή πολιτική από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου.
Θετικά τάχθηκε η παράταξη «Ήπειρος Όλον», με δεδομένη τη θετική θέση της τοπικής κοινωνίας, όπως ανέφερε ο Χάρης Λιούρης.
Αρνητικά τάχθηκαν η Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση», που είχαν ταχθεί αρνητικά και στα αιολικά πάρκα «Κασιδιάρης 1 και 2».
Θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για τέσσερις Μελέτες Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων που αφορούν πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, δύο για έργα του τομέα ενέργειας και μία (με επιφυλάξεις) για μονάδα παραγωγής σκυροδέματος.
Οι θετικές γνωμοδοτήσεις αφορούν την αύξηση δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας από 57.000 σε 71.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής στον αναδασμό Τ.Κ. Πρωτόπαππα του Δήμου Ζίτσας, την αλλαγή εκτρεφόμενου είδους και αύξηση δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας από 10.300 ινδιάνους κρεατοπαραγωγής σε 40.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής στον αναδασμό Τ.Κ. Νεοχωρίου του Δήμου Ζίτσας, τη λειτουργία υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας με υδρογεώτρηση δυναμικότητας 21.500 ορνίθων κρεατοπαραγωγής, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Κακόβατος» της κοινότητας Καλοβάτου του Δήμου Άρτας και την ίδρυση και λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 63.000 ορνιθιών πάχυνσης και ανόρυξη υδρογεώτρησης για ιδία χρήση νερού στη θέση «Τσατέρι Γκουλιμή» της κοινότητας Μιχαλιτσίου του Δήμου Πρέβεζας.
Ακόμη, ομόφωνη ήταν η θετική γνωμοδότηση για τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 150 kV από τον υποσταθμό Ηγουμενίτσας στην τερματική διάταξη Αετού Φιλιατών.
Θετική κατά πλειοψηφία, με επιφυλάξεις, ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε. για τη μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Αρεμάδες» της Τ.Κ. Λιβαδαρίου Πάργας.
Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης για τη γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μ.Π.Ε. για το υφιστάμενο πτηνοσφαγείο, δυναμικότητας 7.200 πτηνών/μέρα, εγκατεστημένο στη θέση «Κούτσουρα ή Μετζετιές» της Τ.Κ. Ανέζας Άρτας.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Β. Τζουμέρκων – Δεύτερο «όχι» για το αιολικό πάρκο στο Ξηροβούνι

Ανταποδοτικό τέλος και στους κατοίκους Αετόπετρας, Δεσποτικού και Βασιλόπουλου

«Όχι» με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα ακόμη αιολικό