ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτόγνωρα μετεωρολογικά φαινόμενα…

Μπορεί οι ξαφνικές καλοκαιρινές μπόρες, ιδιαίτερα στα Γιάννενα, να μην προκαλούν εντύπωση, ωστόσο τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζονται πρωτόγνωρα.

Και αυτό γιατί μπορεί να μοιάζουν με τις μπόρες του χειμώνα, αλλά οι διαφορετικές θερμοκρασίες που επικρατούν στο έδαφος και την ατμόσφαιρα είναι αυτές που προκαλούν τις σφοδρές καταιγίδες.
Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, που αναμένεται να συνεχίσει να πλήττει τη χώρα για τρεις τουλάχιστον ημέρες ακόμη, οφείλεται σε ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που έχει αποκοπεί από τη ροή, με κατεύθυνση από τη δύση προς την ανατολή, πάνω από τη βόρεια Ευρώπη και στροβιλίζεται μόνο του, πάνω από τη Βαλκανική και το Ιόνιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις συνεχείς βροχοπτώσεις, όπως εξήγησε ο καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, σημειώνοντας πως το σύστημα δεν είναι πολύ ισχυρό, αλλά επειδή ακόμη το έδαφος είναι θερμό και στην ανώτερη ατμόσφαιρα επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, αυτή η μεγάλη διαφορά ευνοεί την εμφάνιση καταιγίδων.
Το ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον είναι η τοπικότητα των φαινομένων, αφού ακόμη και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, υπήρξαν σημεία που δεν επλήγησαν. Αυτό καθιστά δύσκολη και την καταγραφή του ύψους βροχόπτωσης, αφού θα πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένα βροχόμετρα στα σημεία που πλήττει η καταιγίδα. Ο κ. Μπαρτζώκας, πάντως, εκτίμησε πως την Τρίτη η βροχή πρέπει να έφτασε τα 30 χιλιοστά μέσα σε λίγες ώρες.
«Δεν είναι συνηθισμένο Αύγουστο μήνα να έχουμε τέτοια φαινόμενα και τέτοιας διάρκειας», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής, τα ίδια φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

Σχετικά άρθρα

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών

O Άρης Μπαρτζώκας νέος Γραμματέας της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»

Με ισχυρά επιχειρήματα στον διάλογο η ΕΔΕΥΑ