ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δικογραφία για ηλεκτρονική απάτη

Δικογραφία για ηλεκτρονική απάτη με θύμα επιχειρηματία του τουρισμού, σχηματίστηκε εις βάρος δύο Ελλήνων και ενός αλλοδαπού που εμπλέκονται στην υπόθεση, από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων.

Η ιδιοκτήτρια τουριστικού καταλύματος στις 22 Φεβρουαρίου είχε δεχθεί τηλεφώνημα από άτομο που προσποιήθηκε ότι επιθυμεί να κάνει κράτηση δωματίου και κατάφερε να της αποσπάσει τεχνηέντως προσωπικούς κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής με το πρόσχημα της κατάθεσης του συμφωνημένου ποσού στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Στη συνέχεια και με τη χρήση των υποκλεμμένων κωδικών, 2.100 ευρώ μεταφέρθηκαν από τον τραπεζικό της λογαριασμό σε λογαριασμό ενός εκ των κατηγορουμένων.

Πρόκειται για μια μορφή απάτης που έχει επεκταθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας την κινητοποίηση των αρχών, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών.

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ηλεκτρονικές απάτες που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) είναι «Μια Παύση Αρκεί» για να αποφύγουμε την ηλεκτρονική απάτη.

Οι αρχές τονίζουν πως όταν λαμβάνουμε μηνύματα ή mails που ισχυρίζονται ότι είναι από την τράπεζα μας κάνουμε μια παύση. Τα διαβάζουμε προσεκτικά έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι μια πραγματική τράπεζα δεν θα ζητούσε ποτέ το PIN ή τον κωδικό μας.

Το ίδιο ισχύει και για όσους μας ζητούν να δώσουμε τους προσωπικούς μας κωδικούς ή τα στοιχεία της κάρτας, προκειμένου να κάνουν κατάθεση στον λογαριασμό μας. Για κατάθεση χρημάτων, αρκεί μόνο ο IBAN του λογαριασμού. Μην αποκαλύψετε ποτέ τους κωδικούς σας στο ebanking ή τα στοιχεία της κάρτας σας ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που θα λάβετε εκείνη τη στιγμή. Επίσης, σε περίπτωση που ο αγοραστής ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει τα χρήματα σε λογαριασμό σας, ελέγξτε εσείς ο ίδιος το ακριβές ποσό μόνο μέσα από το eBanking σας και μην βασιστείτε σε τυχόν αποδείξεις κατάθεσης που μπορεί να σας προσκομίσει ή σας αποστείλει, καθώς μπορεί να είναι πλαστές.

Σχετικά άρθρα

Του «ψάρεψαν» τα προσωπικά του στοιχεία και… 4.676 ευρώ

Παρήγγειλαν, πλήρωσαν, αλλά το online κατάστημα κατέβασε ρολά

Αποστόλης Τζελέτας