ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξεχωριστή τιμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με την αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε επίτιμο καθηγητή των Τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας και της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εν τω συνόλω, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του στα Γιάννενα.

Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ξεκίνησε με το Μεγαλυνάριο της Παναγίας Άξιον Εστίν και ακολούθησε ο έπαινος του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος χαρακτήρισε ξεχωριστή τιμή για το Πανεπιστήμιο την αποδοχή της πρότασης επιτιμοποίησης και αναφέρθηκε σε ιστορικές στιγμές της πορείας του Βαρθολομαίου στον πατριαρχικό θρόνο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει συμβάλει στην επίλυση διαφορών με διάλογο και ότι συχνά έχει αναδειχθεί μέγας διδάσκαλος του διαλόγου. Ο κ. Αλμπάνης τόνισε, επίσης, ότι η ανάπτυξη των γραμμάτων στα Γιάννενα είναι συνδεδεμένη με την Εκκλησία και στάθηκε στη συμβολή Μητροπολιτών των Ιωαννίνων που υπήρξαν απόφοιτοι της θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στη συνεισφορά της Ακαδημίας Βελλάς.
Ακολούθησαν ανάγνωση του ψηφίσματος των Τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας από την πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας Γκόλφω Μαγγίνη, περιένδυση του κ.κ. Βαρθολομαίου από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωάννη Ε. Τζαμτζή και επίδοση του ψηφίσματος από τον πρύτανη.
Στην ομιλία του με τίτλο «Παιδείας ἐγκώμιον», ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραίνεσε την νεολαία να ανακαλύψει τη διακονία, τη χαρά της προσφοράς, και επεσήμανε ότι η αγωγή και η παιδεία έχουν καθοριστικό ρόλο στα ανθρώπινα πράγματα. «Η ανθρωπιστική ταυτότητα και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται και από την παρουσία εκείνων των πνευματικών αξιών ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο πολίτης του κόσμου αλλά και πνευματικό όν, πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι παιδεία και εξανθρωπισμός πρέπει να συνδέονται.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το Πολυχρόνιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, το οποίο έψαλε ο βυζαντινός χορός της Κατσαρείου Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.
Νωρίτερα ο Πατριάρχης είχε επισκεφθεί το Γηροκομείο Ζωσιμάδων και την Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αρχιμανδρειό).

Σχετικά άρθρα

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας