ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προκάλεσε αντιδράσεις η κοπή των δέντρων

Με αντιδράσεις από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδεύτηκε η έναρξη των εργασιών για τον κυκλικό κόμβο στο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς υπήρξε κοπή όλων των δέντρων στο μικρό παρκάκι, που σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Προφανώς και θα μπορούσε να επιλεγεί η λύση της μεταφύτευσης, όπως είχε γίνει με τους φοίνικες και άλλα καλλωπιστικά δέντρα, που είχαν αφαιρεθεί στην περίπτωση της ανάπλασης μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας και δόθηκαν στον Δήμο Ζίτσας. Αντί, όμως, μιας ανάλογης πρακτικής, ο εργολάβος ξεκίνησε το πρωί και ολοκλήρωσε μέχρι το μεσημέρι την κοπή του συνόλου των δέντρων, με αρκετούς να είναι αυτοί που εξέφρασαν την ενόχλησή τους.
Την καταδίκη της ενέργειας κοπής των δέντρων εκφράζει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και καλεί όλους τους πολίτες να αντισταθούν σε τέτοιες πολιτικές. «Ενώ η δημοτική αρχή είχε κλειστά τα μάτια και τα αυτιά της στην άποψή της παράταξής μας ότι η κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου σε άμεση επαφή με την Κεντρική Πλατεία τίποτα δε θα εξυπηρετήσει και το μόνο που θα καταφέρει είναι να ερημοποιήσει ένα κεντρικό σημείο της πόλης, αποκόπτοντας τη συνεχόμενη ροή των πεζών από τη Λεωφόρο Δωδώνης προς την πλατεία υπέρ της κυκλοφορίας των οχημάτων, στην έναρξη υλοποίησης του έργου του κυκλικού κόμβου, αντικρίσαμε το αποτρόπαιο θέμα της κοπής μακρόβιων δέντρων από έναν μικρό πράσινο πνεύμονα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. Η δημοτική αρχή οφείλει να ενεργεί γνωρίζοντας ότι οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να γίνονται πιο φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι το αντίθετο», σημειώνει σε δελτίο τύπου.
Για περιβαλλοντική αδιαφορία καταγγέλλει τη δημοτική αρχή η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ιωαννιτών», σημειώνοντας ότι δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, καθώς αυτό προκύπτει και από τη μη στελέχωση του Τμήματος Πρασίνου με επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό και την ξεραΐλα όλων ανεξαιρέτως των χώρων πρασίνου.
Αυτή τη φορά η περιβαλλοντική αδιαφορία είχε σαν αποτέλεσμα την καρατόμηση όλων των δέντρων του πάρκου απέναντι απ το Δικαστικό Μέγαρο για τη δημιουργία του ισόπεδου κόμβου. Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων ήρθαν αντιμέτωποι με τα συνεργεία του εργολάβου, ο οποίος, χωρίς να τηρεί τα μέτρα για τη σήμανση του χώρου και την ασφάλεια των διερχόμενων και των εργαζομένων, ξεκίνησε την αποψίλωση. Προφανώς τα δέντρα πρέπει να φύγουν για τη δημιουργία του ισόπεδου κόμβου. Η λύση, όμως, είναι να εκριζωθούν με μπάλα χώματος και να μεταφερθούν σε κατάλληλο μέρος μέχρι να γίνει μεταφύτευση. Αυτή η ελάχιστη μέριμνα που μπορούσε να προβλεφθεί στη μελέτη και τη σύμβαση της κατασκευής του έργου, ούτε καν πέρασε σαν σκέψη από τη δημοτική αρχή, ενώ μένει να απαντηθεί ποιος ο ρόλος του επιβλέποντα του έργου από την πλευρά του Δήμου», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση.

«Θα είναι περισσότερο το πράσινο»

Τη διαβεβαίωση ότι με την ολοκλήρωση του έργου το πράσινο στο κέντρο της πόλης θα είναι περισσότερο, δίνει σε απάντησή της η δημοτική αρχή, αναλαμβάνοντας, μάλιστα, δέσμευση ως προς αυτό και επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους κυκλικούς κόμβους που θα κατασκευαστούν στην πόλη.
Σε σχέση με αυτές καθ’ αυτές τις αντιδράσεις για την κοπή των δέντρων, διευκρινίζει ότι όσα δέντρα κρίθηκαν κατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήδη μεταφέρθηκαν και μεταφυτεύθηκαν στο Πάρκο Αίγλη.
Η δημοτική αρχή σημειώνει ότι ο κόμβος είναι έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με βάση ολοκληρωμένη μελέτη και όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, επισημαίνοντας ότι όλος ο κοινόχρηστος χώρος που θα προκύψει από την κατασκευή του έργου, θα φυτευθεί με δέντρα και φυτά που ενδείκνυνται για την πόλη και με την υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας.
Τέλος, αναφέρεται ότι η συντήρηση και η αναβάθμιση του πράσινου αποτελούν καθημερινή μέριμνα για τη δημοτική αρχή, «την οποία έχει αποδείξει με την αντικατάσταση των πλατάνων που κόβονται λόγω του μεταχρωματικού έλκους».

Σχετικά άρθρα

Ζητούνται απαντήσεις για τους κλειστούς αθλητικούς χώρους

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών