ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χαρά για την επίσκεψη, ενόχληση για δημοσιεύματα

Τα… γιορτινά της φορά η πόλη των Ιωαννίνων για την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή, από τη Δευτέρα 11 έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Βαρθολομαίος θα βρεθεί στα Γιάννενα, καθώς τα είχε επισκεφθεί και πριν από 23 χρόνια, τον Μάιο του 1999, συνοδεία τότε του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Η υποδοχή των προκαθήμενων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στις 8.30 το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, όπου θα τελεστεί Δοξολογία. Θα ακολουθήσουν στις 10.30 το πρωί επίσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων και μία ώρα αργότερα στο διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. Στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βελλάς και Αγιασμός των εγκαταστάσεων του τυροκομείου και της φάρμας.
Την ίδια μέρα, στις 6.30 το απόγευμα, θα τελεστούν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου και στη συνέχεια θα τελεστεί ο Πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή του Αγίου. Θα ακολουθήσει στις 9 το βράδυ εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Παΐσίου.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 12 Ιουλίου, στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί στον Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου Πατριαρχικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του ναού για την ονοματοδοσία της πλατείας σε «Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».
Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει, επίσης, τα εγκαίνια της Σχολής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανακύκλωσης Ιωαννίνων στη 1 το μεσημέρι, προσκύνημα στον ναό του πολιούχου Ιωαννίνων Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στις 6.30 το απόγευμα, επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στις 7.15 το απόγευμα και εκδήλωση για την αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη Ιωαννίνων, στο Πνευματικό Κέντρο, στις 8 το βράδυ.
Την Τετάρτη 13 Ιουλίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο ΚΔΑΠ της Μητρόπολης και της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Αποστολή» στις 9.30 το πρωί, Αγιασμό στο νέο Μουσείο της Μητρόπολης στις 10.30, επίσκεψη στο Νησί στις 11.30 το πρωί, επίσκεψη στο Γηροκομείο «Ζωσιμαδών» στις 6.30 το απόγευμα και ακολούθως στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αρχιμανδρειού, και, τέλος, η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην περιοχή θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε επίτιμο καθηγητή των Σχολών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 8 το βράδυ.
«Χαιρόμαστε για την επίσκεψη του Παναγιωτάτου, γι’ αυτή τη μεγάλη ευλογία και την τιμή για τη Μητρόπολη και τον τόπο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού τύπου σχετικά με το πρόγραμμα επισκέψεων που έχει διαμορφωθεί, αλλά και το ποιοι θα παραστούν στα επίσημα δείπνα και γεύματα.
«Δυστυχώς κάποιοι που δε σέβονται ούτε τον κόπο ούτε την αγωνία που περνάμε όλο αυτό τον καιρό για να τελειώσουμε αυτά τα έργα, συνέχεια μας κατηγορούν και συνέχεια βρίσκουν τρόπους να μας ονειδίζουν, χωρίς να σέβονται όλη αυτή την αγωνία και όλη αυτή την προσφορά εν τέλει. Εγώ δε σχεδιάζω ούτε για μια μέρα, ούτε για μια βδομάδα. Σχεδιάζω για μήνες και για χρόνια. Είναι αυτή η νοοτροπία μου, αυτή η παιδεία μου και αυτό έκανα πάντα, άρα λοιπόν και για τις εκδηλώσεις του Πατριάρχου και για τα τραπέζια δε σχεδίασα την τελευταία μέρα, όπως διατείνονται, αλλά από πολύ πιο πριν, ακόμη και το που θα κάθεται ο κάθε άνθρωπος. Δεν είναι τίμιο και δεν είναι σοβαρό να υπάρχουν άνθρωποι που αντί να βοηθήσουν –δε θέλουμε καλό λόγο, θέλουμε τη δική τους χαρά και τη δική τους συμμετοχή- να κάθονται και να μεμψιμοιρούν αυτές τις ώρες και να δημιουργούν θέματα και προβλήματα. Τους ευχαριστούμε και γι’ αυτό, καλύτερους μας κάνουν, αλλά καλό θα ήταν για εκείνους να συμμετάσχουν σε αυτή τη χαρά που έχουμε και σε αυτή την αγωνία. Ευχόμαστε να χαρούν, να συγκινηθούν και να συμμετάσχουν σε αυτό το πνευματικό πανηγύρι», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων