ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ώρα… αποκαλυπτηρίων για έναν νέο μουσειακό χώρο

Την αφορμή για τα «αποκαλυπτήρια» ενός νέου μουσειακού χώρου, ο οποίος στόχος είναι να λειτουργεί περισσότερο ως ένα κέντρο πολιτισμού, θα δώσει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τις επόμενες ημέρες.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων μετέτρεψε σε επισκέψιμο χώρο ένα καμένο και γκρεμισμένο μέχρι πρότινος κτήριο μεταξύ της οδού Κουντουριώτη και του πεζόδρομου της Τοσίτσα, στο οποίο έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση εκκλησιαστικά κειμήλια και ιερά αντικείμενα, όχι μόνο χριστιανικά, αλλά και εβραϊκά.
«Θα είναι ένας χώρος που θα τον ζηλεύει και το Βυζαντινό Μουσείο των Αθηνών», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, σημειώνοντας ότι θα περιλαμβάνει και την προστασία των πολιτιστικών και πνευματικών μας θησαυρών, αλλά και την ανάδειξή τους. «Η προστασία έχει να κάνει και με τη φύλαξή τους και με τη συντήρησή τους, και η ανάδειξη και με το πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα πράγματα, αλλά και πώς προβάλλονται στην κοινωνία και τον κόσμο», εξήγησε, εκφράζοντας τη χαρά του για το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τον Αγιασμό το πρωί της Τετάρτης 13 Ιουλίου.
«Είναι ένα θαύμα αυτό που έγινε. Το προγραμματίζαμε πολύ καιρό, αλλά δε λέγαμε τίποτα. Το συνηθίζουμε αυτό, πρώτα να κάνουμε και μετά να λέμε, και χαιρόμαστε γι’ αυτό γιατί μας ευλογεί ο Θεός με τα δύο χέρια. Ευγνώμονες και στον Θεό, ευγνώμονες και στους συνεργάτες ,που δούλεψαν σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν από δύο μήνες δεν είχε ούτε πατώματα και τώρα είναι ένας υπέροχος χώρος, ο οποίος θα κάνει υπερήφανα τα Ιωάννινα. Συγκινούμαι γι’ αυτή την εξέλιξη. Αν και αυτό το κτήριο ήταν καμένο και γκρεμισμένο, όταν το είδα, το ερωτεύτηκα και είπα ότι εδώ πρέπει να γίνει κάτι σημαντικό για την πόλη και τη Μητρόπολη», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στις δηλώσεις του.
Το μουσείο – κέντρο πολιτισμού της Μητρόπολης –η ακριβής ονομασία του θα γίνει γνωστή την Τετάρτη- δε θα είναι ακόμη επισκέψιμο στο κοινό, ωστόσο ο κ. Μάξιμος ανέφερε ότι σύντομα οι πόρτες θα ανοίξουν για όλους, «ώστε οργανωμένα να υπάρχει ένας προορισμός ακόμα στα Ιωάννινα, πολύ σημαντικός».

Και ψηφιακό μουσείο

Συνδυαστικά με το μουσείο – κέντρο πολιτισμού, θα λειτουργήσει και ένα ψηφιακό μουσείο, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε γνωστό ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Η αναφορά έχει να κάνει με το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής και εξωστρέφειας της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 576.800 ευρώ, μέσω του οποίου προβλέπεται η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση σημαντικών κειμηλίων και η ανάπτυξη διαδικτυακού κόμβου. Το έργο της Μητρόπολης εντάσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικών κειμηλίων της χώρας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και ειδικότερα τον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας».

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης