Αποτέλεσμα της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, αλλά και του κόστους των ζωοτροφών, είναι η μείωση της παραγωγής, είτε γιατί τα ζώα υποσιτίζονται είτε γιατί πολλοί επιλέγουν να οδηγήσουν μεγάλο αριθμό ζώων στα σφαγεία, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος σίτισης.
«Είναι η πρώτη χρονιά που ζούμε μια πραγματικά τραγική κατάσταση. Η τιμή του γάλακτος ανεβαίνει, αλλά και 2 ευρώ να φτάσει, δε βγαίνει το κόστος, που φτάνει 1,65-1,7 ευρώ το λίτρο», σημείωσε η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα.
Το πρόβλημα που υπάρχει στην παραγωγή, αποτυπώνεται στα πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Στο αγελαδινό γάλα παρήχθησαν 165.421 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) έναντι 170.495 τόνων το α’ τρίμηνο 2021, μια μείωση της τάξης του 2,86%. Στο πρόβειο γάλα, η μείωση της παραγωγής σε ένα χρόνο άγγιξε το 3,24%, καθώς το α’ τρίμηνο του 21 παρήχθησαν 250.137 τόνοι, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 παρήχθησαν 242.023 τόνοι. Στο κατσικίσιο γάλα η μείωση της παραγωγής έφτασε το 8,18%, με 38.269 τόνοι το α’ τρίμηνο 2021 και 35.139 τόνους το α’ τρίμηνο 2022.
«Μια βόλτα στα σφαγεία θα δείξει ότι σφάζονται ολόκληρα κοπάδια για να φύγουν, γιατί δεν μπορεί κανείς να τα ταΐσει. Στα λιβάδια της Ηπείρου, τα ζώα είναι νηστικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή. Κινδυνεύουν τα ΠΟΠ, αλλά και ο καταναλωτής. Η φέτα κινδυνεύει να φτάσει τα 20 ευρώ και κανείς δε θα μπορεί να την αγοράσει», σημείωσε η κ. Λύκα.
Η αύξηση των τιμών καταγράφεται και στον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο 11,3 % τον Μάιο. Ο δείκτης στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 1,6% μέσα σε ένα μόλις μήνα, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα.
Τα γαλακτοκομικά βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των υψηλών ανατιμήσεων, με τις τιμές να αυξάνονται έως και 35% τους τελευταίους μήνες σε κάποιους κωδικούς, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση υποχωρεί ραγδαία. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 η μέση πτώση σε όγκο του παστεριωμένου γάλακτος έφτασε το 7%, ενώ στο γιαούρτι το 11,5%.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταναλωτές μόνο τον Μάιο, συγκριτικά με τον Απρίλιο, πλήρωσαν ακριβότερα τα περισσότερα προϊόντα με βάση το γάλα για τα παγωτά, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2%, για το νωπό γάλα με μειωμένα λιπαρά (+4,9%), για τα τυριά (+2,4%) και για το νωπό πλήρες γάλα (+1,8%). Είχαν μάλιστα προηγηθεί αυξήσεις και τον Απρίλιο, συγκριτικά με τον Μάρτιο, που για το νωπό πλήρες γάλα είχαν ανέλθει στο 4%, για το γιαούρτι στο 5,5% και για τα τυριά στο 2%.
Για να αναστραφεί το κλίμα, οι κτηνοτρόφοι ζητούν γενναία ενίσχυση από την πολιτεία, αφού η επιδότηση στις ζωοτροφές, εκτός από λειψή, δε δόθηκε στο σύνολο των παραγωγών. «Κάποιοι έμειναν απλήρωτοι, κάποιοι λάβανε περισσότερα χρήματα λόγω λαθών του συστήματος. Το 2% της επιδότησης, σημαίνει τάισμα των ζώων για 3-4 ημέρες. Χρειαζόμαστε μια καλή χρηματοδότηση για να μειωθεί κόστος παραγωγής, να συζητήσουμε για κορωνοενισχύσεις, που όλες οι επιχειρήσεις πήραν εκτός από τους παραγωγούς, και γενναία ρύθμιση για τα χρέη, καθώς όλοι ρυθμίζουν τα χρέη τους σε 100 δόσεις και εμείς σε 12. Και να θέλουμε, δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τα κρατικά ταμεία», τόνισε η κ. Λύκα.
Σφάζονται κοπάδια, υποσιτίζονται τα ζώα
Επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών αλλά και στην εγχώρια και διεθνή πορεία των γαλακτοκομικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, που κινδυνεύουν να γίνουν απλησίαστα, επιφέρει η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής για τους αγροτοκτηνοτρόφους.
