ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μποναμάς»… κολυμβητήριο για τη φιλοξενία

Μέρος του ελλείμματος των αθλητικών εγκαταστάσεων, που υπάρχει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, έρχεται να καλύψει ένα νέο δημοτικό Κολυμβητήριο, το οποίο δρομολογεί ο Δήμος Ζίτσας, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το μοναδικό δημόσιο κολυμβητήριο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο, είναι αυτό του ΠΕΑΚΙ στη Λιμνοπούλα, το οποίο, ωστόσο, δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες προπόνησης, αν και διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για την προσέλκυση μεγάλων διοργανώσεων.
Αυτό που σχεδιάζει ο Δήμος Ζίτσας και για το οποίο μάλιστα υπάρχει χρηματοδότηση ύψους 295.000 ευρώ με υπογραφή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, είναι ένα δημοτικό κολυμβητήριο με πισίνα 25 μέτρων, το οποίο αφενός θα καλύπτει τις ανάγκες της δομής του Αγίου Ιωάννη, αφετέρου τις ανάγκες του ευρύτερου πληθυσμού, κυρίως σε επίπεδο προπονήσεων.
Το κολυμβητήριο πρόκειται να ανεγερθεί σε δημοτική έκταση στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανακοινώνοντας την υλοποίηση ενός «έργου πνοής», όπως το χαρακτήρισε, παρουσία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη και των γενικών γραμματέων του υπουργείου. «Μπορούμε να πούμε πως μπαίνουμε σε νέα τροχιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος και σημείωσε πως οι διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του δε θα είναι χρονοβόρες.

Πεζοδρόμια και φωτισμός στον Άγιο Ιωάννη

Η συνάντηση επισφραγίστηκε και με την υπογραφή, από τον δήμαρχο Ζίτσας και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, της σύμβασης για την έναρξη ενός ακόμη σημαντικού έργου υποδομής, που αφορά τόσο τους φιλοξενούμενους της δομής «Αγία Ελένη» όσο και τους κατοίκους της περιοχής.
Πρόκειται για το έργο επισκευής πεζοδρομίων και οδοφωτισμού τμήματος της Ε.Ο. Ιωαννίνων Κόνιτσας, που διέρχεται από τη δομή «Αγία Ελένη» και τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη, το οποίο χρηματοδοτούμενο με το ποσό των 150.000 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το έργο αποτελούσε πάγιο αίτημα του δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, από την έναρξη λειτουργίας της δομής το καλοκαίρι του 2017, καθώς με την ολοκλήρωσή του δημιουργούνται συνθήκες ασφαλούς διέλευσης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό.
«Ευτυχή συγκυρία» χαρακτήρισε η κ. Βούλτεψη το γεγονός ότι η παρουσία της στο δημαρχείο Ζίτσας συνέπεσε με την υπογραφή της σύμβασης ενός έργου που συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. «Επισκεφθήκαμε τη δομή, η οποία αποτελεί πρότυπο δομής, και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που η τοπική κοινωνία του δήμου Ζίτσας έχει συμβάλει στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που το υπουργείο μπορεί να ανταποδώσει στις τοπικές κοινωνίες κονδύλια για έργα βασικών υποδομών.
Στη συνάντηση, που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνου Λογοθέτη και του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ευάγγελου Κωνσταντίνου, συζητήθηκε επίσης το νέο πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο για όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων, χρηματοδοτούμενο με 32 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά την ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση, αλλά και στις παραγωγικές διαδικασίες της ελληνικής οικονομίας.
Στο περιθώριο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και των αντιδημάρχων Οικονομικών Δημήτρη Λάμπρου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χριστίνας Παπαδημητρίου-Θεμελή, ο δήμαρχος δώρισε στην υφυπουργό και τους γενικούς γραμματείς την έκδοση του δήμου με τους εθνικούς ευεργέτες, καθώς και προϊόντα (κρασί και τσίπουρο) από την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά