ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τέσσερις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μία σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την «εκπομπή» πολλαπλών μηνυμάτων για την αξία της φροντίδας του περιβάλλοντος που ζούμε, διοργανώνει ο τομέας Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης του Δήμου Ιωαννιτών, με συμμετοχή πλήθους φορέων, συλλόγων και εθελοντών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πράσινων δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν αυτήν την περίοδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα», της οποίας το φετινό θέμα έχει το σύνθημα «EU Green Deal – Make It Real».
Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι ακόλουθες:

– Από σήμερα ξεκινά διαγωνισμός ομορφότερου μπαλκονιού, καθώς και κάθε άλλου αίθριου χώρου που είναι ορατός σε κοινή θέα, με σκοπό να δημιουργηθούν όμορφες πολύχρωμες νότες στις γειτονιές των Ιωαννίνων. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά. Η καλύτερη φωτογραφία θα βραβευτεί και θα αξιοποιηθεί από το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν τις φωτογραφίες τους και τα στοιχεία τους στο e-mail antpamvotis@gmail.com μέχρι τις 5 Ιουνίου.

– Την Κυριακή 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στα μονοπάτια του οικισμού Γερακαρίου με θέα τη λίμνη Παμβώτιδα. Η περιήγηση θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί από την εκκλησία του οικισμού Γερακαρίου και θα συνδιοργανωθεί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την τοπική κοινότητα Πλατανιάς, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και τον Ερυθρό Σταυρό. Στόχος είναι η επαφή των συμμετεχόντων με τη φύση, η ενημέρωση για θέματα πυρασφάλειας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η αντιμετώπιση μικροατυχημάτων στη φύση.

– Μια μεγάλη εκδήλωση με θέμα «Φροντίζω τη Λίμνη Παμβώτιδα» θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 29 Μαΐου. Αφορά πολλαπλές δράσεις καθαρισμού σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος του παραλίμνιου μετώπου, καθώς και σε ρέματα που οδηγούν στη λίμνη Παμβώτιδα σε αυτοσχέδια σημεία εναπόθεσης σκουπιδιών, αλλά και μέσα στους καλαμιώνες της λίμνης με τη βοήθεια σκαφών. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τοπικοί φορείς και πλήθος περιβαλλοντικών – εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων από το μητρώο του τμήματος περιβάλλοντος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία του MyMarket, του Dixan και της Henkel. Στόχος της διοργάνωσης όχι μόνο να απομακρύνουν πλαστικά και άλλα απορρίμματα από τη λίμνη και τις γύρω περιοχές, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της λίμνης Παμβώτιδας για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και το οικοσύστημα της Ηπείρου.

– Τέλος, την ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, ο Δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος LOCAL4GREEN PLUS και του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε ο Δήμος Ιωαννιτών με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, συνδιοργανώνει με τις εταιρείες Πίνδος, Βίκος, φάρμες Νάκης ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και Τοπική Αυτοδιοίκηση» για όλους τους πολίτες στον πολυχώρο «Δημήτριος Χατζής».

Σχετικά άρθρα

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο

Ένας πρότυπος ελαιώνας δημιουργείται στην Ηλιόκαλη

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας ο Δήμος Ιωαννιτών