ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ακροβατεί» για τα έργα ΑΠΕ η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Κατά περίπτωση εξετάζονται, ελλείψει κεντρικού σχεδιασμού, οι γνωμοδοτήσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία έρχονται με τη... σέσουλα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για μια ακόμη η συνεδρίαση, τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για σειρά ΜΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, καθώς και μιας μονάδας παραγωγής βιοαερίου, μέσω καύσης.
«Κάθε φάκελος έχει τη δική του διαδρομή και υπηρεσιακή εισήγηση, και γίνεται μια καλή δουλειά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και έτσι σε άλλα θέματα έχουμε θετικές και σε άλλα αρνητικές εισηγήσεις. Εμείς πραγματικά κοιτάμε φάκελο-φάκελο, δε θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν και όλα τα έργα που συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος, θα μας βρίσκουν θετικούς. Εκείνα που δεν αντιμετωπίζουν το περιβάλλον κατά τέτοιον τρόπο, θα μας βρουν απέναντι», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης, επισημαίνοντας πως το κάθε έργο έχει διαφορετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει το υπουργείο να δώσει κατευθυντήριες γραμμές και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.
«Εμείς ως Επιτροπή έχουμε πιο καθαρή εικόνα για την ουσία του έργου, γιατί γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Θα πρέπει να έχουμε μια κεντρική νομοθεσία και εμείς θα την εφαρμόσουμε. Σαφώς πρέπει να γίνει ένα πλαίσιο. Το πρόβλημα είναι πολύ φορτικό και θα έπρεπε να το είχαμε προλάβει, να έχουν γίνει όλες εκείνες οι δράσεις ώστε η ενέργεια να αξιοποιείται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και πολιτών», τόνισε και πρόσθεσε πως πολλά, μεγάλα έργα, που έχουν αδειοδοτηθεί, παραμένουν σε εκκρεμότητα, δεσμεύοντας περιοχές και χωρίς ανταποδοτικότητα για τους πολίτες. «Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις κεντρικά», σημείωσε.
Ένα ακόμη στοιχείο που αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής είναι το «κενό» που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τη μετάβαση των αρμοδιοτήτων τους στον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις να μην υπάρχουν οι περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και άλλων Φ.Δ. της περιοχής. «Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η διαδικασία πλέον, είναι μια έλλειψη. Δε νομίζω πως μπορεί να ξεπεραστεί παρά κεντρικά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, με μια εσωτερική διαδικασία. Πάντως λείπει», σημείωσε ο κ. Γοργόλης.

Τέσσερα «ναι», τρία «όχι» και μια αναβολή

Κατά τη συνεδρίασή της, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τέσσερα έργα ΑΠΕ. Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 25 MW και 20 MW, και των συνοδών του έργων,στη θέση «Ράχη Στέρμου» στις Δ.Ε. Παραμυθιάς & Αχέροντα του Δήμου Σουλίου και στη Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, έναν φ/β σταθμό ισχύος 49,99 MW, επί γηπέδου στη θέση «Φελίκι» Κομποτίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά και έναν φ/β σταθμό ισχύος 25 MWp, στη θέση «Λιθάρι- Φλαμουριά» στη Δ.Ε Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου.
Αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή για τους φακέλους Μ.Π.Ε. ενός αιολικού σταθμού ισχύος 42 MW, στη θέση «Αετός» του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 50 MW και των συνοδών του έργων στη θέση «Μουτζούρα» στις Τ.Κ. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας και Αμπελιάς του Δήμου Σουλίου, στην κατασκευή φ/β σταθμού ισχύος 40 MW στη θέση «Πετροράχη» στην Τ.Κ. Αμμοτόπου Ξηροβουνίου του Δήμου Αρταίων και της Δ.Ε. Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού.
Επίσης, αναβλήθηκε η συζήτηση για το έργο «Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα και σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – θερμότητας εγκατεστημένης ισχύος 0,999 ΜWel σε αγροτεμάχιο στο έλος Λαψίστας της Τ.Κ. Ασφάκας, του δήμου Ζίτσας.

Στο περιφερειακό η ΣΜΠΕ για την κλιματική αλλαγή

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των προγραμμάτων «Μεταφορές» 2021-2027, Interreg Ελλάδα- Ιταλία 2021-2027 και Interreg IPA III CBC Ελλάδα-Αλβανία 2021-2027.
Αποφάσισε επίσης η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» να παραπεμφθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ακόμη, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των φακέλων Μ.Π.Ε. των έργων εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 7200 ινδορνίθων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Περιβλέπτου (Φορέας υλοποίησης Κωνσταντίνα Πασχάλη), εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 7.200 ινδορνίθων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Περιβλέπτου (Φορέας υλοποποίησης Βασίλειος Τσώνης), Ε.Π.Ο. επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 38.400 σε 70.400 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Δεματίου Ζαγορίου, εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 7.200 ινδορνίθων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Παλιούρι» Τ.Κ. Πρωτόπαππας Δήμου Ζίτσας και λατομείο σχιστολιθικών πλακών, στη θέση «Στάνη Γκούρη» της Τ.Κ. Βαλανιδούσας Δήμου Πάργας.