Τμήμα του εξοπλισμού που παραχωρήθηκε στο MSS-NDE Laboratory
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διάδοχος με… προίκα και προοπτικές

Μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, και όχι μόνο, έχει η Ήπειρος, εκμεταλλευόμενη το μεγάλο κενό, που άφησε η κατάργηση του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, στο οποίο ανήκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας.

Πρόκειται για μια από τις πιο φιλόδοξες προτάσεις των τελευταίων ετών, που, αργά και σταθερά, έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο περιφερειάρχης Ηπείρου έχει αναφερθεί στην παραχώρηση του σημαντικού εργαστηριακού εξοπλισμού του Ινστιτούτου στο Εργαστήριο Μηχανικής και Ποιοτικού Έλεγχου Υλικών και Δομών (MSS-NDE Laboratory) του τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η παραχώρηση αυτή έγινε τον Ιούνιο τον 2018 και μάλιστα, αυτές τις ημέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς του στα Γιάννενα, σε χώρο που βρέθηκε με τη βοήθεια της περιφέρειας. Πρόκειται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, που φιλοξενούσαν στο παρελθόν τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Ξύλου «Δρυάδες», στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, τις οποίες αναμένεται να παραχωρήσει το Κληροδότημα Γ. Σταύρου για τον σκοπό αυτό.

Ωστόσο, ο εξοπλισμός από μόνος του δεν αρκεί και γι’ αυτό η πρόταση του Εργαστηρίου MSS-NDE ξεχώρισε ανάμεσα από άλλες οκτώ προτάσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που τον διεκδικούσαν.
Η πρόταση του διευθυντή του Εργαστηρίου MSS-NDE, καθηγητή Θεόδωρου Ματίκα είχε την πρόνοια να διεκδικήσει ολόκληρο τον εξοπλισμό, χωρίς κατακερματισμό, με στόχο να συνεχίσει το έργο του Ελληνικού Ινστιτούτου Συσκευασίας.

Μάλιστα, στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης και διαχείρισης του εξοπλισμού αναφέρεται πως ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι «η μοναδική ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης με επιστημονικό υπόβαθρο του συνόλου του εξοπλισμού προήλθε από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το οποίο είναι σε θέση να λειτουργεί το σύνολο του εξοπλισμού σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας» αλλά και ότι «το σύνολο της πρότασης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα προκαλέσει τόνωση της οικονομικής και επιστημονικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής».

Το Ινστιτούτο, καλύπτοντας τα έργα του ελέγχου, της διασφάλισης ποιότητας και προστασίας παρείχε επί χρόνια συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναλύσεις και εκπαίδευση σε θέματα συσκευασιών, μέσα από τρία επιμέρους εργαστήρια. Τα εργαστήρια ελέγχου υλικών συσκευασίας, ελέγχου συσκευασιών λιανικού εμπορίου και ελέγχου μεταφοράς και διακίνησης προϊόντων.

Η κατάργησή του άφησε ένα μεγάλο κενό στο τομέα του ποιοτικού ελέγχου της συσκευασίας των προϊόντων προς εξαγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, επιχειρήσεις που εξάγουν, πρέπει να απευθύνονται σε άλλες χώρες για την πιστοποίηση των συσκευασιών τους. Σκοπός είναι οι δραστηριότητες που είχε το Ινστιτούτο, και ακόμη περισσότερες, να γίνονται πλέον στην Ήπειρο.
«Στόχος της πρότασης είναι η προώθηση της γνώσης και η παροχή πολύτιμων υπηρεσιών, τόσο συμβουλευτικών, όσο και σε επίπεδο εργαστηριακών αναλύσεων και πιστοποίησης στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει στον Η.Α. ο κ. Ματίκας, προσθέτοντας πως αντίστοιχο έλλειμμα υπάρχει και σε γειτονικές χώρες.

Μάλιστα, η πρόταση προβλέπει την ολιστική προσέγγιση, που θα καλύπτει όλο το φάσμα πρωτογενούς παραγωγής (πρώτη ύλη, μεταποίηση, συσκευασία, μεταφορά, ποιοτικός έλεγχος και ιχνηλασιμότητα», μέσα από μια σύμπραξη τεσσάρων επιστημονικών φορέων: του Εργαστηρίου Μηχανικής και Ποιοτικού Έλεγχου Υλικών και Δομών, του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας και του Ινστιτούτου Δικτύων, Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΚΕΤΑ, καθώς και του τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η προτεινόμενη σύμπραξη με τον ολοκληρωμένο εξοπλισμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Συσκευασίας και την πλούσια εμπειρία των μελών της, θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην αναβάθμιση του κύρους των προϊόντων και στη συνέχιση δημιουργίας κουλτούρας στην αισθητική και την ποιότητα της συσκευασίας. Επίσης, θα παρέχει υπηρεσίες σε μεγάλο εύρος, από εργαστηριακές δοκιμές και αναλύσεις, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για επιχειρήσεις έως και πιστοποίηση των συσκευασιών», αναφέρει ο κ. Ματίκας.

Το σχέδιο είναι, λοιπόν, φιλόδοξο, υπάρχει η στήριξη και από τη διοίκηση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από την περιφέρεια Ηπείρου και είναι σίγουρο πως στην πορεία θα σταθούν αρωγοί και άλλοι φορείς.

Σχετικά άρθρα

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας