ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο ναδίρ η διαθεσιμότητα σε αίμα, έκκληση για νέους αιμοδότες

Σε «κραυγή απόγνωσης» μετατρέπεται πλέον η έκκληση για αιμοδοσία σε τακτικούς εθελοντές και μη, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το τμήμα Αιμοδοσίας, το οποίο καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η περίοδος της περιορισμένες προσέλευσης αιμοδοτών έχει διαρκέσει πολύ, με τα αποθέματα να βρίσκονται κυριολεκτικά στα επίπεδα κινδύνου, ιδιαίτερα σε ομάδες αίματος 0+ και Α-, όπως ανέφερε η διευθύντρια Ελευθερίου Ζερβού, καλώντας –απεγνωσμένα – αιμοδότες. «Δεν μπορούμε να μεταγγίσουμε, είναι φοβερά δύσκολη η κατάσταση, δεν είναι σχήμα λόγου», σημείωσε.

Δυστυχώς, ούτε από τις εξωτερικές αιμοληψίες του τελευταίου διαστήματος συγκεντρώνονται πολλές μονάδες αίματος, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι μεγάλο, όχι μόνο στο ΠΓΝΙ, αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Όμως οι μεγάλες ανάγκες παραμένουν για τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, αλλά και για τις προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να υπάρχει και ένα σημαντικό απόθεμα αίματος για έκτακτα περιστατικά. «Με πολύ μεγάλο αγώνα καλύπτονται οι ανάγκες και αισθάνομαι ότι στο τέλος της καριέρας μου μπορεί να βρεθώ και στη φυλακή. Καλύπτω όλες τις ανάγκες και μένουμε με μικρότερα αποθέματα από αυτά που πρέπει, αλλά δυστυχώς η πίεση είναι μεγάλη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως πολλές φορές σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς δίνεται μία μονάδα, αντί για δύο, που φυσικά δε λύνει το πρόβλημα, αφού θα πρέπει να ξαναγίνει μετάγγιση σε τρεις ημέρες, άρα η πίεση εξακολουθεί να υφίσταται.

Η κ. Ζερβού έκανε έκκληση ιδιαίτερα σε νέους να ξεκινήσουν να αιμοδοτούν, καθώς δεν υπάρχει ανανέωση στο δυναμικό των εθελοντικών ομάδων, ενώ ταυτόχρονα η πανδημία έχει παίξει τον δικό της αρνητικό ρόλο.

Πάντως, τόνισε πως, ακόμη και αν κάποιος νοσήσει, μπορεί να δώσει αίμα 28 ημέρες μετά, ή και νωρίτερα, εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένος και χωρίς συμπτώματα.

Σχετικά άρθρα

Αιμοδοσία στο Λύκειο Ελληνίδων

Προσπάθειες για μόνιμο σταθμό αιμοδοσίας στο κέντρο

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Φ.Ο.Ε.Α.