ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση το Καλλιτεχνικό Πάρκο

Ήταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε και ο γάιδαρος. Η παροιμία αυτή αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την υπόθεση της μετατροπής του χώρου των παλαιών στρατιωτικών φυλακών, στην παραλίμνια περιοχή, σε ένα πολιτιστικό-καλλιτεχνικό πάρκο.

Εδώ και καιρό φαινόταν ότι το έργο δεν πάει καλά, καθώς η μελετητική ομάδα, στην οποία τον Δεκέμβριο του 2018 είχε ανατεθεί η εκπόνηση της μελέτης μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, στον οποίο έλαβε το 3ο βραβείο (δε δόθηκαν 1ο και 2ο), καθυστερούσε να ολοκληρώσει το έργο της. Μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης στα τέλη Ιούλιου του 2019, υπεγράφη νέα σύμβαση για την εκπόνηση των συμπληρωματικών-υποστηρικτικών μελετών τον Δεκέμβριο του 2020 και από την υπογραφή της σύμβασης (31/03/2020) η προθεσμία περαίωσης της μελέτης μαζί με τον χρόνο των απαιτούμενων εγκρίσεων ήταν οκτώ μήνες.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Μελετών και Εκτέλεσης Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών, μετά την υποβολή τόσο των μελετών κατεδάφισης, αρχιτεκτονικής αποτύπωσης ερειπίων και της υδραυλικής μελέτης, που αφορούν τη συμπληρωματική σύμβαση, καθώς και την υποβολή της φάσης της οριστικής μελέτης των αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών και φυτοτεχνικών μελετών, που αφορούν την κύρια σύμβαση, «διαπιστώθηκαν ζητήματα που δεν μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί, ούτε κατά την προετοιμασία ανάθεσης της μελέτης, αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια εκπόνησης της φάσης προμελέτης, και βέβαια σίγουρα όχι πριν την εκπόνηση των συμπληρωματικών μελετών και ειδικά της υδραυλικής μελέτης και των σύνθετων απαιτήσεων που προέκυψαν από τα αποτελέσματά της». Ειδικότερα προέκυψε η ανάγκη διαχείρισης μεγάλου όγκου ομβρίων υδάτων, που καθιστούσε απολύτως απαραίτητη τη διέλευση των υπόγειων δικτύων καθώς και την τοποθέτηση των υπόγειων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων διαμέσου και κάτω από το τμήμα της με ΚΑΕΚ 20119ΕΚ00045 έκτασης, η οποία έχει χαρακτηρισμό ως κοινόχρηστη έκταση (δρόμος) και αποτελεί αυτοτελή ιδιοκτησία του Δήμου Ιωαννιτών.
Μέχρι να επιλυθεί το συγκεκριμένο κτηματολογικό ζήτημα, αντικείμενο που έχει αναλάβει το νομικό τμήμα του Δήμου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, δεν είναι δυνατή η έγκριση του υποβληθέντος σταδίου της οριστικής μελέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και στη συνέχεια η παραλαβή της από την Οικονομική Επιτροπή, συνεπώς το χρονοδιάγραμμα της μελέτης διακόπτεται. Μετά την παραλαβή του σταδίου οριστικής μελέτης και την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης στην ανάδοχη μελετητική ομάδα (με τις τυχόν παρατηρήσεις και οδηγίες για την προσαρμογή του εν λόγω σταδίου), θα ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια του χρονοδιαγράμματος της σχετικής σύμβασης.
Με δεδομένο ότι το έργο της μετατροπής του χώρου των παλαιών στρατιωτικών φυλακών σε ένα πολιτιστικό-καλλιτεχνικό πάρκο είναι ενταγμένο προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, καθίσταται ξεκάθαρο πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, σε βαθμό που να καθίσταται αδύνατη η άμεση υλοποίησή του. Ωστόσο, είναι ένα από τα έργα που μπορούν να περάσουν ως «γέφυρα» στο επόμενο ΕΣΠΑ, με τη δημοτική αρχή να εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια εκτέλεσης ενός σημαντικού τμήματος του έργου εντός του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ώστε και χρόνος να κερδηθεί και τα διαθέσιμα κονδύλια να απορροφηθούν σε ένα ποσοστό. Με την προϋπόθεση, βέβαια, πως το κτηματολογικό ζήτημα θα διευθετηθεί άμεσα και η μελέτη θα ολοκληρωθεί, ώστε στη συνέχεια να γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης, να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία, να προκύψει ο ανάδοχος και να πιάσει δουλειά. Εκτίμηση είναι πως είναι εφικτό να υπάρχει ανάδοχος μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρχει χρόνος κάποιων μηνών για την εκτέλεση τμήματος του έργου.
Μια πρώτη συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από το έργο έγινε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ωστόσο το θέμα θα επανέλθει, καθώς ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Γιωτίτσας ζήτησε να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση τόσο από τη νομική υπηρεσία του Δήμου όσο και από τις υπηρεσίες τεχνικών έργων και πολεοδομίας. Αίτημα που έγινε δεκτό.
Αυτό που μένει να απαντηθεί, είναι αν το κτηματολογικό αυτό ζήτημα μπορούσε να είχε επισημανθεί σε προγενέστερο χρόνο, ούτως ώστε είτε να είχαν κινηθεί οι διαδικασίες για την τακτοποίησή του είτε να είχαν δοθεί οι ανάλογες οδηγίες στους μελετητές να μη χωροθετήσουν ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα σήμερα να προκύπτει νέα καθυστέρηση σε ένα έργο που ήδη έχει καθυστερήσει πολύ.
Ερωτήματα για το ζήτημα που προέκυψε και κατά πόσο μπορούσε να προβλεφθεί, εξέφρασε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», Τατιάνα Καλογιάννη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
«Αναρωτιέμαι αυτό το θέμα δεν το γνώριζαν όταν έβγαλαν τη διακήρυξη; Αυτό το θέμα, μετά από πέντε χρόνια μελετών, δεν αντιμετωπίστηκε όλο αυτό το διάστημα; Που είναι η δημοτική αρχή να μας εξηγήσει και αντί σοβαρής τεκμηρίωσης μας ενημερώνει ότι διακόπτεται η σύμβαση. Εμείς δε θέλουμε διακοπές συμβάσεων, εμείς θέλουμε να γίνουν τα έργα. Ο δημότης και ο δήμος έχουν ανάγκη από αυτά τα έργα, έχουν ανάγκη από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό επιτέλους, στον οποίο όλοι να πάρουμε τις δικές μας ευθύνες και να συναινέσουμε. Δεν μπορεί ο ένας σήμερα να λέει έτσι και αύριο ο άλλος αλλιώς», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Προς τροποποίηση η μελέτη για την ανάπλαση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Στο παρά πέντε και αν το Πολιτιστικό- Καλλιτεχνικό Πάρκο

Αποστόλης Τζελέτας

«Ωριμάζει» η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών

Αποστόλης Τζελέτας