Διασώστες της Α’ ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν στη διάσωση σκύλου που έπεσε σε δύσβατη περιοχή στα.Εξαμίλια Κορινθίας, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ώρα αποφάσεων για την ορεινή διάσωση

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού αναμένεται αύριο στο Μαξίμου συνάντηση εκπροσώπων του ορειβατικού κόσμου, αλλά και ιατρών, οδηγών βουνού και άλλων εμπλεκόμενων, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της ορεινής διάσωσης και της πολιτικής προστασίας.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν καλέσματα, μέσω του facebook, από χιονοδρόμους και ορειβάτες για κινητοποίηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αίτημα την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού για σωστή και άμεση διαδικασία διάσωσης στα βουνά.
«Καλούμε όλους τους ορειβάτες και τους χιονοδρόμους την Τετάρτη 9/2 σε Αθήνα στο Σύνταγμα μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στη Θεσσαλονίκη στο Λευκό Πύργo, να κατέβουμε με τους εξοπλισμούς μας (σκι, snowboards, μπατόν, πιολε) και να ξαπλώσουμε κατάχαμα σαν πολυτραυματίες όλοι, απαιτώντας επιτελούς μια σοβαρή διαδικασία διάσωσης στα βουνά. Είναι χρέος μας να κάνουμε κάτι», αναφέρεται στο κάλεσμα της ομάδας που δημιουργήθηκε.
Οι φωνές των ανθρώπων που ασχολούνται με την ορειβασία και τις υπαίθριες δραστηριότητες για έναν διασωστικό μηχανισμό, που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερες ανάγκες, αυξάνονται και στην περιοχή μας, όπως και σε ολόκληρη την χώρα.
Η βάση διασωστικού ελικοπτέρου στην περιοχή μας, λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού αναγλύφου, αλλά και του αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που ασκούν δραστηριότητες στα βουνά ή και στα ποτάμια, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται η οργάνωση ενός ολοκληρωμένου διασωστικού μηχανισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν και ιατροί επείγουσας ιατρικής, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν, με βάση και το θεσμικό πλαίσιο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες,
Αυτό επεσήμανε ο γιατρός και ορειβάτης, που έχει ασχοληθεί και με την παροχή ιατρικής υποστήριξης σε αγώνες βουνού Κωνσταντίνος Λαγός, σημειώνοντας πως έχουμε θρηνήσει πολλούς ανθρώπους στα βουνά και τα ποτάμια, είτε σε οργανωμένη δραστηριότητα είτε όχι. «Σαν χώρα υστερούμε πολύ. Είναι πιο επείγον από ποτέ να οργανωθεί το θέμα της διάσωσης και των πρώτων βοηθειών στο βουνό», τόνισε, προσθέτοντας πως χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό αποτελεσματικό και γρήγορο.
«Το ελικόπτερο είναι αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού αυτού, γιατί,στο τερέν που θα κληθεί να λειτουργήσει, δεν μπορεί να υπάρξει κίνηση από εδάφους. Δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τα συστήματα αυτά δρουν επί δεκαετίες σε πολλές χώρες. Το να έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσει το θύμα ένα ελικόπτερο με κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα και κατάλληλα εξοπλισμένη, θα έκανε την διαφορά σε πολλές περιπτώσεις. Είναι σαφές ότι χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμός», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σε όλο το κομμάτι των πρώτων βοηθειών δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο, ούτε στο αστικό περιβάλλον, γιατί ακόμη και αν έχει λάβει κάποιος εκπαίδευση, το νομικό πλαίσιο δεν τον εξασφαλίζει. «Μόνο για τους γιατρούς είναι ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο», υπογράμμισε.
Ακόμη και αν στη χώρα υπάρχουν μέσα, όπως ελικόπτερο διάσωσης ή εξοπλισμός και εκπαιδευμένο προσωπικό -όχι στον αριθμό που θα απαιτούνταν για να καλυφθεί η επικράτεια, απουσιάζει μια οργάνωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. «Θα τολμούσα να πω ότι είναι κατακερματισμένη η αντίδρασή μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιχειρεί η ΕΜΑΚ, η οποία δεν έχει δικά της ελικόπτερα, ενώ και το επίπεδο πρώτων βοηθειών πολλές φορές δεν αρκεί. Η υπηρεσία στρατού έχει ελικόπτερο, αλλά δεν έχει γιατρούς. Όλο αυτό είναι χρονοβόρο», ανέφερε.
Η απουσία αυτού του μηχανισμού αναδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, όμως ισχύει και για πιο απλά περιστατικά, κάτι που στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων το έχουμε δει στο παρελθόν.
Οι πολύωρες επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό ατόμων από φαράγγια ή δύσβατες περιοχές δεν είναι σπάνιες και μάλλον θα αυξηθούν, όσο αυξάνεται και ο κόσμος που έρχεται στην περιοχή ακριβώς για να βρεθεί στο φυσικό περιβάλλον.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα ο κρατικός μηχανισμός για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων, τα οποία δεν αφορούν αποκλειστικά την ορειβατική κοινότητα, η οποία τις τελευταίες ημέρες θρηνεί τέσσερις δικούς της ανθρώπους.

Σχετικά άρθρα

Φανερώθηκαν (και πάλι) οι αδυναμίες

Αποστόλης Τζελέτας

Εντός του Μαΐου η τελική πρόταση για το δίκτυο ορεινής διάσωσης

Ενισχύεται το αίτημα για βάση ορεινής διάσωσης

Αποστόλης Τζελέτας