ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οξεία αντιπαράθεση για το «μπλόκο» στον προϋπολογισμό

Στα «κόκκινα» ανέβασε το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στον Δήμο Ιωαννιτών η κοινή απόφαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να σαμποτάρουν τη συζήτηση και την έγκριση του προϋπολογισμού διά της αποχής τους από το δημοτικό συμβούλιο.

Σε πρακτικό επίπεδο η κίνησή τους έχει ως συνέπεια μια ολιγοήμερη καθυστέρηση, κάτι που δεν κρίνεται και τόσο σημαντικό με δεδομένο, μάλιστα, πώς ήδη ο προϋπολογισμός καθυστέρησε να κατατεθεί, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο η κίνησή τους αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τη δημοτική αρχή ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να μπλοκάρουν τις επιλογές της, από τη στιγμή που δε διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», «Ιωάννινα_2023», «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», είχαν δώσει από την Πέμπτη ένα σαφές στίγμα των προθέσεών τους, με την κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, από τον οποίο ζητούσαν αναβολή της προγραμματισμένης για τις 2 χθες το μεσημέρι ειδικής συνεδρίασης, προβάλλοντας ως αιτία τον
ελάχιστο χρόνο που δόθηκε στις παρατάξεις να προετοιμαστούν κατάλληλα.
«Η δημοτική αρχή εξακολουθεί να απαξιώνει το κυρίαρχο πολιτικό όργανο του δήμου μας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι θεωρεί τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μια τυπική διεκπεραιωτική διαδικασία, ιδίως δε αφού την ίδια μέρα το πρωί συνεδριάζει για το ίδιο θέμα ξανά η Οικονομική Επιτροπή, η απόφαση της οποίας θα καταστεί οριακά γνωστή στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, λίγη ώρα πριν τη συνεδρίασή του. Αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά ότι η σημερινή δημοτική αρχή διοικεί χωρίς να αποδίδει στους θεσμούς, τα συλλογικά όργανα και τις παρατάξεις, τον σεβασμό που πηγάζει από τη λαϊκή εντολή.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνείται, ενώ έχει υποχρέωση προς τούτο, να ζητά τη γνώμη αντιπροέδρου και γραμματέα ειδικά όταν τίθενται σοβαρά ζητήματα, πράγμα το οποίο κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου μέσω επιστολής, ζητώντας τη μετάθεση της συνεδρίασης για μερικές μέρες, προκειμένου να συμβάλουν εποικοδομητικά στο διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι ο προϋπολογισμός. Από τη στιγμή που το εύλογο αίτημα μας δεν έγινε δεκτό, η κοινή απόφαση μας είναι να απέχουμε από τη συνεδρίαση», σημείωναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην κοινή τους ανακοίνωση, που εστάλη στα ΜΜΕ μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις δικαιολογίες ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, από τη στιγμή που η δημοτική αρχή, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καταθέτει για συζήτηση τον προϋπολογισμό με αξιοσημείωτη καθυστέρηση.

Σκληρή απάντηση στην… ανίερη συμμαχία

Σκληρή ήταν η απάντηση της δημοτικής αρχής στο «μπλόκο» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με την απόφασή τους να απέχουν από τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση, επικαλούμενες την έλλειψη χρόνου για να μελετήσουν τα στοιχεία.
Η δημοτική αρχή, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε προσχηματική την αιτιολογία αυτή, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στις 18 Ιανουαρίου και τα στοιχεία ήταν από τότε στη διάθεση όλων των παρατάξεων, ενώ επεσήμανε ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες προθεσμίες, καθώς η ημερήσια διάταξη για τη σύγκληση της συνεδρίασης στάλθηκε την περασμένη Δευτέρα, ώστε μέχρι και χθες Παρασκευή (τρεις πλήρεις ημέρες από την πρόσκληση, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία) να υπάρχει ο χρόνος μελέτης των στοιχείων και της ενημέρωσης από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.
«Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έχοντας την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισαν να απαξιώσουν το κυρίαρχο όργανο της πόλης και μαζί να στραφούν εναντίον των δημοτών. Οι δημότες ας τους κρίνουν και θα το πράξουν. Η δημοτική αρχή ανέλαβε την ευθύνη της για την καθυστέρηση στη σύνταξη του προϋπολογισμού. Από δω και πέρα ακέραια η ευθύνη ανήκει στους κυρίους και κυρίες δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Η πολιτική ομηρία την οποία επιδιώκουν, θα καταδικαστεί από τους πολίτες όπως συνέβη και στο παρελθόν. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να την αποδεχθεί, την καταγγέλλει και καθιστά υπεύθυνες όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για όποιες συνέπειες προκληθούν σε βάρος του δήμου και των δημοτών και των εργαζομένων», αναφερόταν σε ανακοίνωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ κατά την τοποθέτησή του με την έναρξη της τηλεδιάσκεψης και πριν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου πάρει παρουσίες, για να διαπιστωθεί η έλλειψη απαρτίας.
«Η ανίερη συμμαχία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ξαναχτύπησε. Διάλεξε το κορυφαίο θέμα που απασχολεί κάθε δημοτικό συμβούλιο, για να οδηγήσει τον προϋπολογισμό σε περαιτέρω καθυστέρηση. Εμείς ως δημοτική αρχή αναλάβαμε την ευθύνη μας για την καθυστέρηση στην κατάθεση του προϋπολογισμού. Τα δικά τους επιχειρήματα όμως είναι σαθρά. Ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ήταν επαρκής. Σήμερα με τον τρόπο τους απαξίωσαν όλους μας. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε ένα πολεμικό σκηνικό άνευ λόγου και αιτίας. Οι εκλογές αργούν και οι πολίτες κατανοούν το σκηνικό πόλωσης, που δημιουργούν. Ο μόνος στόχος είναι η επιβράδυνση του έργου της δημοτικής αρχής. Άλλοι βιάζονται να ανακτήσουν τον χαμένο παράδεισο της εξουσίας κι άλλοι να τον αδράξουν, όμως ματαιοπονούν, καθώς κι αυτή την φορά οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Μ. Ελισάφ, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση της αντιπολίτευσης.
Τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στηλίτευσε και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, αποδίδοντας την ευθύνη για την εξέλιξη στον εκλογικό νόμο -«έκτρωμα» τον χαρακτήρισε, που δημιούργησε αυτή τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου. «Εξ αιτίας αυτού του παράδοξου, φτάνουμε στις σημερινές αστειότητες. Ετερόκλητα στοιχεία συνενώνονται για να πετύχουν καθυστέρηση λίγων ημερών. Τα προβλήματα της πόλης και των πολιτών δεν ξεπερνιούνται με τέτοιες ενέργειες. Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά που αποσκοπεί η κίνηση της ενωμένης αντιπολίτευσης. Ο χρόνος ήταν αρκετός για να μελετήσουν τα στοιχεία, όμως πιστεύω ότι η ανικανότητά τους να καταθέσουν μία σοβαρή πρόταση, ήταν αυτή που τους οδήγησε σε αυτή την παρέλκυση», ανέφερε.
Σε προσπάθεια επίδειξης δύναμης απέδωσε τη στάση της αντιπολίτευσης ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις καταγγελίες κατά του προέδρου του σώματος. «Η διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα. Σήμερα υπάρχει μία επίδειξη δύναμης της σύμπραξης των παρατάξεων της ενωμένης αντιπολίτευσης, που κάθε τόσο θέλουν να το υπενθυμίζουν, για να φαίνεται ότι υπάρχουν, διαφορετικά είναι ανύπαρκτοι στην πόλη. Είναι λυπηρό αντί να κοιτούν το συμφέρον του Δήμου, μα κοιτάνε να δείξουν ότι αυτοί έχουν τη δύναμη», είπε ο κ. Μπαρτζώκας.

Την Τρίτη η συνεδρίαση

Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, θα σταλεί νέα πρόσκληση για συνεδρίαση του σώματος την ερχόμενη Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι.
Νωρίτερα, ο κ. Παπαγεωργίου είχε αναφέρει ότι η σύγκληση του σώματος έγινε απολύτως νόμιμα και θεσμικά. «Ως πρόεδρος λειτουργώ θεσμικά και απολύτως σύμφωνα με το νόμο. Η πρόσκληση ήταν νόμιμη και ο χρόνος επαρκής για την μελέτη των στοιχείων. Οι αιτιάσεις που διατυπώθηκαν ήταν προσχηματικές», ανέφερε.

Επανήλθε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»

Την έντονη αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσε το γεγονός των τοποθετήσεων του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, του δημάρχου και των επικεφαλής των δύο παρατάξεων που έχουν συμπράξει με τη δημοτική αρχή, πριν ληφθούν οι παρουσίες για τη διαπίστωση της απαρτίας.
«Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όφειλαν να διαπιστώσουν την έλλειψη απαρτίας και να λήξουν τη συνεδρίαση. Αντ’ αυτού, επέλεξαν να δώσουν συνέντευξη τύπου για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ξεχνώντας σκοπίμως για μια ακόμη φορά το θεσμικό τους ρόλο. Και μόνο αφού τελείωσαν με τις δηλώσεις τους, διαπίστωσαν ότι το Σώμα δεν μπορεί να συνεδριάσει. Ο απόλυτος ευτελισμός των δημοκρατικών και θεσμικών διαδικασιών στον βωμό της επικοινωνίας. Αν η δημοτική αρχή ήθελε να απαντήσει δημοσίως στην επιστολή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μπορούσε να το κάνει.
Έχει άλλωστε πολλούς τρόπους για να επικοινωνήσει τις θέσεις της. Το να κάνει όμως λάστιχο τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη συνεδρίαση του κυρίαρχου συλλογικού οργάνου του δήμου μας όπως τη βολεύει, είναι ανήκουστο. Η αλαζονική λογική “εμείς είμαστε ο δήμος και δεν απολογούμαστε σε κανένα” αποτελεί οδηγό της δημοτικής αρχής από την πρώτη μέρα. Ξεχνά όμως ότι οι δημότες παρακολουθούν, κρίνουν κι έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θεσμικά και δημοκρατικά, όπως κάνουμε πάντα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας