Επικαιρότητα

Μικρά, ανήλιαγα και βρώμικα

Ελλείψεις στο προσωπικό, ανεπαρκείς υποδομές και μέσα στους χώρους κράτησης και των Ιωαννίνων, παρουσιάζει η ειδική έκθεση 2017 του Συνηγόρου του Πολίτη για τα «Ανθρώπινα δικαιώματα στους χώρους κράτησης».

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 1000 ρεπό του προσωπικού φύλαξης παραμένουν σε εκκρεμότητα στις φυλακές Σταυρακίου, ενώ ακατάλληλες, λόγω των κτιριακών υποδομών, είναι οι συνθήκες στο κρατητήριο του Τμήματος Ασφαλείας Ιωαννίνων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε τον ρόλο του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης, που προβλέπεται στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. «κατά των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», του ανεξάρτητου, δηλαδή, εθνικού φορέα παρακολούθησης των συνθηκών σε χώρους εγκλεισμού, μεταξύ των οποίων τα καταστήματα κράτησης, τα αστυνομικά τμήματα και οι ψυχιατρικές δομές.
«Παρότι τα τελευταία δύο χρόνια και ιδίως το 2016 καταγράφηκε μείωση στον υπερπληθυσμό των φυλακών, εντούτοις οι συνθήκες κράτησης τόσο σε φυλακές, όσο και σε άλλους χώρους κράτησης, περιγράφονται σε ανησυχητικά πολλές περιπτώσεις από ελλιπείς έως επικίνδυνες», αναφέρεται στην έκθεση.
Ειδικά για τις φυλακές και χώρους κράτησης των Ιωαννίνων, η αυτοψία των στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής έγινε το 2017, οπότε ενδέχεται η κατάσταση να έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, στον χρόνο που μεσολάβησε.
Κατά τον χρόνο της επίσκεψης στις φυλακές των Ιωαννίνων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για τους κρατουμένους, ο Συνήγορος σημειώνει ότι στο Κατάστημα δε λειτουργούσε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, όπως επίσης ούτε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Ωστόσο, παρασχέθηκε η πληροφορία ότι κρατούνται αρκετοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι εμφανίζουν στερητικό σύνδρομο και διαμαρτύρονται για τη συγκεκριμένη έλλειψη προγράμματος από το ΚΕΘΕΑ. Επιπλέον, η κοινωνική υπηρεσία ενημέρωσε ότι οι άποροι κρατούμενοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της φυλακής. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ρουχισμό, είδη καθημερινής υγιεινής, τηλεκάρτες και τσιγάρα, και καθώς οι οικονομικοί πόροι του Καταστήματος δεν επαρκούν, καταβάλλονται προσπάθειες οι ως άνω ανάγκες να καλύπτονται από δωρεές.

ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ

Για το τμήμα Μεταγωγών Ιωαννίνων (η επίσκεψη έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2017), η έκθεση του Συνηγόρου κρίνει ότι ο χώρος είναι κατάλληλος για ολιγοήμερη κράτηση ατόμων, σε αντίθεση με το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, στο Μέγαρο της ΕΛ.ΑΣ., όπου ο χώρους κρίνεται άκρως ακατάλληλος.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον πρώτο, κατά τον χρόνο της επίσκεψης δεν υπήρχαν κρατούμενοι στο χώρο, ο οποίος είχε πρόσφατα βαφτεί και απολυμανθεί. Τα κρατητήρια είναι χωρητικότητας 15 ατόμων. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Αρχής, ο φυσικός φωτισμός και αερισμός δεν είναι επαρκείς, ενώ υπάρχει ένα κλιματιστικό στο διάδρομο για τα τρία κελιά, που δε φαίνεται να θερμαίνει ικανά το χώρο.
Στο Κρατητήριο του Τμήματος Ασφαλείας Ιωαννίνων, όμως, οι συνθήκες κράτησης κρίνονται άκρως ακατάλληλες λόγω των κτιριακών υποδομών και επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι θα πρέπει να παραμένουν στον χώρο για σύντομο διάστημα μερικών ημερών.
Μικρό μέγεθος των κελιών, όχι επαρκής φυσικός φωτισμός και εξαερισμός, ανεπαρκής καθαριότητα, είναι κάποια από τα προβλήματα που επισημάνθηκαν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, αν χρειαστεί, οι αστυνομικοί αγοράζουν οι ίδιοι παυσίπονα για τους κρατούμενους, καθώς δεν υπάρχει φαρμακείο.
Μέρος των κρατουμένων διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ποιότητα του φαγητού και ζήτησε να τους καταβάλλονται τα χρήματα, ώστε να αγοράζουν οι ίδιοι το φαγητό τους. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται. Υπάρχει ωστόσο προαύλιο, που χρησιμοποιείται περιστασιακά για όσους έχουν παραμείνει αρκετό καιρό κρατούμενοι.
Από τη συζήτηση με το προσωπικό του Τμήματος προέκυψε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό, στον εξοπλισμό των στελεχών, όπως επίσης και σε χαρτί τουαλέτας και σαπούνι. Επιπλέον, έγινε αναφορά στις δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη σε περιπτώσεις προστατευτικής φύλαξης ατόμων, π.χ. ατόμων εκτός ελέγχου λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή μέθης.

Σχετικά άρθρα

Οχήματα κατεστραμμένα, όπλα από το 1950 και χιλιάδες απλήρωτα ρεπό