ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τη συσσώρευση υπολείμματος

Κάθε ευθύνη για τη συσσώρευση υπολείμματος στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι αποποιείται ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) Ηπείρου, ανταποδίδοντας στην Περιφέρεια Ηπείρου τα πυρά για το πρόβλημα, που οδήγησε σε μια ακόμη απευθείας ανάθεση για τη μεταφορά του υπολείμματος.

Ο ΑΣΔΣΑ Ηπείρου υπογραμμίζει ότι στο τέλος του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο η μεταφορά του υπολείμματος γινόταν με ευθύνη του, η συσσώρευση υπολείμματος στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ανερχόταν σε περίπου 370 τόνους έναντι περίπου 2.500 τόνων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα και πρέπει να απομακρυνθούν, γεγονός που διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη αυτοψία μελών του Δ.Σ., ενώ δηλώνει ότι η απομάκρυνση υπολείμματος από τον Σεπτέμβριο 2020 έως τις 19 Νοεμβρίου 2021 έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις μελέτες με τις οποίες η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιούσε την ίδια υπηρεσία από το Δεκέμβριο 2018 έως τον Αύγουστο 2020.
Αυτό έρχεται σε απάντηση και ως προς τις κατηγορίες που διατύπωσε η περιφερειακή αρχή, σχετικά με τη μεταφορά ποσοτήτων μη επιτρεπτών αποβλήτων αντί υπολείμματος από το εργοστάσιο απορριμμάτων προς τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με τον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου να θέτει το ερώτημα ποιος φέρει την ευθύνη εισόδου μη επιτρεπτών αποβλήτων στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ενσωμάτωσης τους στο υπόλειμμα. «Δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Περιφέρειας η λειτουργία της ΜΕΑ, άρα και ο έλεγχος των κατηγοριών των απορριμμάτων που εισέρχονται σε αυτή; Ο έλεγχος της σύνθεσης των απορριμμάτων, που παραδίδονται από τον λειτουργό της μονάδας ως υπόλειμμα, δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων; Μετά τον όψιμο ισχυρισμό της Περιφέρειας για τη μεταφορά μη αποδεκτών αποβλήτων ως υπόλειμμα, αναρωτιόμαστε, από την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ μέχρι και σήμερα, στους χρόνους που η Περιφέρεια είχε την ευθύνη μεταφοράς του υπολείμματος, πώς μεταφέρθηκαν τα μη αποδεκτά απόβλητα που εισήλθαν στη μονάδα αν όχι ως υπόλειμμα;», είναι τα ερωτήματα που τίθενται.

Απαντήσεις για κόστος και εξοπλισμό

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο ΑΣΔΣΑ Ηπείρου ως προς τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη λειτουργία όλης της αλυσίδας της διαχείρισης των απορριμμάτων και το κόστος που προκύπτει, σε σχέση και με τις αναφορές της περιφερειακής αρχής για τη μικρότερη δαπάνη σε σχέση με αυτή που επιτύγχανε ο ΑΣΔΣΑ.
Η διοίκηση του Συνδέσμου υποστηρίζει ότι ο σημερινός ανάδοχος μεταφέρει το υπόλειμμα, κάνοντας χρήση δέκα απορριμματοκιβωτίων (containers), τα οποία του έχει παραχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου χωρίς να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του ΑΣΔΣΑ, στον οποίο ανήκει ο εξοπλισμός. Επίσης, σημειώνει ότι πλέον το σύνολο του υπολείμματος μεταφέρεται και εναποτίθεται μόνο στον ΧΥΤ Ελληνικού και δε διαμοιράζεται προς τους άλλους ΧΥΤ σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις. «Από τον συνδυασμό της χρήσης δημόσιου εξοπλισμού και όχι ιδιόκτητου, του μειωμένου κοστολογίου λόγω μεταφοράς στον πλησιέστερο ΧΥΤ Ελληνικού (κύκλος διαδρομής 76 χλμ.) και όχι στο ΧΥΤ Βλαχέρνας Άρτας (κύκλος διαδρομής 185 χλμ.), καθώς και από την πρακτική της συσσώρευσης υπολείμματος στη ΜΕΑ – αδυναμία μεταφοράς, “επιτυγχάνεται” το πολυδιαφημιζόμενο ποσοστό έκπτωσης της τάξεως του 30% σε σχέση με τις προηγούμενες συμβάσεις που με τόσο ζήλο προβάλει η περιφερειακή αρχή, επικαλούμενη την προστασία του “χειμαζόμενου λαού της Ηπείρου”», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι το γεγονός πως μόνο για τη μεταφορά του υπολείμματος απαιτούνται τουλάχιστον 3-4 οχήματα και 10–12 containers να είναι «δεσμευμένα» στη ΜΕΑ, αποδεικνύει ότι είναι πρακτικά αδύνατη η λειτουργία του δικτύου των οκτώ Σταθμών Μεταφόρτωσης με τα υπόλοιπα οκτώ οχήματα και 35 containers, και είναι απαραίτητος επιπλέον εξοπλισμός.
«Στην προσπάθεια υλοποίησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο η διοίκηση του ΦοΔΣΑ με όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές της απέδειξε ότι επιθυμεί με συναίνεση να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. Φαίνεται όμως ότι στα πλαίσια μιας ευνομούμενης δημοκρατίας, η λύση θα δοθεί μέσα από τους θεσμούς του κράτους δικαίου», καταλήγει ο ΑΣΔΣΑ Ηπείρου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ευθύνη του εργοστασίου τα μη επιτρεπτά απόβλητα

Σε δηλώσεις του που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης εξήγησε ότι όλο το υπόλειμμα πρέπει να μεταφέρεται, αλλά υπάρχουν δύο κατηγορίες: η μια αφορά το υπόλειμμα που μεταφέρεται με δαπάνη της Περιφέρειας και η δεύτερη, που αφορά υπόλειμμα «μη επιτρεπτών αποβλήτων», πρέπει να μεταφέρεται με δαπάνες του Εργοστασίου. «Αυτά τα δύο είναι διακριτά, άλλος πληρώνει τα μεν και άλλος τα δε και δεν μπορεί να συζητούνται επιδερμικά αυτά τα θέματα, χωρίς να εξετάζονται οι συμβάσεις που υπάρχουν», σημείωσε.
Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους δήμους, οι οποίοι έχουν οφειλές για τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, να προβούν στην εξόφλησή τους. Όπως ανέφερε, υπάρχουν επτά-οκτώ δήμοι, οι οποίοι οφείλουν από 700.000 ευρώ μέχρι 60.000 ευρώ. «Δε γίνεται να χρωστάνε χρήματα και να περιμένουν από την Περιφέρεια να τα κάνει όλα. Δεν μπορεί άλλοι να πληρώνουν και άλλοι να χρωστάνε και στο τέλος να ψάχνεται η Περιφέρεια για το πώς θα πληρώσει μηνιαία το Εργοστάσιο», τόνισε, εξηγώντας ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη και τα οποία, εάν δεν αποδίδονται, η Περιφέρεια, που έχει εγγυηθεί έναντι των Τραπεζών και του Εργοστασίου, δυσκολεύεται να βρει χρήματα για να είναι εντάξει στους λογαριασμούς της.

Σημείο προς σημείο ανταπαντά η Περιφέρεια Ηπείρου

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, που τιτλοφορείται «Απάντηση σε ερωτήματα και απορίες εκπροσώπων του ΦΟΔΣΑ», απάντησε η Περιφέρεια Ηπείρου στη διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου, θέτοντας αρχικά το ερώτημα αν «σοβαρά επιδιώκουν να ακυρώσουν την απόφαση του περιφερειάρχη, με την οποία ανατέθηκε η μεταφορά του υπολείμματος αντί 0,158 ευρώ ανά τονοχιλιόμετρο με χρηματοδότηση μάλιστα του Ελληνικού Δημοσίου, για να την αναθέσουν αυτοί με 0,229 ευρώ ανά τονοχιλιόμετρο με επιβάρυνση των νοικοκυριών της Ηπείρου».
Από εκεί και πέρα, η Περιφέρεια Ηπείρου επιμένει ότι η ευθύνη για τη συσσώρευση του υπολείμματος βαρύνει τον ΑΣΔΣΑ, καθώς από τα επίσημα στοιχεία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων προκύπτει ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανάθεσης μεταφοράς υπολείμματος 20.000 τόνων (29.04.2021-02.11.2021), μεταφέρθηκαν μόνο 17.639,61 τόνοι υπολείμματος και όχι 20.000,03 τόνοι, καθώς οι υπόλοιποι 2.360,39 τόνοι αφορούσαν μη επιτρεπτά απόβλητα. Και, μάλιστα, προσθέτει ότι συνολικά ο ΑΣΔΣΑ Ηπείρου μετέφερε, κατά το διάστημα που έκανε την μεταφορά του υπολείμματος.
Σε σχέση με την επισήμανση του ΑΣΔΣΑ ότι πλέον η μεταφορά του υπολείμματος γίνεται μόνο στον ΧΥΤ Ελληνικού και όχι στον ΧΥΤ Βλαχέρνας, η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει ότι η τιμή μεταφοράς δεν εξαρτάται από τον τόπο προορισμού του υπολείμματος, δεδομένου ότι υπολογίζεται ανά τονο-χιλιόμετρο.
Απάντηση δίνεται και ως προς το επιχείρημα της μη επάρκειας των οχημάτων και του εξοπλισμού, με την Περιφέρεια να τονίζει ότι η μεταφορά του υπολείμματος ως αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου δε δεσμεύει κανένα όχημα του ΦοΔΣΑ, αλλά ακόμη και καθ’ υπόθεση ότι θα μετέφερε το υπόλειμμα ο ΦοΔΣΑ με τα οχήματα των ΣΜΑ, αναφέρει πως δεν κατανοεί πώς θα τα δέσμευε, αφού, σύμφωνα με την μελέτη του, στην επιστροφή τους από το εργοστάσιο θα φόρτωναν το υπόλειμμα.
Τέλος, η περιφερειακή αρχή αποποιείται κάθε ευθύνη για την είσοδο μη επιτρεπτών αποβλήτων στο εργοστάσιο, λέγοντας πως απόλυτα υπεύθυνος είναι ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης, καθώς το έργο δεν είναι δημόσιο, αλλά ΣΔΙΤ, ενώ χαρακτηρίζει παραπλανητικό τον ισχυρισμό για ενσωμάτωση των μη επιτρεπτών αποβλήτων στο υπόλειμμα, καθώς η μεταφορά τους γίνεται με διαφορετικούς κάδους.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Την ενδυνάμωση του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου θέτει ως στόχο η Τ. Καλογιάννη

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας