ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ζητιάνοι» για την επούλωση των πληγών

Έρμαια της κυβέρνησης και του β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης είναι οι δήμοι μετά από κάθε φυσική καταστροφή, καθώς δεν έχουν στα χέρια τους ούτε τα εργαλεία ούτε τους πόρους να παρέμβουν για την αποκατάσταση των όποιων ζημιών.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και μετά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, που αφήνει πίσω τους κατεστραμμένες υποδομές, με τους δημάρχους να καλούνται να κάνουν… μαγικά για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών. Στην καλύτερη περίπτωση, περιμένουν τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου και κάποια έκτακτη χρηματοδότηση από την πολιτεία, που, ωστόσο, συνήθως έρχεται με καθυστέρηση και είναι δυσανάλογη των ζημιών.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ακόμη και όταν οι δήμοι κηρύσσονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, κάτι που τα τελευταία χρόνια ομολογουμένως γίνεται με περισσή ευκολία, δε σημαίνει ότι αυτό μεταφράζεται και σε οικονομική ενίσχυση. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που δήμοι της Ηπείρου μπήκαν σε αυτό το καθεστώς, αλλά δεν πήραν ούτε ευρώ. Άρα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απλώς σημαίνει μια ευελιξία στη μίσθωση μηχανημάτων, στην πρόσληψη προσωπικού και σε αναθέσεις έργων, για τα οποία, βέβαια, απαιτούνται χρήματα, τα οποία πρέπει να βρεθούν από περικοπή άλλων προϋπολογισμένων δαπανών.
Την κατάσταση που βιώνουν, περιέγραψαν εύγλωττα πολλοί από τους δημάρχους, που πήραν τον λόγο στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, με το διοικητικό συμβούλιο να καταλήγει σε ομόφωνη απόφαση για τη διεκδίκηση ενός ξεχωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα απαντά στις ανάγκες των δήμων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και από φυσικά φαινόμενα.
«Πρέπει να διεκδικήσουμε ένα ποσό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα το διαχειριζόμαστε εμείς. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από το υπουργείο», ανέφερε ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας στην παρέμβασή του. «Δεν είναι δυνατόν να εκλιπαρούμε κάθε φορά για χρήματα. Είναι η 5η χρονιά από το 2015, που ο δήμος μας κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος εμάς κυνηγάει και φωνάζει», πρόσθεσε ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, αναφέροντας πως πρέπει να υπάρχει άμεση διαθεσιμότητα κονδυλίων και όχι κάθε φορά να ψάχνουν χρήματα. Την ανάγκη η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης να σημαίνει και άμεση εκταμίευση κονδυλίων, επισήμανε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος.
Τις αγωνίες και τις επισημάνσεις των δημάρχων ανέλαβε να σχηματοποιήσει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει άμεσα μια συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στην οποία θα του θέσει το ζήτημα της θεσμοθέτησης ενός πάγιου πόρου προς τους δήμους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Στην εισήγησή του, ο κ. Ντακαλέτσης μίλησε για την ανάγκη σύνταξης ενός οδικού χάρτη, που θα προσδιορίζει τις κινήσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο των δήμων, έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου» καταγραφής και αποκατάστασης ζημιών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, σημειώνοντας ότι κανένας δήμος δεν πρέπει να στερεί έργα υποδομών από τους πολίτες του, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που προκαλούνται από έκτακτα φαινόμενα.
Για ένα άλλου τύπου «Παρατηρητήριο» έκανε λόγο σε παρέμβασή του και ο Βασίλης Γαρδίκος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζίτσας. Η πρότασή του είχε να κάνει με ένα όργανο, που θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια και θα ιεραρχεί τα αναγκαία έργα, εκφράζοντας αντιρρήσεις με την τακτική που ακολουθείται σήμερα.
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποφάσισε, επίσης, να προτείνει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ήπειρο, εφόσον το ύψος των ζημιών που θα καταγράψουν οι Δήμοι, με την προσθήκη αυτών που θα αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου, πληροί την προϋπόθεση του 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, για την ενεργοποίηση του Ταμείου.

Απειλές μηνύσεων κατά ΔΕΔΔΗΕ, ΕΡΤ και Digea

Σε οργισμένο ύφος και με εμφανή σημάδια αγανάκτησης ήταν οι αναφορές στα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με την παροχή του τηλεοπτικού σήματος και με τις τηλεπικοινωνίες. Όπως κατήγγειλαν οι δήμαρχοι, τα προβλήματα είναι συνεχή και οι παρεμβάσεις αποκατάστασης καθυστερούν, ακόμη και μέρες, με τους ίδιους να έρχονται αντιμέτωποι με τη μήνι των πολιτών.
«Δε γίνεται κάθε φορά που βρέχει ή φυσάει, τα χωριά μας να μένουν χωρίς ρεύμα και εμείς να τσακωνόμαστε με τους πολίτες. Ο κόσμος παθαίνει ζημιές, οι κτηνοτρόφοι πετάνε το γάλα. Δε γίνεται να θεωρούμαστε πολίτες β’ κατηγορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, προτείνοντας να κατατεθεί μήνυση κατά του ΔΕΔΔΗΕ. Ανάλογη στάση πρότεινε και απέναντι στην ΕΡΤ και τη Digea, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν το ίδιο συνεργείο να αποκαθιστά μια ζημιά στα Ακαρνανικά Όρη και μετά να πρέπει να πάει και στο Φαρμακοβούνι. Επίσης, κατήγγειλε ότι συχνά επικαλούνται ως δικαιολογία ότι οι δρόμοι είναι κλειστοί, χωρίς αυτό να ισχύει.
Το κατώφλι του Εισαγγελέα έχει περάσει για το θέμα των διακοπών ρεύματος ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος συμφώνησε στην υποβολή μηνύσεων, ενώ εξέφρασε την απόγνωσή του για την κατάσταση με το τηλεοπτικό σήμα, λέγοντας πως στον δήμο του δεν υπάρχει κοινότητα που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Η «σκληρή γραμμή» δεν υιοθετήθηκε ως απόφαση της ΠΕΔ Ηπείρου, που σε πρώτη φάση θα κινηθεί στην κατεύθυνση κατάθεσης εξωδίκων για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφελείας ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, αλλά και για το ανύπαρκτο τηλεοπτικό σήμα σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από την πολιτεία να δικαιολογούνται στους δήμους οι δαπάνες για τη συντήρηση και εγκατάσταση αναμεταδοτών στις απομακρυσμένες περιοχές που δε διαθέτουν τηλεοπτική κάλυψη, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν σήμερα οι δήμαρχοι, με κίνδυνο να βρεθούν κατηγορούμενοι.

Άλλες αποφάσεις

Απόφαση της ΠΕΔ Ηπείρου είναι να ζητήσει εκ νέου και με περισσότερη ένταση το αίτημα πρόσληψης προσωπικού για τη στελέχωση των γραφείων ή τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τη δυναμικότητα των δήμων, όπως έχει νομοθετηθεί χωρίς να εφαρμοστεί ως σήμερα. «Δε νοείται Πολιτική Προστασία με ένα δήμαρχο και έναν αντιδήμαρχο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης, ο οποίος μίλησε ακόμη για την ανάγκη η πολιτεία να διαθέσει σύγχρονο εξοπλισμό στους δήμους, καθώς μηχανήματα έχουν να δοθούν από την εποχή του «Καποδίστρια».
Για την προστασία των γεφυριών της Ηπείρου, αναδείχθηκε η ανάγκη ελέγχου της στατικότητάς τους, τόσο των σύγχρονων όσο και των πέτρινων γεφυριών, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, ζήτημα το οποίο θα τεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ παρέμβαση θα ζητηθεί και για τον καθαρισμό των παραποτάμιων περιοχών από τα ξερά πλατάνια, οι κορμοί των οποίων παρασύρονται και ευθύνονται για μεγάλες ζημιές τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, ο κ. Ντακαλέτσης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης συντονισμού των δήμων για την αποκατάσταση των υποδομών τους, με τις διαδικασίες που αφορούν την αποζημίωση πολιτών και επιχειρήσεων.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα