ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τέλος στην ανεξέλεγκτη βόσκηση στη Δρακόλιμνη

Τόπο έπιασαν τα δημοσιεύματα και η πίεση σε πολιτικό επίπεδο για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βόσκησης στη Δρακόλιμνη, καθώς από το Δασαρχείο Κόνιτσας εκδόθηκε σήμερα Δασική Απαγορευτική Διάταξη, βάσει της οποίας απαγορεύεται για τρία χρόνια η βόσκηση βοοειδών στις λίμνες Δρακόλιμνη και Ριζίνα του Ζαγορίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή περιμετρικά των λιμνών.

Η Δασική Απαγορευτική Διάταξη προέκυψε μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και ισχύει από την ανάρτηση της στη «Διάυγεια». Η εφαρμογή της δεν αφορά μόνο τη Δρακόλιμνη, αλλά μια ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 3.544 στρεμμάτων, που οριοθετείται από τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων Βρυσοχωρίου και Βραδέτου του δήμου Ζαγορίου, δημόσιες δασικές εκτάσεις του δήμου Ζαγορίου και τα διοικητικά όρια της δημοτικής κοινότητας Κόνιτσας.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, που εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η τριετής απαγόρευση αποσκοπεί να αναστείλει την περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών, που οφείλεται στην περιοδική βόσκηση από ανεπιτήρητα κοπάδια βοοειδών, τα οποία συγκεντρώνονται στις όχθες τους, εξαιτίας της παρουσίας νερού. «Αποτέλεσμα της βόσκησης είναι η μερική ή ακόμη και πλήρης σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφή της βλάστησης και η επιφανειακή διάβρωση του εδάφους στην περιοχή των αλπικών λιμνών. Επίσης, εμφανίζονται και φαινόμενα ρύπανσης των υγροτόπων, με θόλωση του νερού από τα υψηλά ποσοστά αμμωνίας», τονίζεται, ενώ αναφέρεται επίσης πως η έντονη παρουσία μεγαλόσωμων κτηνοτροφικών ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης της Τύμφης υποβαθμίζει σοβαρά και το ενδιαίτημα του αγριόγιδου, το οποίο προστατεύεται από σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Ακόμη, σημειώνεται πως η ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί διεθνώς μια από τις πλέον σημαντικές θέσεις για την προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας των υψηλών ορέων της Ευρώπης (ΖΕΠ), λόγω της ύπαρξης κάποιων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως τα μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά αλλά και τα πιο τυπικά είδη των βουνών, που μειώνονται ραγδαία στην Ευρώπη, όπως ο Πυρροκότσυφας, η Χιονάδα και η Κοκκινοκαλιακούδα. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η οποία θεωρείται απομεινάρι της εποχής των παγετώνων, είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί.
Τέλος, τονίζεται ότι για τη βελτίωση των βοσκοτόπων της περιοχής του Ζαγορίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, θα συνδράμει ώστε να τοποθετηθούν κτηνοτροφικές ποτίστρες εκτός της περιοχής απαγόρευσης βόσκησης.

Πώς φτάσαμε στην απαγόρευση

Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση βοοειδών στη Δρακόλιμνη χρονολογείται εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, ωστόσο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, μετά από αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, αλλά και δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας.
Σε πολιτικό επίπεδο, η πρώτη αναφορά προέκυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρο Ριζόπουλο, ο οποίος προανήγγειλε σε συνέντευξη τύπου ότι θα ζητήσει την αφαίρεση των αδειών από όσους αφήνουν τα κοπάδια τους να βόσκουν ανεξέλεγκτα στη Δρακόλιμνη, πράγμα που έκανε μία ημέρα αργότερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα, υπεραμυνόμενος των ενεργειών της περιφέρειας Ηπείρου και μεταθέτοντας την ευθύνη στην πολιτεία, που δεν έχει φροντίσει να ολοκληρώσει τους χάρτες βόσκησης, αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή ποινών.
Παρέμβαση υπήρξε και από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», μέλη της οποίας πραγματοποίησαν αυτοψία στη Δρακόλιμνη, διαπιστώνοντας πως η ανεξέλεγκτη βόσκηση συνεχίζεται, παρά την ευρεία δημοσιότητα του θέματος.
Ως εκ τούτου, η παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, δια των υπηρεσιών του, φάνταζε μονόδρομος, ωστόσο το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί στην πράξη η απαγορευτική διάταξη και να μη μείνει στα χαρτιά.

Σχετικά άρθρα

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς

Περιβαλλοντικοί «διαξιφισμοί» σε προεκλογικό φόντο