ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με την κατάθεση του Αλ. Καχριμάνη συνεχίστηκε η δίκη

Τις δικές του προσπάθειες για τον εντοπισμό των κλεμμένων εικόνων, μετά τη σωρεία κλοπών από μοναστήρια και εκκλησίες των Ιωαννίνων, και όχι μόνο, ανέλυσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης που εκδικάζεται στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

«Κομβικής» σημασίας για τον εντοπισμό και επαναπατρισμό εικόνων από γκαλερί του εξωτερικού, ήταν η ανάρτηση των φωτογραφιών των κλεμμένων εικόνων, μέσα από υλικό που παρέδωσαν κάτοικοι των χωριών απ’ όπου είχαν κλαπεί, αλλά και η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Μάλιστα, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στο περιστατικό, κατά το οποίο υποδύθηκε τον αγοραστή, προκειμένου να αγοράσει από παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μικρής αξίας, που όμως ήταν μεταξύ αυτών που είχαν κλαπεί.

Ο ιδιοκτήτης του παλαιοπωλείου βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων, ωστόσο, για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε προηγηθεί καταδίκη του, όπου βασικός μάρτυρας ήταν ο κ. Καχριμάνης. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καχριμάνης εκτίμησε πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι από τα μέλη κυκλώματος, όπως υποστήριξε και για τον ιερέα που κατηγορείται, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους στις κλοπές και την αγοροπωλησία εικόνων αξίας στις αγορές του εξωτερικού. «Θεωρώ άδικο ότι τους βάλανε και τους πέντε στην ίδια κατηγορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η μαρτυρία του παλαιοπώλη σε εκείνη τη δίκη, αλλά και στον κ. Καχριμάνη, όταν «αγόρασε» την εικόνα, είναι αυτή που συνδέει τον κατηγορούμενο ξενοδόχο στα Τρίκαλα και ιδιοκτήτη γκαλερί στο Μέτσοβο, με τις κλεμμένες εικόνες. Ο παλαιοπώλης υποστήριξε και στην κατάθεσή του σε εκείνη τη δίκη πως η εικόνα προήλθε από την συλλογή του έτερου κατηγορούμενου. Σημειωτέον πως ο ίδιος κατηγορούμενος είχε κατονομαστεί και από τον ιδιοκτήτη της γκαλερί του Λονδίνου για την προέλευση άλλων εικόνων, οι οποίες στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν και επαναπατρίστηκαν.

Το δεύτερο σημείο που έχει σημασία είναι η μαρτυρία του κ. Καχριμάνη ως προς τον κατηγορούμενο αρχιμανδρίτη, πρώην Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, μεταξύ των στοιχείων που συνδέουν τον κατηγορούμενο με τις κλοπές, είναι ότι είχε κλειδιά από τις εκκλησίες και μονές που βρέθηκαν στο «στόχαστρο», αλλά και κάποια έμμεση μαρτυρία από άτομο που όμως έχει αποβιώσει.

Η κατάθεση του κ. Καχριμάνη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αύριο, Παρασκευή, πρόκειται να συνεχιστεί η εξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης, μια διαδικασία που από την ένταση που υπήρχε και σήμερα στο δικαστήριο, αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Μάλιστα, το δικαστήριο αναγκάστηκε για δύο φορές να διακόψει, έστω και για λίγα λεπτά, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία. Αυτό συνέβη κατά το τέλος της εξέτασης του αρμόδιου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, με την υπεράσπιση να του αποδίδει κακοπιστία προς τον κατηγορούμενο από τα Τρίκαλα.

Υπήρξαν και οι καταθέσεις δύο ακόμη αστυνομικώνπου δεν συνεισέφεραν όμως τίποτα, με χαρακτηριστική περίπτωση εκείνου από το τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας,που δεν αναγνώρισε ούτε καν το όνομα Temple, πόσω μάλλον των κατηγορουμένων…