ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτο ζητούμενο η νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας

Νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, αλλά και πολιτικές για την πρόληψη, αντιμετώπιση και δημιουργία υποστηρικτικού πλαισίων των θυμάτων της έμφυλης βίας, αποτελούν τα σημαντικότερα βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που στη χώρα μας έγινε με ιδιαίτερη έμφαση ορατό της τρέχουσα χρονιά.

Με αφορμή τις εννέα γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν εντός του 2021 στη χώρα μας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Γυναικοκτονία, ένα “ανύπαρκτο έγκλημα”», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν αριθμητικά στοιχεία, αλλά και η νομοθεσία που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εθνικό επίπεδο.

«Η συζήτηση για τη γυναικοκτονία και την ενδοοικογενειακή βία είναι, δυστυχώς, τραγικά επίκαιρη. Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον μιλάμε πια για αυτά τα θέματα ανοικτά και δημόσια», σημείωσε η βουλευτής Άρτας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, που έλαβε τον λόγο μετά τον χαιρετισμό του συντονιστή της Ν.Ε. Σάββα Δημητριάδη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το 2020 καταγγέλθηκαν 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έγιναν 2.214 συλλήψεις, στις οποίες πιθανότατα συμπεριλαμβάνονται και τα θύματα, καθώς συχνά συλλαμβάνονται μαζί με τους δράστες.

Αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες του προηγούμενου διαστήματος και τόνισε πως δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. «Το σύνθημα “καμία μόνη, καμία άλλη” θα έπρεπε να είναι το μότο κάθε κυβέρνησης, η απαράβατη κόκκινη γραμμή της πολιτείας, ο στόχος και το διακύβευμα, το πραγματικό νόημα της ασφάλειας», τόνισε, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση.

Σε στοιχεία για τον αριθμό των γυναικοκτονιών αναφέρθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, σημειώνοντας πως στην Ε.Ε ο όρος διαχωρίζεται από την ανθρωποκτονία σε 16 κράτη, ενώ σε 12, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, δε διαχωρίζεται. «Είναι εμφανές ότι αποτελεί επείγον αίτημα του φεμινιστικού κινήματος, η γυναικοκτονία να αναγνωριστεί νομικά και να μπει στον ποινικό κώδικα ως νέο αδίκημα», τόνισε και πρόσθεσε πως απαιτείται στοχευμένη νομοθεσία και ειδικές πολιτικές για την αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας και διακρίσεων λόγω φύλου κατά γυναικών, κοριτσιών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, που συμβαίνει εντός ή εκτός διαδικτύου. Επίσης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για «χλιαρή σχέση της ΝΔ με τα ζητήματα διαφυλικής διαφορετικότητας» και «αδιαφορία» για την αποτελεσματική, συχνή και συντονισμένη λειτουργία των επιτροπών ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το νομικό πλαίσιο αναγνώρισης της γυναικοκτονίας μπορεί να προλαμβάνει, τιμωρεί και ελαχιστοποιεί τη βία κατά των γυναικών», τόνισε η υπεύθυνη του τομέα Δικαιοσύνης της Ν.Ε. Λίλα Σουλελέ, χαρακτηρίζοντας τη γυναικοκτονία ως μη υπαρκτό νομικά έγκλημα, και πρόσθεσε πως, πέρα από τους νομικούς όρους, θα πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες που γεννούν την έμφυλη βία.

Μια σειρά μέτρων πρόληψης, όπως η δημιουργία Αυτοτελούς Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εμφυλης Βίας που θα ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η καταγραφή των περιστατικών και των γυναικοκτονιών ως τέτοιες και η δημιουργία στατιστικών στοιχείων, πρότεινε η υπεύθυνη του τομέα Φεμινιστικής πολιτικής – Φύλου της Ν.Ε. Iωαννίνων Γεωργία Χήτου.

Τέλος, η δημοσιογράφος Όλγα Στέφου αναφέρθηκε στην έλλειψη του υποστηρικτικού μηχανισμού, προκειμένου τα θύματα να προβαίνουν σε καταγγελίες, αλλά και στην ανάγκη δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Ο θύτης εγκληματεί εξαιτίας της πατριαρχίας. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να ακούσουμε τις γυναίκες. Τις φίλες, τις συναδέλφους, τη γειτόνισσα που φωνάζει, αυτές που βλέπουμε στον δρόμο με μαυρισμένα μάτια και να δράσουμε», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

«Ανοιχτές πληγές» και υποσχέσεις στο…συρτάρι

Κάλεσμα στην ομιλία Αλ. Τσίπρα από τη Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

Εκδήλωση για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση