ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους φοιτητές

Το πρωτόκολλο για τη δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, αποκλειστικά με δια ζώσης μαθήματα.

Εξάλλου, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα «είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης», όπως αναφέρει το υπουργείο.

Ειδικότερα άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν νοσήσει, άνω του 87% του διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού στα μέλη ΔΕΠ ξεπερνά το 91%.

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό, δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης, ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Παράλληλα, προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα.

Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις γραμματείες του κάθε τμήματος.

Ακόμα, το αμέσως επόμενο διάστημα, επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου, τα ΑΕΙ «δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία».

Καλωσόρισμα στους φοιτητές

Με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαίκής χρονιάς, η πρυτανική αρχή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές, «σε ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά Ιδρύματα της χώρας, που έχει ιστορική διαδρομή 57 χρόνων και σημαντικό αποτύπωμα στο σύγχρονο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι», όπως αναφέρει.

«Μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας φοιτητών και καθηγητών από τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιστρέφει στους φυσικούς χώρους διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Να είστε βέβαιοι ότι το Ίδρυμα θα λειτουργήσει, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση ενός ασφαλούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στις προσπάθειες και τη βοήθειά σας και είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθείτε με επιτυχία στις ακαδημαϊκές σας υποχρεώσεις», τονίζει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.