ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στενεύουν τα περιθώρια για την επίτευξη του “τείχους ανοσίας”

Την χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 και στους υγειονομικούς, που είχαν εμβολιαστεί στις αρχές του χρόνου, αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την ώρα βέβαια που η χώρα απέχει αρκετά από τον στόχο της επίτευξης του «τείχους» ανοσίας, ενόψει του φθινοπώρου.

Κρίσιμο χαρακτήρισε τον επόμενο μήνα, από τα Γιάννενα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Μάλιστα,  η επιστημονική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια καμπάνια, η οποία πήρε και έγκριση από το ΕΣΡ, ώστε να προβληθεί πανελλαδικά, ως μια ύστατη προσπάθεια πειθούς, προς εκείνους που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ. Λουκίδης πάντως δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από κάποιους χειρισμούς στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και στην καμπάνια της πολιτείας για τν εμβολιασμό. «Θα έλεγα περισσότερο ήταν μια αντιεμβολιαστική παρά εμβολιαστική καμπάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως στον λίγο χρόνο που υπάρχει, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα επιδιώξει να πείσει ένα μικρό ποσοστό που έχει ενδοιασμούς και είναι σε θέση να πειστεί. «Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να ανεβάσουμε τα ποσοστά των εμβολιασμένων. Υπάρχουν και κάποιοι που ξέρουμε πως δεν πρόκειται να πεισθούν, δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως όταν κάποιος είχε την δυνατότητα εδώ και δέκα μήνες να εμβολιαστεί, θα ήταν παράλογο να περιμένουμε να πάει τον Δεκέμβριο να το κάνει.

Παράλληλα, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ πρόσθεσε ότι έγιναν και λάθος χειρισμοί την περασμένη άνοιξη, καθώς επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί η εμφάνιση των πρώτων ανεπιθύμητων παρενεργειών του εμβολίου, κάτι που οδήγησε σε αμφισβήτηση.

«Οι παρενέργειες ήταν κάτι που περιμέναμε. Δεν θα μπορούσε να εμβολιαστούν 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι και να μην είχαμε παρενέργειες», τόνισε.

Τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού πάντως, ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Εταιρία, πανελλαδικά το 80% των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Κάτι βέβαια, που συνάδει με τα στοιχεία των διασωληνωμένων που δίνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τα χθεσινά, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 322 (91.48%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.52%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Με βάσει όλα τα δεδομένα που έχουν στην διάθεσή τους από την πορεία των 20 μηνών της πανδημίας, οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε νέα έξαρση κρουσμάτων. Ελπίζουν ωστόσο ότι δεν θα είναι τόσο εκτεταμένη, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Κωστίκας.

Όσο για τις αισιόδοξες προβλέπεις που εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί, σχολιάζοντας τες ο κ. Λουκίδης εξήγησε πως αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στα δεδομένα για τον κύκλο των πανδημιών, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την στενή επιτήρηση και παρακολούθηση μέσα από την διενέργεια χιλιάδων τεστ όπως γίνεται σήμερα, αλλά δεν γινόταν το προηγούμενο διάστημα.

«Αυτό έπρεπε να γίνει και την περασμένη άνοιξη, όταν πολίτες είχαν συμπτώματα και η οδηγία ήταν να μείνουν στο σπίτι. Έπρεπε να γίνονται πολύ περισσότερα τεστ», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.