ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Όχι» στις ΑΠΕ χωρίς εθνικό σχεδιασμό από το ΚΚΕ

Κατά της συσσώρευσης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία μάλιστα επιδοτούνται αφειδώς από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς εθνικό σχεδιασμό, τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, από τον δήμο Ζίτσας, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη σε παραγωγικές μονάδες και συγκέντρωση.

Ο κ. Παφίλης επεσήμανε ότι από τα φωτοβολταικά πάρκα, τις μονάδες καύσης βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, βιοαερίου στην ΒΙΠΕ και τις ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη, κερδισμένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν, ενώ εκτίμησε ότι «θα υπάρξει βίαιη εκτόπιση αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Στον αντίλογο για φθηνή ενέργεια απάντησε με τις πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος αποκαλύπτουν, τονίζοντας πως «οι δήθεν παροχές προς το λαό που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο της τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα, ενώ παράλληλα αποκρύβουν πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στις ΑΠΕ τονίζοντας ότι μπορούν να ενταχθούν συμπληρωματικά «μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό που θα αξιοποιήσει το λιγνίτη, τους υδρογονάνθρακες και το νερό».

Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στις παραγωγικές μονάδες, επισημάνθηκε ότι ο νόμος «Χατζηδάκη» «αποτελεί ένα από τα 13 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης» και αναδείχτηκε η ανάγκη οργάνωσης στα σωματεία, στο χώρο δουλειάς, ως η μόνη ρεαλιστική απάντηση στη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Τ.Ο. Ιωαννίνων.