ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αποδεκτές μόνο οι επίσημες βεβαιώσεις αρνητικού τεστ

Χειρόγραφες βεβαιώσεις αρνητικών αποτελεσμάτων σε rapid test φαίνεται πως αποτελούν ένα νέο «πονοκέφαλο», σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων που αφορούν και τους τους χώρους εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με σχετικές καταγγελίες να έχουν φτάσει και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Το θέμα αυτό ήταν ένα από εκείνα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου.

Ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προειδοποίησαν ότι δεν θα υπάρξει ανοχή και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν παράτυπα τεστ για να προσέρχονται στην εργασία τους.

«Σήμερα εκδίδω εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες γιατί κάποια “κουρελόχαρτα” που δίνονται από κάποιους επιτήδειους ότι έκαναν τεστ δεν έχουν καμία αξία. Αν ξαναέρθουν τέτοια χαρτιά θα πάνε στον Εισαγγελέα. Οι βεβαιώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αυτά που προβλέπει ο νόμος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ να συμφωνεί.

Όπως τόνισε, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτική δομή, να καταγραφούν στο Εθνικό Μητρώο και να πάρουν την κανονική βεβαίωση. «Βεβαιώσεις χειρόγραφες και που δίνουν κάποιοι δεν γίνονται αποδεκτές. Και πολύ σωστά πράττει ο περιφερειάρχης και εκδίδει την εγκύκλιο», πρόσθεσε.

Στην διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους κ.κ. Αρκουμανέα και Καχριμάνη να κάνουν λόγο για εξαιρετική συνεργασία.

«Η δουλειά που γίνεται στην περιφέρεια είναι εξαιρετική, η συνεργασία είναι εξαιρετική με τον ίδιο και την Πολιτική Προστασία. Η ιχνηλάτηση και η προσπάθεια που κάνουν είναι πραγματικά εντυπωσιακή και όταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα επιδημιολογικό στην περιοχή και την περιφέρεια, με άμεσες δράσεις, αντιδράσεις και ενέργειες να καταφέρουμε να περιορίσουμε τη διασπορά και να συνεχίζεται η ζωή», σημείωσε.

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού

Τόσο στην συνάντησή του στην περιφέρεια, όσο και στο δημαρχείο Ιωαννίνων με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ ο κ. Αρκουμανέας κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διασωλήνωσης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε όλους τους πολίτες – αν δεν το έχουν κάνει- να κάνουν το εμβόλιο. Πρέπει τα ποσοστά εμβολιασμού και στη χώρα και τοπικά να τα αυξήσουμε. Βλέπετε πόσο βοηθάει το εμβόλιο, δεκαπέντε φορές μειώνει τον κίνδυνο να νοσηλευτείς σοβαρά και πρέπει ενόψει του χειμώνα όλοι μαζί να συνεχίζουμε την εμβολιαστική προσπάθεια και να πείσουμε αν κάποιοι συμπολίτες έχουν απορίες για τα εμβόλια, δεν αναφέρομαι στους αρνητές, αλλά σε όσους έχουν κάποιους φόβους και ενδοιασμούς. Γίνεται συνολικά μια προσπάθεια για να ενημερωθούν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ μεγάλα», τόνισε, ενώ αντίστοιχη έκκληση έκανε και ο περιφερειάρχης. «Το μεγάλο ζήτημα είναι να κάνουμε τα εμβόλια. Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι ακούνε κάποιους που θέτουν διάφορα θέματα. Πρέπει να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, την οικογένειά τους και όλους τους άλλους. Μέσω της ιχνηλάτησης βλέπουμε τραγικές καταστάσεις. Αυτοί που διαδίδουν διάφορα δεν έχουν θέση μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ είχε το μεσημέρι στο Δημαρχείο, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Ιωάννινα.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο συζητήθηκε η ευρύτερη υγειονομική εικόνα της περιοχής μας και ειδικότερα η αύξηση των κρουσμάτων σε επίπεδο δήμου, με την κατάσταση να προβληματίζει αλλά να είναι υπό έλεγχο. Παράλληλα, υπερτονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού, σε μια περιοχή όπως τα Ιωάννινα, η οποία ανταποκρίνεται στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Όπως αναφέρθηκε, με τη σωστή πληροφόρηση και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης ακόμα και οι διστακτικοί, θα μπορούσαν να πάρουν την καλύτερη γι’ αυτούς απόφαση και να εμβολιαστούν, ώστε να «θωρακιστούν» απέναντι στο νέο κορωνοϊό.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων ενημέρωσε τον κ. Αρκουμανέα για όλα τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει ο Δδήμος από την έναρξη της πανδημίας για την προστασία τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενέργειες προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Από την πλευρά του ο κ. Αρκουμανέας στάθηκε στην εξαιρετική αντιμετώπιση της πανδημίας από τα δύο νοσοκομεία της περιοχής μας και στην αναγκαιότητα συνέχισης του εμβολιασμού από τους υγειονομικούς και τους πολίτες, καθώς αποτελεί το μεγάλο «όπλο» που διαθέτει η επιστήμη σε αυτήν την άνιση μάχη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση να συνεχιστεί η εποικοδομητική συνεργασία για τον περιορισμό διασποράς της Covid-19.

Σε επιφυλακή για τα σχολεία

Ο κ. Αρκουμανέας, σημείωσε πως κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων και εφαρμογής των νέων μέτρων έγινε ρεκόρ στον αριθμό των τεστ, πάνω από 340.000 τεστ, ενώ στα σχολεία τηρείται ένα πρωτόκολλο αρκετά αυστηρό. «Με τις μάσκες και όλα τα υπόλοιπα μέτρα και πολύ αυξημένο testing  πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν γιατί γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη Δ είναι πολύ μεταδοτική και ειδικά για το θέμα των σχολείων είμαστε σε επιφυλακή. ΘΑ δούμε πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας, προσθέτοντας πως δεν προβλέπεται να υπάρξει ξεχωριστή ενημέρωση για τα κρούσματα στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ.

Ο κ. Αρκουμανέας, σημείωσε πως με την εφαρμογή των μέτρων η προσέλευση στος ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ μειώθηκε, ωστόσο, οι ομάδες αυτές θα συνεχίσουν το έργο τους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και, εφόσον αυτή τελειώσει, θα αξιοποιηθούν στην παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Αν μιλάμε για πολύ αργότερα, γιατί η πανδημία θα μας απασχολήσει αρκετούς μήνες ακόμη, οι ΚΟΜΥ θα γίνουν ένα εργαλείο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν έρθει η ώρα», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε επίσης την προσφυγική δομή του Κατσικά και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που λειτουργεί εκεί, ενώ, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως το πρόγραμμα που έχει αναλάβει ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.