ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κριτική εφ’ όλης της ύλης στην δημοτική αρχή

Έτοιμη όχι μόνο για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και για να αναλάβει την διοίκηση του δήμου εμφανίζεται η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα 2023», με επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη, δύο χρόνια πριν την λήξη της παρούσας θητείας.

«Αν σήμερα γινόταν εκλογές, είμαστε πανέτοιμοι να διεκδικήσουμε αυτή την πολύ ωραία διαδρομή και ως δημοτική αρχή και ξέρουμε και μπορούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρηση, με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από τις εκλογές και τον απολογισμό της δημοτικής αρχής.

Μάλιστα, ως προς αυτόν τον απολογισμό, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτική προς την παράταξη του δημάρχου. «Η κλεψύδρα αδειάζει. Οι δημότες έχουν κουραστεί να ακούν τα ίδια και τα ίδια από τους ίδιους. Η Νέα Εποχή δεν ήλθε, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα. Η πυξίδα της ελπίδας για την αλλαγή της εικόνας και της λειτουργίας του Δήμου, δείχνει άλλες συντεταγμένες», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε αιχμές για την δημοτική σύμπραξη.

«Είναι αναμενόμενη η συμμετοχή στις επόμενες εκλογές της σύμπραξης που -διοικώντας τον δήμο- αντιλήφθηκε, ότι, τις συνιστώσες της, τις ενώνουν πολλά που δεν τα είχαν αντιληφθεί πριν τον Μάιο του 2019. Πλην, όμως αυτά τα συνεκτικά στοιχεία δεν τα γνωρίζουν οι πολίτες. Ίσως να είναι περιττό για κάποιους», ανέφερε, ενώ κληθείσα να εξηγήσει τα περί «συνεκτικών στοιχείων», απάντησε ότι «σίγουρα δεν είναι η δράση, οι παρεμβάσεις και τα έργα που χρειάζεται ο δήμος».

Η κ. Καλογιάννη, πλαισιωμένη από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Σπ. Γκίζα, Β. Κοσμά και Στ. Σιούτη, επιχείρησε να αποδομήσει, σημείο προς σημείο, το δελτίο τύπου του απολογισμού της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η δημοτική αρχή χρειάστηκε 324 λέξεις για να περιγράψει το αμελητέο έργο της, τα δύο χρόνια που διοικεί τον δήμο», ενώ απέρριψε πλήρως ως αιτίες για τις καθυστερήσεις και την αναποτελεσματικότητα, την πανδημία και το εκλογικό σύστημα.

«Δεν φταίει η αντιπολίτευση, αυτός ο ισχυρισμός του δημάρχου πρέπει να σταματήσει, αφού όλες οι αποφάσεις εγκρίνονται. Η ερώτηση είναι γιατί δεν υλοποιούνται όσα εγκρίνονται. Ο απολογισμός αυτός αποτελεί ντροπή για τον δήμο. Ούτε μια κωμόπολη δεν θα μπορούσε να έχει έναν τέτοιο απολογισμό, όχι ο 10ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας», τόνισε.

Καθαριότητα και έργα

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε στο σύνολο των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αρχής, ξεκινώντας από το θέμα της καθαριότητας, για την οποία καταλόγισε στην δημοτική αρχή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε βασικές αναγκαίες αλλαγές και τομές, όπως η ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση της διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου (που στελεχώνεται από το 21% των εργαζομένων του δήμου) και η επανεξέταση, σε πραγματική βάση, όλων των παραμέτρων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και κυρίως των συγκριτικών στοιχείων κόστους, για την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων.

Ανάφερε ως παράδειγμα των αριθμό και την χωροθέτηση των κάδων και τόνισε πως δεν αποτελεί καινοτομία η διαχείριση των βιοαποβλήτων και στην κατασκευή πράσινου σημείου. «Καινοτομία θα είναι η λειτουργία της εφαρμογής παρακολούθησης των κάδων βιοαποβλήτων και ελέγχου πληρότητας υπόγειων κάδων, με δυνατότητα παρακολούθησης του τρόπου αποκομιδής των απορριμμάτων, η οποία εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Ηπείρου τον Απρίλιο του 2019, έλαβε προέγκριση δημοπράτησης τον Αύγουστο του 2020 (1 χρόνιο πριν) και δεν έχει συμβασιοποιηθεί ακόμη!», τόνισε και παράλληλα έκανε λόγο για σημαντική αύξηση του κόστους που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Η νυν δημοτική αρχή συνεχίζει την ίδια πολιτική με την προκάτοχό της, δεν κινητοποιείται για καμία διαρθρωτική αλλαγή και είμαστε στο στάδιο: Ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Σήμερα, και μόνο ότι μνημονεύεται η «βελτίωση» της καθαριότητας, ως πολιτική ανάγκη, είναι εντελώς παράδοξο. Ο κάθε δήμος πρέπει να είναι καθαρός απ΄άκρη σε άκρη και για 365 μέρες τον χρόνο», τόνισε.

Η κ. Καλογιάννη, αμφισβήτησε την υλοποίηση της πλειοψηφίας των έργων του εγκεκριμένου τεχνικού προγράμματος, κάνοντας λόγο για χαμηλές απορροφήσεις. «Είχε διαφανεί από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά τώρα είναι πλέον πασιφανές. Και είναι γενναιότητα εκ μέρους του Δημάρχου να αναλαμβάνει (τακτικά), αυτός ο ίδιος, προσωπικά, τη χρέωση της αδυναμίας των συνεργατών του. Αυτά που προσπαθεί να υλοποιήσει η δημοτική αρχή, είναι διαφορετικά από τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου. Τα έργα για τα οποία διεκδικεί πρωτοσέλιδα μέρα παρά μέρα, αφορούν σημειακές ασφαλτοστρώσεις, τυχαία επιλεγμένες αναπλάσεις, ξεβατσουνιάσματα που βαφτίζονται παρεμβάσεις για το δομημένο περιβάλλον και γενικά μικροέργα που για δήμο της κλίμακας του δικού μας δήμου, φαντάζουν έργα ρουτίνας και η υλοποίησή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ για το διοικητικό μηχανισμό των 1.300 υπαλλήλων. Ακόμη όμως και αυτά, τα μικροέργα της καθημερινότητας, γίνονται αποσπασματικά, τυχαία και για το φαίνεσθαι. Όχι για να βελτιώσουν πραγματικά τη ζωή των δημοτών», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σχολικές μονάδες, κοινόχρηστοι χώροι και αθλητισμός

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της σχολικής στέγης και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια, τονίζοντας αυτά που πρέπει να γίνουν και αμφισβητώντας την επάρκεια της δημοτικής αρχής να τα προχωρήσει.

«Πως είναι δυνατόν να μην μπορούν να παραδώσουν δύο σχολείο στο παλιό Χατζηκώστα και να περιμένουμε να παραδώσουν το νηπιαγωγείο στους Στρ. Φούρνους, την ανέγερση των πειραματικών σχολείων στο πανεπιστήμιο, τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου;», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο δήμος έχει απόλυτη και ακέραια υποχρέωση να ελευθερώσει τα παιδιά μας δίνοντάς τους απρόσκοπτη πρόσβαση στην τέχνη και τον αθλητισμό, στους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων.

Πλειάδα ερωτημάτων έθεσε σχετικά με τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής για αποκατάσταση κοινόχρηστων χώρων και πλατειών και εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Ποια πλατεία αποκαταστάθηκε ως χώρος συνάθροισης κοινού, υπό όρους υγιεινής και ασφάλειας; Πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε για την εικόνα της Πλατείας Πύρρου στο κεντρικότερο σημείο του δήμου μας; Γιατί πρέπει να είναι αποδεκτό να βαδίζουμε σε σπασμένα πλακάκια; «, ανέφερε δείχνωντας και σχετικές φωτογραφίες.

Αιχμές άφησε και για αναποτελεσματικότητας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (Ρομά, ΑμεΑ, προσβασιμότητα και προσφυγικό) ενώ ειδική αναφορά έκανε στο Πνευματικό κέντρο τονίζοντας πως παρά τον υψηλό προϋπολογισμό, που ξεπερνά τα 4 εκ. ετησίως, ελάχιστα αξιοποιήθηκαν στους τομείς του περιβάλλοντος και του αθλητισμού.

Όπως είπε, για τον τομέα του Περιβάλλοντος ουδέποτε προβλέφθηκε κάποια αξιομνημόνευτη δράση, ενώ για τον τομέα του αθλητισμού, για το 2021, προβλέφθηκαν δαπάνες  συνολικά 47.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,02% του συνολικού προϋπολογισμού», σημείωσε.

Επίσης αμφισβήτησε την στήριξη των επιχειρήσεων, πέραν της εφαρμογής όσον προβλέπουν οι σχετικές ΠΝΠ της κυβέρνησης, την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και την μείωση των δημοτικών τελών. «Σήμερα πληρώνουμε ακριβά και καθαρό δήμο δεν έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΕΥΑΙ και χρηματοδοτικά εργαλεία

Μάλιστα για την ΔΕΥΑΙ, έθεσε σειρά ερωτημάτων όπως στοιχεία για την άντληση και την κατανάλωση, την ενεργειακή αναβάθμιση, την ανυπαρξία Σχεδίου Ασφάλειας Νερού και ψηφιακής χαρτογράφησης και αποτύπωσης όλων των δικτύων ύδρευσης & αποχέτευσης, όπως και γιατί  δεν προχωρά το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, παρόλο που έχει υπογραφτεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Τέοος, η κ. Καλογιάννη κατηγόρησε την δημοτική αρχή για απώλεια πόρων από το ΠΕΠ Ηπείρου, το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και το «Πράσινο ταμείο», εκφράζοντας επιφυλάξεις και για την ένταξη του Πάρκου Πυρσινέλλα στο ταμείο Ανάκαμψης.

«Αν δεν κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, που να διαθέτει πληρότητα μελετών σε επίπεδο εφαρμογής, είναι πολύ πιθανό να χαθεί και αυτή η περίπτωση χρηματοδότησης. Το ταμείο Ανάκαμψης δεν χρηματοδοτεί μερεμέτια, παρά μόνο ολοκληρωμένες προτάσεις», τόνισε και ζήτησε να μελετηθεί και να συμπεριληφθεί στο φάκελο του έργου, τουλάχιστον η λειτουργική του διασύνδεση με την πόλη πέραν της χρήσης της εθνικής οδού», τόνισε και ευχήθηκε να μην χαθούν άλλοι πόροι.

Σχετικά άρθρα

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών