ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άνοιξε ο δρόμος για μελλοντικές συνεργασίες

Τις βάσεις για την ανάπτυξη σχέσεων και μια πολυεπίπεδη μελλοντική συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με την περιοχή μας, έθεσε η επίσκεψη στην Ήπειρο του πρέσβη του στην Ελλάδα Anar Huseynov, ο οποίος είχε επαφές με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στην Ήπειρο και από τις πρώτες στις ελληνικές περιφέρειες, η οποία εντάσσεται στη διερεύνηση πεδίων συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως παρά την εξαγωγή αγροδιατροφικών κυρίως προϊόντων σε τρίτες χώρες, η χώρα μας -και η Ήπειρος φυσικά-έχει μηδενική παρουσία στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση του πρέσβη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η εθιμοτυπική συνάντηση μετατράπηκε σε μια καταρχήν συμφωνία για ανταλλαγή επιχειρηματικών επισκέψεων και τη συμμετοχή σε εκθέσεις, στο Μπακού και στα Γιάννενα. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, θα προγραμματιστεί επιχειρηματική επίσκεψη στο Μπακού τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα το Αζερμπαϊτζάν να αποτελέσει την τιμώμενη χώρα στην έκθεση τοπικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στα Γιάννενα, μετά από τη φετινή επιτυχία.

«Συμμαχία» για το φυσικό αέριο

Τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών με φορείς και επιχειρήσεις της Ηπείρου και του Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν oκ. Huseynov και ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο περιφερειάρχης, καλωσορίζοντας τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε την ελπίδα η συνεργασία με τη χώρα του, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς και στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια τον ενημέρωσε συνοπτικά για τις παραγωγικές δραστηριότητες της Ηπείρου και για βασικά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Ο πρέσβης εστίασε το ενδιαφέρον του στην αγροτική παραγωγή και σε καινοτόμες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Ήπειρο, τομείς για τους οποίους διέβλεψε ότι μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία, παράλληλα με την προβολή και ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων και για το δίκτυο φυσικού αερίου, το οποίο διοχετεύεται στην Ελλάδα από το Αζερμπαϊτζάν. Περιφερειάρχης και πρέσβης τόνισαν την ανάγκη να επεκταθεί η διανομή του και στην Ήπειρο, κάτι που, όπως ειπώθηκε, είναι στα σχέδια της ΔΕΠΑ, τα οποία αφορούν την επέκταση του σε όλη τη χώρα

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ περιφερειάρχης και πρέσβης εξέφρασαν και πάλι την κοινή θέληση να έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας.

Σε ενδυνάμωση σχέσεων προσδοκά και ο δήμος

Η ενδυνάμωση των σχέσεων των Ιωαννίνων με πόλεις του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών σε πολλαπλούς τομείς, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης και του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Anar Huseynov.

Ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μια χώρα με ταχεία ανάπτυξη και τουρισμό, με τους Αζέρους να εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφθούν την περιοχή μας. Την ίδια στιγμή, στο Αζερμπαϊτζάν λειτουργούν Ανώτατα Ιδρύματα με αντικείμενο τις ελληνικές σπουδές και τον ελληνικό πολιτισμό.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και οι προοπτικές κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Με το πέρας της, ο δήμαρχος και ο πρέσβης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.