ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έστειλαν μήνυμα ότι δε φτάνει η εθελοντική δράση

Ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης καθαρισμού των αστικών δασυλλίων έστειλαν με τη δράση τους «Μια βόλτα στο Δάσος» μέλη του περιφερειακού τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της εθελοντικής ομάδας ενεργών πολιτών Paguristas, του Δικτύου Νέων Ηπείρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζευγαριών «Ο Άγιος Σπυρίδωνας» και της Ενορίας του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου.

Μετά από πρόσκληση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ιωαννίνων, περισσότεροι από 30 εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες και καθάρισαν το πρωί του Σαββάτου μέρος του αστικού αλσυλλίου απέναντι από την Ιερά Μονή Περιβλέπτου, συγκεντρώνοντας και απομακρύνοντας σκουπίδια, ξερά κλαδιά, αλλά και κομμένους κορμούς δέντρων. Κοινή, βέβαια, διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν πως η εθελοντική δράση δεν είναι αρκετή και απαιτούνται ειδικά συνεργεία για να απομακρύνουν τις μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης που έχουν συσσωρευθεί.
Για μια δράση που πρέπει να έχει και συνέχεια, έκανε λόγο ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κωνσταντίνος Ντακαλέτσης, σημειώνοντας πως τα αστικά δασύλλια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή απ’ όλους. «Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, μία άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που δε σέβονται τα δάση και το περιβάλλον. Βρήκαμε πολλά σκουπίδια, αλλά και πολλά ξερά κλαδιά, παρατημένα κομμένα δέντρα, μία κατάσταση που θέλει την προσοχή των αρμοδίων φορέων. Άμεσα θα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια στα δάση κοντά σε κατοικημένες περιοχές, να καθαριστούν, να απομακρυνθούν τα ξερά κλαδιά και βεβαίως και τα σκουπίδια. Είναι κάτι που αφορά όλους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παύλος Χήτας από την ομάδα των Paguristas. «Το δάσος εδώ θέλει πολλή δουλειά. Υπάρχουν πολλά ξερά κλαδιά και κομμένοι κορμοί, που είναι πολύ επικίνδυνοι σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς. Καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν πρωτοβουλία να καθαρίσουν τα αλσύλλια για να μη ζήσουμε στιγμές που έζησαν σε άλλες περιοχές», ανέφερε.
«Η πράξη μας είναι συμβολική και το ζήτημα είναι πλέον να ενεργήσουν και οι αρμόδιοι», τόνισε η Ελένη Γκαραμέτση από το Δίκτυο Νέων Ηπείρου, με τον Χριστόδουλο Ντάση να συμπληρώνει: «Ήταν χρέος μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Χαρά μας να συμμετέχουμε και να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε κάθε φορά».
Την προσπάθεια των εθελοντών χαιρέτισε ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Περιβλέπτου π. Χρήστος Αντώνης. «Κάθε τέτοια προσπάθεια έρχεται να συνεισφέρει στο καλό του κόσμου. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο όλο, έδωσε μία αγαπητική εντολή: εργάζεστε και φυλάτε! Άρα ο άνθρωπος, ως κορωνίδα της δημιουργίας, δεν έχει τίποτα άλλο σκοπό πέρα από το διαφυλάττει αυτό που του δημιούργησε ο Θεός», υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!

Σταθερό σημείο αιμοδοσίας: Έγινε πράξη ένα αίτημα ετών

Αποστόλης Τζελέτας

Χρήματα και τρόφιμα για τους πληγέντες συγκεντρώνει ο Ερυθρός Σταυρός