ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εισβολή αρκούδας σε μελισσοκομείο στην Ελάτη

Τις 10.000 ευρώ υπερβαίνει η ζημιά που υπέστη η «Μελισσοκομία Μπατσής» μετά από εισβολή αρκούδας στο μελισσοκομείο της στην Ελάτη Ζαγορίου.

Το μεγαλόσωμο θηλαστικό παραβίασε την ηλεκτροφόρα περίφραξη και πέρασε στο εσωτερικό του μελισσοκομείου, προφανώς προς αναζήτηση τροφής. Στην προσπάθειά της, κατέστρεψε 15 διώροφες κυψέλες από το σύνολο των 1500 που υπάρχουν στο μελισσοκομείο, το μεγαλύτερο της επιχείρησης, ενώ προκάλεσε ζημιές και στα καπάκια δέκα ακόμη κυψελών.
Η εισβολή της αρκούδας στο μελισσοκομείο έγινε τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής πριν τον Δεκαπενταύγουστο και την επόμενη ημέρα έγινε η δήλωση της ζημιάς στον ΕΛΓΑ. Η αξία αγοράς της κάθε κυψέλης, που είναι κατασκευασμένη από πολυουρεθάνη, αποτιμάται σε 120 ευρώ. Ωστόσο, η ζημιά σε κάθε κυψέλη φτάνει τα 650 ευρώ, με δεδομένο πως οι κυψέλες ήταν ατρύγητες, γεμάτες με μέλι βαλανιδιάς, 40 κιλών περίπου, ενώ καταστράφηκαν οι κηροθροφορείς και χάθηκαν τα σμήνη των μελισσών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μελισσοκομείο της «Μελισσοκομίας Μπατσής» στο δάσος της Ελάτης Ζαγορίου, είναι ένα από τα πρώτα στα οποία τοποθετήθηκε ηλεκτροφόρα περίφραξη για την προστασία από τις αρκούδες, πριν 30 περίπου χρόνια μέσω προγράμματος του «Αρκτούρου». Ωστόσο, αποδεικνύεται πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό. «Τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι λεπτά σαν το σύρμα που δένουμε τις μπάλες με το τριφύλλι. Όταν η αρκούδα δεν πάει με φόρα επάνω και ακουμπήσει απλώς το σύρμα, δέχεται το δυνατό ηλεκτρικό χτύπημα και οπισθοχωρεί, χωρίς να προσεγγίζει εκ νέου το σημείο. Όταν όμως σπρώξει με δύναμη ή πατήσει το σύρμα, αυτό μπορεί να κοπεί ή να βραχυκυκλώσει, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η προστασία», εξηγεί στον Η.Α. ο Γιάννης Μπατσής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο φαίνεται πως συνέβη και στην περίπτωσή του.
Ωστόσο, όπως λέει, άλλη λύση δεν υπάρχει. Ούτε μπορεί να γίνει μια περίφραξη με μπετό και πασσάλους μέσα στο δάσος για να εμποδίζονται οι αρκούδες, ούτε είναι εφικτό να μεταφέρει κάποιος ένα ολόκληρο μελισσοκομείο σε περιοχές που δεν καταγράφεται παρουσία των μεγαλόσωμων θηλαστικών. «Δε μετακινούνται τα μελίσσια. Που να τα πας με αυτή τη ζέστη..», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπατσής.

Σχετικά άρθρα

67χρονος δέχθηκε επίθεση από αρκούδα

Αποστόλης Τζελέτας

Επιβεβαίωση της παρουσίας αρκούδων στην περιοχή της Άνω Λαψίστας

Ηπειρωτικός Αγών

Προσέγγιση αρκούδας στο Μικρό Πάπιγκο εν μέσω καραντίνας