ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πυκνό πευκοδάσος καίει μεγάλη φωτιά στον Σμόλικα

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στο νότιο τμήμα του Σμόλικα, μεταξύ των χωριών Πάδες και Άρματα του δήμου Κόνιτσας.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά κυρίως της παρουσίας ξερής καύσιμης ύλης, απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών που «στέγνωσαν» τα δάση, η φωτιά εξαπλώθηκε με ταχύτητα και καίει πυκνό πευκοδάσος.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο η περιοχή είναι δύσβατη και το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο.

Στην περιοχή βρίσκονται επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ έχουν κινηθεί και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας. Η κατάσβεση της φωτιάς είναι δύσκολη, λόγω του ότι η περιοχή είναι δυσπρόσιτη. Το θετικό είναι ότι η φορά των ανέμων είναι αντίθετη σε σχέση με τους οικισμούς και δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. Η προσπάθεια των πυροσβεστών έχει εντοπιστεί στην κατάσβεση ενός μετώπου, που καίει κάτω από τον δρόμο Πάδες- Άρματα, με το άλλο μέτωπο να έχει κατεύθυνση προς τη βουνοκορφή.
Στην ίδια περίπου περιοχή είχε εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά και το 2011, καίγοντας επί μέρες πυκνή δασική έκταση από πεύκα. Με δεδομένο ότι η προσέγγιση είναι δύσκολη και στην περιοχή υπάρχουν και παλιά πυρομαχικά, οι πυροσβέστες ελπίζουν σε μεταβολή των καιρικών συνθηκών και στην αποδέσμευση εναέριων μέσων που επιχειρούν σε άλλα ενεργά μέτωπα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

https://www.facebook.com/marilia.paulidi/posts/10158317015513434

Σχετικά άρθρα

Εκτεταμένες ζημιές από τη φωτιά στις φοιτητικές εστίες (φωτορεπορτάζ)

Στον Σμόλικα ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στη Βάλια Κάλντα

Ηπειρωτικός Αγών