ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ποδαρικό» στο «Αντ. Τρίτσης» με τον προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία

Με το έργο του προσεισμικού ελέγχου στις σχολικές μονάδες κάνει ο δήμος Ιωαννιτών «σεφτέ» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, εν αναμονή της έγκρισης και των υπολοίπων προτάσεων που έχει υποβάλει.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στις 26 Ιουλίου, το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση 51.253,32 ευρώ, ενώ χθες έγινε και η τυπική αποδοχή της απόφασης ένταξης από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών.
Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών διενέργειας πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων του δήμου Ιωαννιτών, με βαθμονόμηση και αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν, και επιλογή εκείνης της ομάδας επισφαλών υποδομών για τις οποίες απαιτείται Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος (Υποέργο 1), καθώς και παροχή υπηρεσιών ενεργειών πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης όλου του πληθυσμού σε θέματα αντισεισμικής προστασίας (Υποέργο 2). Σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφερθεί κατά την υποβολή της πρότασης, ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος θα γίνει σε 113 σχολικά κτίρια, ενώ στη συνεχεία η εκπόνηση του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου θα εφαρμοστεί σε εκείνα που θα προκύψουν από τον μακροσκοπικό πρωτοβάθμιο έλεγχο, έλαβαν βαθμολογία κάτω ενός προβλεπόμενου ορίου. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των κτιρίων που θα έχουν ελεγχθεί και αντιστοιχεί στον αριθμό των 17 σχολικών κτιρίων, θα καταταχθούν σε κατηγορία που θα απαιτεί περαιτέρω έλεγχο, δηλαδή δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο.
Το ποσό που εγκρίθηκε (51.253,32 ευρώ), είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την αρχική πρόταση, καθώς μόνο για το πρώτο υποέργο ο προϋπολογισμός έφτανε τις 115.000 ευρώ. Όπως εξήγησε στον Η.Α. ο αντιδήμαρχος Έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος, η μείωση προέρχεται από την αλλαγή των αρχικών απαιτήσεων και το έργο του προσεισμικού ελέγχου θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το έργο του προσεισμικού ελέγχου στις σχολικές μονάδες είναι από αυτά που εξαιρούνται του πλαφόν που έχει τεθεί για κάθε δήμο από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο δήμος Ιωαννιτών αναμένει τις εγκρίσεις και άλλων προτάσεων που έχει υποβάλει στο πρόγραμμα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην τύχη της πρότασης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο