gastronomiko festival foodtruck
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Πάντρεψε» τα τοπικά προϊόντα με τον τουρισμό η περιφέρεια Ηπείρου

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής προβολής της περιοχής αντιμετωπίζει τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα η περιφέρεια Ηπείρου και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, πραγματοποιήθηκε το «1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ» της περιφέρειας Ηπείρου το Σάββατο 17 Ιουλίου στην Πρέβεζα.

Η δράση εντάσσεται στο έργο «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου» και είχε στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, συνδυάζοντας την τοπική κουζίνα με τη σύγχρονη μαγειρική, έτσι όπως γίνεται σε πολλά υπαίθρια φεστιβάλ φαγητού (street food festival) του εξωτερικού, καθιστώντας την επίσκεψη στην Ήπειρο μια συνολικά ξεχωριστή εμπειρία.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, δέκα παραγωγοί από την Πρέβεζα και την Άρτα είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό, ενώ την ίδια στιγμή, σε ένα food track (κινητή καντίνα), ο Θοδωρής Παστουρματζής, ένας food scriber με μεγάλη εμπειρία, πάντρεψε τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών με έναν μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας επτά πρωτότυπα πιάτα, τα οποία γεύθηκαν έλληνες και ξένοι επισκέπτες στην Πρέβεζα.
Ομάδα δημοσιογράφων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που ήταν φιλοξενούμενοι της περιφέρειας Ηπείρου, επισκέφθηκαν τη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης αυγοτάραχου «Του Πρεβεζάνου» στο Νεοχώρι Πρέβεζας, όπου ο Ανδρέας Γκούμας τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και τους παρουσίασε τις συσκευασίες με γαρίδα- γαύρο μαρινάτο και χταπόδι ξυδάτο. Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν την Πάργα και το Μουσείο Ελιάς και Γευσιγνωσίας «Paragaea», όπου ο Ηλίας Λιάκρης τους αφηγήθηκε την ιστορία της ελιάς και της επεξεργασίας της στην περιοχή, ενώ στον χώρο γευσιγνωσίας γεύτηκαν προϊόντα και παράγωγα ελιάς. Την Κυριακή 18 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς «Philippos flavours» στην Άρτα, όπου ο Φίλιππος Μπέης τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και τους μίλησε για τα προϊόντα που εξάγονται σε αρκετές χώρες. Κατά την παραμονή τους στην Πρέβεζα και την Άρτα οι δημοσιογράφοι γεύθηκαν την τοπική κουζίνα με τα ολόφρεσκα ψάρια και τη γαρίδα του Αμβρακικού.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου, που είναι το περιβάλλον, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και ο τουρισμός υψηλού επιπέδου, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Όταν συνδέουμε το τουριστικό προϊόν με τον πρωτογενή τομέα, αναδεικνύουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», υπογράμμισε.
Στη στρατηγική επιλογή της περιφέρειας να προωθεί συνδυαστικά τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία στάθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας και αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Στράτος Ιωάννου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την πολιτική αυτή την ξεκινήσαμε εδώ και δέκα χρόνια, όταν οι άλλοι ακολουθούσαν την προώθηση του μονοδιάστατου τουρισμού. Στην πορεία αυτή η επιλογή μας δικαιώθηκε και την ακολούθησαν και άλλοι». Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς εστίασε στην επιλογή της περιφέρειας Ηπείρου να προωθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο τα τοπικά αγροτικά προϊόντα. «Παράλληλα, προσπαθούμε να αναδείξουμε την Άρτα, μέσα από το σύνολο των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων», πρόσθεσε.
Το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ είχε αναφορά στις Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας, ενώ θα ακολουθήσει και 2ο την προσεχή άνοιξη με αναφορά τις Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο δήμαρχος Πρεβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αναστασία Σίμου και Ιωάννης Κατέρης, η διευθύντρια Τουρισμού της περιφέρειας Ιουλία Μαρκούλα, η υπεύθυνη προώθησης τοπικών προϊόντων της περιφέρειας Σοφία Φούκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας Κώστας Ανατολιωτάκης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Πρέβεζας Άννα Αθανασίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Πρέβεζας Σπύρος Κόκκαλης κ.ά.
Η περιφέρεια Ηπείρου ευχαριστεί για τη συμμετοχή τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων Π.Ε Πρέβεζας και Άρτας: Μονάδα παραγωγής και τυποποίησης αυγοτάραχου «Του Πρεβεζάνου», Ούζο Ρούμπου, Ζήση Φώτη (Καλαμπόκι τυποποιημένο, Ελιές Άρτας «Φίλιππος», Αρωματικά φυτά «Μυρτάλη», Μέλι Ηπειρωτικής Γης, Καράλης –Τυροκομικά, «Συρράκο», Φυσέκης (τσίπουρο) Paragaea (λάδι) και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Ζαγόρι» για τη διάθεση νερών στο Φεστιβάλ.

Σχετικά άρθρα

Σε καλό δρόμο η προσπάθεια για αντλίες θερμότητας

Στις τουριστικές εκθέσεις WTM και PHILOXENIA η Περιφέρεια Ηπείρου

6,6 εκ. για τις λιμνοθάλασσες Πρέβεζας και άλλες αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής