Τις προηγούμενες ημέρες τα καταστήματα εστίασης, κυρίως κλαμπ, στοχοποιήθηκαν και όχι άδικα, με εικόνες συνωστισμού νέων να κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εικόνες αυτές, σε συνδυασμό με την ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων, οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη εκ νέου περιοριστικών μέτρων, αλλά και στην απειλή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με την πρώτη παράβαση ή με αφαίρεση αδείας σε περίπτωση τρίτης υποτροπής.
«Δυστυχώς η μπάλα μας παίρνει όλους», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφε, Μπαρ, Εστιατορίων «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης, σημειώνοντας ωστόσο πως στον νομό μας το ποσοστό παραβατικότητας είναι πολύ μικρό, αφού σε σύνολο άνω των 1300 επιχειρήσεων, οι παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί είναι περίπου 20 κατά το διάστημα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
Έτσι, τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, δεν προβληματίζουν τους επαγγελματίες του κλάδου, όσο αυτά που έρχονται στις 15 Ιουλίου, δηλαδή η επιλογή των καταστημάτων σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους ή μη.
«Ποιος θα αστυνομεύσει τον πελάτη; Είναι πρακτικά αδύνατο. Από το 2017 με τον αντικαπνιστικό νόμο, κάνουμε τους αστυνόμους στο ίδιο μας το μαγαζί. Είναι πρόβλημα να έρθεις αντιμέτωπος με τον πελάτη», σημείωσε ο κ. Τάτσης, προσθέτοντας πως ο προβληματισμός και είναι έντονος και για τον ίδιο προσωπικά αλλά και για τους συναδέλφους του.
«Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία στη διαχείριση του κόσμου, όπως και να θέλει κανείς να κάνει το κατάστημα. Και οι δύο λύσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι αντίθετο με ό,τι έχουμε μάθει για το πώς πρέπει να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται και τιμούν τα καταστήματά μας», σημείωσε ο κ. Τάτσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει άλλος ελεγκτικός μηχανισμός, χωρίς την εμπλοκή του επιχειρηματία.
«Πρέπει να υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί, να έγκειται στην ευθύνη του καθενός και να δηλώνει κάπου υπεύθυνα ότι είναι εμβολιασμένος ή μη, ή ότιέχεινοσήσει ή έχει κάνει τεστ. Να είναι άλλος ο ελεγκτικός μηχανισμός, δεν πρέπει να είναι ο καταστηματάρχης», σημείωσε.
Παράλληλα, ο διαχωρισμός των καταστημάτων, σε κάθε περίπτωση, θα έχει και οικονομικό κόστος για τους επιχειρηματίες, που παλεύουν εδώ και ένα και πλέον χρόνο να κρατήσουν τα καταστήματά τους. «Πανελλαδικά το ποσοστό εμβολιασμού είναι σχεδόν 40%. Αυτό το γεγονός ρίχνει πολύ το ποσοστό στο οποίο απευθυνόμαστε. Εκεί που δυσκολευόμασταν να γεμίσουμε τα καταστήματα όταν απευθυνόμαστε στο 100%, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο θα είναι να λειτουργήσει μια επιχείρηση βιώσιμα», τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να επαναξιολογηθεί η κατάσταση, ώστε όλοι να έχουν την μικρότερη δυνατή ζημιά, ενόψει του χειμώνα.
Πρόβλημα παγκόσμιο και… τοπικό
Μια «παράπλευρη» συνέπεια της πανδημίας και της καραντίνας που εφαρμόστηκε όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και διεθνώς, είναι η έλλειψη προσωπικού στον χώρο της εστίασης.
Άνθρωποι που εργάζονταν εποχιακά, λόγω της πανδημίας πέρυσι, αποφάσισαν να αλλάξουν δουλειά ή άλλοι, που εργάζονταν περιστασιακά, να στραφούν σε άλλους κλάδους, λόγω της αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι.
Από το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου «εξαφανίστηκαν» για πολλούς μήνες και οι φοιτητές, αφού επέστρεψαν στις οικογένειές τους, ενώ και οι Γιαννιώτες φοιτητές που ήρθαν στην πόλη, δύσκολα επέλεγαν να εργαστούν το μεγαλύτερο διάστημα, αφού βρισκόταν και αυτοί σε μια κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με το πότε θα κληθούν στις σχολές τους.
Έτσι, τα καταστήματα, όταν ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση της εστίασης, βρέθηκαν μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα, όπως ανέφερε ο κ. Τάτσης, που αντιμετώπισε το θέμα και ως επαγγελματίας αλλά και ως πρόεδρος, σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι συνάδελφοί του.