ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα μένει η Κόνιτσα

Επιδημία «λουκέτων» έχει πέσει στα υποκαταστήματα των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, με τις παραμεθόριες και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές να αποτελούν τα πρώτα θύματα.

Μεγάλη ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση κατοίκων και επιχειρήσεων στην Κόνιτσα αναμένεται να επιφέρει το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ήδη έχει κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς εξυπηρετεί ολόκληρο τον δήμο Κόνιτσας, καθώς και τα απομακρυσμένα χωριά του, μιας και είναι το τελευταίο που έχει απομείνει. Το πρόβλημα που δημιουργείται έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας πως το υποκατάστημα εξυπηρετεί κυρίως αγρότες, συνταξιούχους και ηλικιωμένους, για τους οποίους η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών καθίσταται παντελώς αδύνατη, ενώ θα δυσχεράνει τις συναλλαγές δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών.
«Το κλείσιμο και του τελευταίου υποκαταστήματος τράπεζας στην Κόνιτσα θα ανατρέψει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, υποχρεώνοντάς τους να επωμιστούν μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία για να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα, ώστε να εξυπηρετηθούν από τα υποκαταστήματα κυρίως της πόλης των Ιωαννίνων. Η μετακίνηση αυτή ούτε εύκολη είναι ούτε δεδομένη, ιδίως για ηλικιωμένους και εν μέσω μάλιστα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της πανδημίας του κορονοϊού», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει αποτελεσματικά στη διοίκηση της τράπεζας για την εξασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας του υποκαταστήματός της αλλά και τους βουλευτές του νομού να παρέμβουν άμεσα και ουσιαστικά, «καθώς η κοινωνία της Κόνιτσας δε θα αντέξει ακόμα μια σφαλιάρα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σαν «κεραυνός εν αιθρία» ήταν η είδηση αυτή για τον δήμο Κόνιτσας, που θεωρούσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει το υποκατάστημα, καθώς στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο της Τράπεζας, άρα έχει μικρό κόστος λειτουργίας.
«Όπως φαίνεται, αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, δε λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των περιοχών. Λυπάμαι πραγματικά και αισθάνομαι ντροπή για την ενέργεια αυτή», σημείωσε ο δήμαρχος Νικόλαος Εξάρχου, τονίζοντας τη διαχρονική απουσία περιφερειακής πολιτικής ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές.
«Δε θεωρώ ότι το κλείσιμο της τράπεζας έχει σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής, αλλά με τον αριθμό των υπαλλήλων. Είναι μεγάλη ντροπή να μη σκέφτονται τις παραμεθόριες περιοχές και τους κατοίκους που μένουν σε αυτές», ανέφερε.
Πρόσθεσε δε τον αντίκτυπο μιας τέτοιας ενέργειας και στην ψυχολογία και την οικονομία. «Άλλο να μπαίνεις σε μια κωμόπολη που υπάρχει τράπεζα, κέντρο υγείας, σχολείο, υπηρεσίες και άλλο σε ένα κέντρο επαρχίας 40-42 χωριών, που εδώ και χρόνια κάποιοι επιλέγουν να κλείνουν όλες οι υπηρεσίες. Λυπάμαι πραγματικά», τόνισε.
Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο είχε λάβει την απόφαση για μεταφορά των αποθεματικών του δήμου από την Εθνική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς. «Δεν είναι λόγοι οικονομικοί, είναι καθαρά μη σεβασμού των περιοχών αυτών. Τους βολεύει να κρατούν ανοιχτά τα καταστήματα στις μεγάλες πόλεις, δεν τους ενδιαφέρουν περί εθνικών λόγων», πρόσθεσε.
Ο δήμαρχος πρόκειται άμεσα να συγκαλέσει σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων, ωστόσο δεν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, καλώντας και την πολιτεία να στηρίξει την περιοχή, κάτι που δεν προκύπτει από τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση. «Αν θέλουν να στηρίξουν την περιοχή μας. Αν δε θέλουν, να μας πουν κύριοι κοπανήστε την, να το πω λαϊκά, φύγετε και εσείς που επιμένετε να μένετε εκεί και βλέπουμε…», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως η έκκληση δεν είναι μόνο προς το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας να επανεξετάσει το θέμα, αλλά και προς την κυβέρνηση ώστε να ασκήσει πίεση.

«Λουκέτα» και στην υπόλοιπη Ήπειρο

Το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κόνιτσα δεν είναι το μοναδικό που κλείνει στην Ήπειρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να κλείσει τα καταστήματά της σε Παραμυθιά και Πάργα, καθώς και ένα ακόμη στην Άρτα, σε σύνολο 64, στα οποία θα βάλει λουκέτο σε όλη τη χώρα.
Σε ανάλογη διαδικασία έχει μπει και η Εθνική Τράπεζα, που θα κλείσει ακόμη 25 υποκαταστήματά της, μεταξύ των οποίων και αυτό που σήμερα διατηρεί στους Φιλιάτες.
Με τον νέο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά συνδέει το μπαράζ λουκέτων ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλυσε τα χέρια στους τραπεζίτες, ώστε να βάλουν μπρος το σχέδιο για λουκέτα σε υποκαταστήματα και μείωση προσωπικού. «Δεν είναι τυχαίο ότι αναστολές παλαιότερων αποφάσεων για λουκέτα λήγουν τώρα, όπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι οι εκατοντάδες αποφάσεις για κλεισίματα καταστημάτων τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν παρθεί την τελευταία διετία. Το είδαμε με την Alpha Bank και πλέον και την Πειραιώς στην Παραμυθιά, την Εθνική και την Πειραιώς στους Φιλιάτες. Παρά τα επικοινωνιακά κόλπα, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και την αλήθεια τη βιώνουν με το χειρότερο τρόπο οι πολίτες και ο εμπορικός κόσμος της Παραμυθιάς και των Φιλιατών, που βλέπουν τον τόπο τους να μαραζώνει μπροστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Δε θα αφήσουμε τη Θεσπρωτία έρμαιο στα ανάξια χέρια των κυβερνόντων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα φέρω το ζήτημα του κλεισίματος του καταστήματος Πειραιώς της Παραμυθιάς στη Βουλή, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς λύση», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Σχετικά άρθρα

Στο επίκεντρο η οικονομική και επιχειρηματική δυναμική της Ηπείρου

Εκ νέου στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας η Τράπεζα Πειραιώς

Σε θερμή ατμόσφαιρα η ορκωμοσία στον Δήμο Κόνιτσας