ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μύδροι Μάξιμου κατά Ιερώνυμου και Ιεράς Συνόδου

Σε συντονισμένες κινήσεις με αποδέκτη το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να μείνει κενό γράμμα η εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για λειτουργία της τρίτης Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Γιάννενα, όπως προβλέπεται στο άρθρο του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, έχουν επιδοθεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων και οι τοπικοί φορείς.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και στους ιεράρχες που συμμετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), καθώς, με βάση τα όσα περιέγραψε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, υπήρξε παρασκηνιακή μεθόδευση, χωρίς ο ίδιος να ερωτηθεί για οτιδήποτε.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις τόσο για την απόφαση της ΔΙΣ όσο και για τους ιεράρχες. «Ντρέπομαι να τους πω αδελφούς», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του, ενώ ουσιαστικά τους κήρυξε ανεπιθύμητους στο επιστημονικό συνέδριο για την εθνική και πνευματική προσφορά του Αγίου Κοσμά, που είναι προγραμματισμένο στα Γιάννενα στις 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Με τι μούτρα θα έρθετε στα Γιάννενα να τιμήσουμε την Επανάσταση, τη στιγμή που έχετε προσβάλλει με τόσο βάναυσο τρόπο την προσφορά της Ηπείρου και στην Επανάσταση, και στα γράμματα και στην εκκλησιαστική παιδεία και σε όλα. Αφήστε μας να κάνουμε την εκδήλωση μόνοι μας και μην έρχεστε. Δεν πειράζει. Θα τον τιμήσουμε μόνοι μας τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Αυτό θα είναι το πρώτο μέτρο για να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ήπειρο», σημείωσε και απευθυνόμενος προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο χαρακτήρισε «πατέρα» του, του υπενθύμισε μια ρήση του Ευαγγελίου με τα λόγια του Χριστού: «Όποιος αγαπάει τον πατέρα του, τη μάνα του, τα αδέλφια του πιο πολύ από μένα, δε μου είναι άξιος». «Εγώ, λοιπόν, αγαπώ πιο πολύ την Εκκλησιά και από τον Μακαριότατο, και από τη μάνα μου, και από τον πατέρα μου, και από τα αδέλφια μου κι απ’ όλους», σημείωσε.
Ο κ. Μάξιμος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι κανείς δε μίλησε μαζί του, ούτε καν στο τηλέφωνο, ενώ ειδική μνεία έκανε στη στάση των Μητροπολιτών Κονίτσης Ανδρέα και Άρτας Καλλίνικου, αλλά και στον Μητροπολίτη Κηφισίας, που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, οι οποίοι αποτελούν μέλη της ΔΙΣ. «Δεν αντέδρασε κανείς. Μάλιστα, αρχικά πίστευα ότι δε συμμετείχαν, λόγω του επεισοδίου με το καυστικό υγρό», ανέφερε, κατηγορώντας τους ότι και οι ίδιοι, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΔΙΣ, απαξίωσαν 110 χρόνια ιστορίας και προσφοράς του ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, αλλά και τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Ήπειρο και τους εθνικούς ευεργέτες.

«Γελοία η επίκληση εθνικών λόγων»

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων δεν εφείσθη χαρακτηρισμών ούτε για την απόφαση, καλώντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να την ανακαλέσει.
Μια τέτοια σχολή, που φτιάχτηκε για εθνικούς λόγους, δεν μπορεί να έρθει κάποιος να την καταργήσει ελαφρά τη καρδία. Θα τολμήσω να πω ότι είναι γελοία η επίκληση εθνικών λόγων. Αν ήθελαν να διεκδικήσουν και μία άλλη σχολή, είχαν δικαίωμα να τη διεκδικήσουν. Αυτό που κάνουν, είναι απαράδεκτο και αντεθνικό», τόνισε αρχικά, αναφερόμενος στην επιστολή της Ιεράς Συνόδου, την οποία παρέδωσαν την Πέμπτη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός και Ιλίου Αθηναγόρας, ως αντιπρόσωποι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, παρατίθενται οι δεκατέσσερις θέσεις που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος να τροποποιηθούν στο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών ζητά να μην καταργηθεί το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, καθώς και η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Ιωάννινα. «Ως προς τον τόπο λειτουργία της τρίτης Σ.Μ.Υ.Κ. (πλην της Ριζαρείου και της Κρήτης), η οποία στο Σχέδιο Νόμου έχει προορισθεί να λειτουργήσει στα Ιωάννινα, η Ιερά Σύνοδος προτείνει την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία ευρίσκεται στο κέντρο της Βορείου Ελλάδος και θα εξυπηρετήσει όλες τις Ιερές Μητροπόλεις Αυτής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μάξιμος δεν έδειξε να ικανοποιείται από τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος, μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε: «Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά – Ιωαννίνων στο Γένος και στα εκκλησιαστικά γράμματα, καθ’ όλη την μεγάλη πορεία της. Και τώρα στηρίζω τη λειτουργία της και τη συνέχιση του οράματός της για περαιτέρω καλλιέργεια των παιδιών της Ηπείρου και της Ελλάδας στα εκκλησιαστικά γράμματα. Πιστεύω πως το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει απρόσκοπτα την μεγάλη προσφορά της στην Εκκλησία και την πατρίδα μας. Εξ όσων γνωρίζω, άλλωστε, η Εκκλησιαστική Σχολή Ιωαννίνων θα φιλοξενεί ένα από τα νέα Σ.Μ.Υ.Κ. που ιδρύονται από το υπουργείο».
«Η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής παιδείας είναι να κλείσει η Βελλά», διερωτήθη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και συνέχισε: «Επειδή είναι απαράδεκτο και σκανδαλώδες να υπάρχει μια τέτοια απόφαση, να τη μαζέψουν. Σε αυτή την προδοτική για την ήπειρο απόφαση, να υπάρχει άλλη μία να την αναιρεί».

Δεν έχει σχέση η Γεωργική Σχολή

Ο κ. Μάξιμος θέλησε από μόνος του να προλάβει όσους ενδεχομένως επιχειρήσουν μια σύνδεση της εισήγησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τα σχέδια της Μητρόπολης για λειτουργία Γεωργικής Σχολής στις εγκαταστάσεις της Βελλάς.
«Κάποιοι λένε ότι ο δεσπότης θέλει να κάνει τη Βελλά Κέντρο Γεωργικής Παραγωγής. Ναι, ο δεσπότης θέλει να κάνει και αυτό, μα ποτέ μα ποτέ δε συζήτησε να χαλάσουμε αυτό που υπάρχει για να κάνουμε το άλλο. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε εντελώς διαφορετικές υποδομές για το θεματικό ΙΕΚ, με σκοπό κάποτε αυτό να εξελιχθεί και σε μια αυτόνομη Γεωργική Σχολή. Χωρίς όμως να πειράξουμε ιστορία 110 χρόνων», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση: «Είναι παράλογο και γελοίο. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Είναι δυο εντελώς ξεχωριστά πράγματα. Δε θα γίνουμε ιθαγενείς που τους ξεγελούν με καθρεφτάκια. Θα σου δώσουμε καθρεφτάκι για να ξεχάσεις ότι σου πήραμε το χρυσάφι. Η ιστορία της Βελλάς είναι χρυσάφι. Δεν την αλλάζουμε με καθρεφτάκια».

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων