ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κεραυνός εν αιθρία» για το μέλλον της Βελλάς

Σε ουσιαστική υποβάθμιση, με ορατό ακόμη και το φάσμα του «λουκέτου», θα οδηγήσει την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Βελλάς η τυχόν υιοθέτηση από το υπουργείο Παιδείας της εισήγησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για λειτουργία της τρίτης Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Γιάννενα, όπως προβλέπεται στο άρθρο του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνεται στην επιστολή της Ιεράς Συνόδου, την οποία παρέδωσαν την Πέμπτη στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός και Ιλίου Αθηναγόρας, ως αντιπρόσωποι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, παρατίθενται οι δεκατέσσερις θέσεις που ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος να τροποποιηθούν στο νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών ζητά να μην καταργηθεί το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, καθώς και η τρίτη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.) να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και όχι στα Ιωάννινα. «Ως προς τον τόπο λειτουργία της τρίτης Σ.Μ.Υ.Κ. (πλην της Ριζαρείου και της Κρήτης), η οποία στο Σχέδιο Νόμου έχει προορισθεί να λειτουργήσει στα Ιωάννινα, η Ιερά Σύνοδος προτείνει την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία ευρίσκεται στο κέντρο της Βορείου Ελλάδος και θα εξυπηρετήσει όλες τις Ιερές Μητροπόλεις Αυτής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αυτοαναιρείται ο Αρχιεπίσκοπος

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μεθοδεύει τη λειτουργία της τρίτης Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στη Θεσσαλονίκη, ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ότι θα φιλοξενείται στα Γιάννενα!
«Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά και συμβολή της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά – Ιωαννίνων στο Γένος και στα εκκλησιαστικά γράμματα, καθ’ όλη την μεγάλη πορεία της. Και τώρα στηρίζω τη λειτουργία της και τη συνέχιση του οράματός της για περαιτέρω καλλιέργεια των παιδιών της Ηπείρου και της Ελλάδας στα εκκλησιαστικά γράμματα. Πιστεύω πως το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει απρόσκοπτα την μεγάλη προσφορά της στην Εκκλησία και την πατρίδα μας. Εξ όσων γνωρίζω, άλλωστε, η Εκκλησιαστική Σχολή Ιωαννίνων θα φιλοξενεί ένα από τα νέα Σ.Μ.Υ.Κ. που ιδρύονται από το υπουργείο», απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το νέο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και συγκεκριμένα για το μέλλον της πρώτης και ιστορικής Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά – Ιωαννίνων.
Πιθανώς, το θολό τοπίο να καταφέρει να ξεκαθαρίσει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας θα κάνει δηλώσεις για το θέμα στα ΜΜΕ.

Από τον δήμο Ιωαννιτών η πρώτη αντίδραση

Από τον δήμο Ιωαννιτών προέκυψε η πρώτη αντίδραση, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη.
«Η Βελλά αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας που ξεκίνησε τη λειτουργία του, όταν ακόμη ο τόπος μας ήταν υπόδουλος. Φέρει τη σφραγίδα κορυφαίων προσωπικοτήτων και η διατήρησή της είναι καθήκον της πολιτείας και της Εκκλησίας. Κάθε προσπάθεια κατάργησής της αποτελεί προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών και των εθνικών ευεργετών. Κάθε προσπάθεια κατάργησή της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, στην κοινωνία, στην παιδεία και στον δημόσιο βίο. Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και εκτιμώ ότι κανένας Ηπειρώτης, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, δε θα αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά. Η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών είναι απαραίτητη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην ιστορία και την προσφορά των Ηπειρωτών», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος