ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

76 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η νίκη των συμμάχων και η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 76 χρόνια πριν, αλλά και η ημέρα που τέθηκαν οι βάσεις για την ενωμένη Ευρώπη, πέντε χρόνια αργότερα, τιμήθηκαν σε εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, την Κυριακή 9 Μαΐου.

Στα Γιάννενα, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, τελέστηκε το πρωί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Στεφάνι κατέθεσαν, παρουσία και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Σταύρος Νικολόπουλος και η ηγεσία των τοπικών στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.
«Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό – ναζισμό και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Θυμόμαστε το μαζικό και μαχητικό τρόπο που αγωνίστηκε ο ελληνικός λαός απέναντι στις δυνάμεις Κατοχής, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ και τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των μεγάλων αντιφασιστικών κινημάτων. Οι λαοί σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την υγειονομική, την οικονομική και την περιβαλλοντική κρίση, την αναβίωση του φασισμού και του ρατσισμού, την αμφισβήτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Για τον λόγο αυτό, η μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών είναι επίκαιρη και σύγχρονη. Θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλες και όλους μας», ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Τζούφη, προσθέτοντας πως η Γερμανία όφειλε να προχωρήσει στις αποζημιώσεις, κάτι που αρνείται να πράξει.
Από την πλευρά του, ο κ. Ελισάφ τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική μέρα που σηματοδοτεί την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και μέρα μνήμης για τους Έλληνες που αγωνίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας, στη Γερμανική Κατοχή και στην Εθνική Αντίσταση. Πρόσθεσε, επίσης, πως είναι μέρα αναστοχασμού, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής συνείδησης και περαιτέρω ενοποίησης.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής