ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μελισσοκομικοί σύλλογοι κατά αιολικών πάρκων

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura αλλά και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, εκφράζουν με κοινή επιστολή τους στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, οι μελισσοκομικοί σύλλογοι Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Φιλιατών, ζητώντας την απόσυρση του άρθρου 110 του νόμου Χατζηδάκη που αποκλείει τις τοπικές αρχές από τη διαδικασία αδειοδότησης.

Οι πρόεδροι των πέντε μελισσοκομικών συλλόγων εκφράζουν τη λύπη τους για την προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων, την ώρα που για τους πολίτες υπάρχουν τεράστιες δεσμεύσεις στους όρους δόμησης και στις χρήσεις γης στις ίδιες περιοχές.

«Στις εν λόγω περιοχές μάλιστα, με την παραχώρηση των εκτάσεων για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, δε θα επιτρέπεται η ελεύθερη διάβαση, αποκλείοντας άλλες ταχύτατα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες, όπως πχ. ο αγροτουρισμός, ο εναλλακτικός αθλητισμός, τα νομαδικά βοσκοτόπια και  τα  παραδοσιακά μονοπάτια που υπάρχουν εδώ και αιώνες. Για αυτές τις τεράστιες στρεβλώσεις ευθύνεται το τελευταίο νομοθέτημα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. 4685/2020 -ΦΕΚ 92/Α7-5-2020 και ειδικότερα το άρθρο 110, που αφαιρεί την τελική γνωμοδότηση και έκδοση της άδειας από τους δήμους και τις περιφέρειες. Από φορείς δηλαδή που γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα εκχωρεί τις αρμοδιότητες αυτές, απευθείας, χωρίς να ερωτηθεί ο τοπικός πληθυσμός, στην κρίση του υπουργείου Ανάπτυξης. Θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη νομοθεσία και ζητούμε ειδικότερα την τροποποίηση του άρθρου 110 και για την χορήγηση άδειας παραχώρησης να γνωμοδοτεί ο τοπικός δήμος και τελικά η περιφέρεια», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για παράγωγη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών σε επιλεγμένες περιοχές και λίγα στον αριθμό, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων με όρους και με όρια, αλλά και η επιδότηση φωτοβολταϊκών σε κάθε στέγη σπιτιού και βιομηχανικού κτιρίου και η επιδότηση  και  κατασκευή μονάδων βιοαερίου, έτσι ώστε τα απόβλητα της πτηνοτροφίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων να μετατραπούν από πηγή μόλυνσης σε ενέργεια.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη μέλισσα και το φυσικό της περιβάλλον. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα ορεινά οικοσυστήματα της Ηπείρου. Οφείλουμε να αντιταχθούμε σε πρακτικές που δεν τυγχάνουν της αποδοχής των μελών μας, αλλά και του τοπικού πληθυσμού και θα το κάνουμε», καταλήγει η επιστολή.

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα