ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς νέα μελέτη, αλλά με μειωμένη ισχύ για τα αιολικά στο Περιστέρι

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του αιολικού πάρκου στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) εμφανίζεται η εταιρεία που είχε προχωρήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα στις ενέργειες αδειοδότησης, όχι όμως στο αρχικό μέγεθος, αλλά περιορίζοντάς το σχεδόν κατά το ήμισυ.

Η πρόσφατη απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνου Δημόπουλου για διακοπή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδοτήσης του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 88,45 MW στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου», μετά και το αίτημα απόσυρσης του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου από τον φορέα υλοποίησής του, δε σημαίνει ότι εγκαταλείπονται τα σχέδια.
«Κάθε άλλο παρά εγκαταλείπουμε την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΑBO Wind AG Παναγιώτης Σαρρής σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου σε ΜΜΕ της Ηπείρου, εξηγώντας τους λόγους απόσυρσης του φακέλου της ΜΠΕ και κάνοντας γνωστό ότι σύντομα θα υπάρχει αίτηση επαναδειοδότησης. «Έχουμε ήδη καθυστερήσει τρία χρόνια, ενώ της έγκρισης της ΜΠΕ ακολουθούν και άλλες αδειοδοτήσεις. Αύριο να ξεκινούσαμε, θα χρειαζόταν 3-4 χρόνια να υλοποιηθεί το έργο. Οι ανεμογεννήτριες, με τις οποίες σχεδιάστηκε το έργο, δε θα παράγονται όταν ξεκινήσουν να κατασκευάζεται. Είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους συνάφειας με αυτό που πραγματικά θα γίνει, να επανυποβάλουμε μια αναθεωρημένη μελέτη που να περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα», σημείωσε και εκτίμησε ότι μέσα στη χρονιά θα έχει επιτευχθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση μείωσης της ισχύς του έργου σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, από τα 90MW περίπου στα 50 MW, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είναι ο μοναδικός συνομιλητής τους, τους ζητήθηκε να γίνει κάποιος συμβιβασμός ως προς το μέγεθος του έργου, με δεδομένο ότι εκφράστηκαν αντιρρήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν και με τον μεγάλο αριθμό των ανεμογεννητριών και με τη μεγάλη ισχύ. «Σε αυτή τη νέα φάση αδειοδότησης του έργου, συνεχίζουμε με μία μικρότερη ισχύ, την οποία τοποθετούμε στα 50 MW, και με σύγχρονες ανεμογεννήτριες, μικρότερες σε αριθμό φυσικά και μεγαλύτερης ισχύος, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε, κάνοντας λόγο για μια κίνηση καλής θέλησης.

«Πλήρως αδειοδοτημένα τα δύο από τα τέσσερα πάρκα»

Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις που υπήρξαν, από τη στιγμή που, όπως υποστήριξε, για τα δύο από τα τέσσερα αιολικά πάρκα έγινε επιλογή να χωροθετηθούν στα ίδια πολύγωνα που είχαν αδειοδοτηθεί πλήρως ανάλογα πάρκα στο παρελθόν, με την εταιρεία που είχε φτάσει μέχρι και την άδεια εγκατάστασης να τα εγκαταλείπει για οικονομικούς λόγους.
Ο γενικός διευθυντής της ΑBO Wind AG ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρξε θετική γνώμη από την Επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου και το Δασαρχείο Μετσόβου, ενώ αντιρρήσεις δεν είχαν υπάρξει ούτε από τον Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων. Παρ’ όλα αυτά, από την πλευρά της εταιρείας υπήρξε επικοινωνία με τον δήμο Μετσόβου, ο οποίος είχε συνάψει σύμβαση μίσθωσης της έκτασης για ένα από τα αιολικά πάρκα στο παρελθόν. «Αυτό που εισπράξαμε, ήταν θετικό», τόνισε ο κ. Σαρρής, αναφερόμενος και στη θετική γνώμη για την τοποθέτηση τεσσάρων ανεμολογικών ιστών, άσχετα αν στη συνέχεια ο δήμος Μετσόβου υποστήριξε ότι αυτή η στάση του δε σήμαινε και αποδοχή των αιολικών πάρκων.

Απαντώντας σε γενικότερες ερωτήσεις σε σχέση με τη θέσπιση υψομετρικών ορίων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όπως και για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε ζώνες Natura, ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία κινείται εντός του νομικού πλαισίου, το οποίο χαρακτήρισε αυστηρό.
«Αν υπάρχει ρύθμιση ως προς το υψόμετρο, θα τη σεβαστούμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως σε διεθνές επίπεδο ένα στα πέντε αιολικά πάρκα βρίσκεται εντός περιοχών Natura. «Ένα φωτοβολταϊκο μπορεί να μετατοπιστεί εκτός ζώνης Natura. Ο ήλιος υπάρχει παντού, ο άνεμος όμως όχι. Εφόσον θέλουμε ανάπτυξη ΑΠΕ σε όλες τις τεχνολογίες, δυστυχώς πρέπει να χωροθετηθούν σε σημεία με υψηλό αιολικό δυναμικό», συμπλήρωσε.

Λόγος ανησυχίας το όχι σε όλα

Πέραν της αρνητικής στάσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στα αιολικά πάρκα στο Περιστέρι, από την πλευρά της ABO Wind εκφράστηκε η ανησυχία για τη συνολικότερη στάση της περιφέρειας Ηπείρου κατά κύριο λόγο και των δήμων δευτερευόντως στο σύνολο των έργων ΑΠΕ που σχεδιάζει η εταιρεία στην Ήπειρο.

«Λαμβάνουμε σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων κατά τη φάση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που δε θεμελιώνονται σε προβληματισμούς σε σχέση με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για το σύνολο των έργων που έχουμε υποβάλει προς αξιολόγηση, τα οποία αθροίζουν μέχρι στιγμής τα 260 MW», τόνισε ο κ. Σαρρής, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι για τα 170 MW φωτοβολταϊκών έργων η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων ήταν θετική.

Ως επιχειρήματα συνήθως προβάλλονται ο κορεσμός των δικτύων, με τον κ. Σαρρή να αναφέρει ότι αυτό άπτεται της αρμοδιότητας των διαχειριστών του δικτύου, το μέγεθος ή ζητήματα διαδικαστικής φύσεως. Μάλιστα, σε σχέση με την περιφέρεια, ανέφερε ότι ουδέποτε έχει προσκαλέσει την εταιρεία όταν έρχονται προς συζήτηση οι ΜΠΕ για έργα που την αφορούν.

Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτή η «εχθρική» στάση έρχεται ως συνέπεια του φόβου της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ενδεχόμενο αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών ή υποκρύπτει και κάτι άλλο, ο κ. Σαρρής απάντησε αρκετά διπλωματικά, λέγοντας ότι από την πλευρά της η εταιρεία αντιμετωπίζει καλόπιστα και καλοπροαίρετα τις ενστάσεις, προσπαθώντας με την αλήθεια των επιχειρημάτων της να κάμψει τους καλόπιστους προβληματισμούς.

Με δεδομένο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει γνωμοδοτικό ρόλο και όχι αποφασιστικό, πάντως, τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να μπει φρένο σε μια επένδυση, ωστόσο προκαλούνται καθυστερήσεις. Από την άλλη, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι η εταιρεία δε θέλει την ανάπτυξη υπό την ομπρέλα κάποιας άδειας εν κρυπτώ, αλλά την ενδιαφέρει να κάνει κάτι μαζί με τις κοινωνίες.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέρθηκε και στα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες τόσο σε επίπεδο άμεσης επένδυσης όσο και ανταποδοτικών οφελών.

Η ABO Wind στην Ήπειρο

Την εικόνα για τα έργα της εταιρείας στην Ήπειρο έδωσε ο υπεύθυνος έργων της ABO Wind Hellas ΑΕ στην περιοχή Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαχαίρας.

Η δραστηριότητα της εταιρείας στην περιοχή ξεκίνησε το 2017 με την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων 240 MW, που αντιστοιχούν σε έναν κύκλο εργασιών 200 εκατ. ευρώ στην περιοχή. Σε φάση κατασκευής βρίσκονται φωτοβολταϊκά 50MW στον δήμο Ηγουμενίτσας.
«Οι φυσικές συνθήκες της Ηπείρου είναι ιδανικές για την αξιοποίηση των ΑΠΕ. Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, πέραν της θετικής επίδρασης στο κλίμα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, τονώνουν την τοπική οικονομία και συνοδεύονται από ποικίλα ανταποδοτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα