ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο παρά πέντε και αν το Πολιτιστικό- Καλλιτεχνικό Πάρκο

Μία ακόμη παράταση –την τρίτη κατά σειρά- αναμένεται να δώσει ο δήμος Ιωαννιτών στους μελετητές για το Πολιτιστικό- Καλλιτεχνικό Πάρκο στον χώρο των πρώην στρατιωτικών φυλακών, καθώς εξέπνευσε εδώ και λίγες ημέρες ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους για να παραδώσουν τη μελέτη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να ζητήσει παράταση της παραχώρησης των 22 στρεμμάτων των παλιών στρατιωτικών φυλακών από το Ελληνικό Δημόσιο για πέντε χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026, καθώς είναι πιθανόν η υλοποίηση του έργου να μην έχει ξεκινήσει έως τότε και η κυριότητα της έκτασης να επιστρέψει στο κράτος.
Την ανησυχία της για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εξέλιξη του έργου, εξέφρασε η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», αποδίδοντας ακέραια την ευθύνη στη σημερινή δημοτική αρχή. «Σας έχουμε ακούσει πολλές φορές να λέτε ότι δεν παραλάβατε μελέτες κι ότι έχετε βρει καμένη γη, εδώ όμως δεν μπορείτε να επικαλεστείτε αυτή τη δικαιολογία, γιατί η σύμβαση με τους μελετητές που αναδείχτηκαν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019. Δύο χρόνια μετά, όμως, δεν έχει γίνει τίποτα και ζητάτε να δώσουμε παράταση για να παραλάβουμε τις μελέτες τον Οκτώβριο του 2021. Είστε σίγουροι ότι θα προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023 όπως προβλέπεται και δε θα κινδυνεύσει η χρηματοδότησή του;», ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιώτιτσας για λογαριασμό της παράταξης, ενώ κριτική ασκήθηκε και από την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει διαρκής ενασχόληση με το έργο», ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως από εδώ και πέρα οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν για να μη χαθούν τα 2,5 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ, στο οποίο είναι ενταγμένο το έργο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων». Υπενθυμίζεται το έργο πρέπει να έχει ανάδοχο έως τον Ιούλιο του 2022 για να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε και πέφτει η αυλαία του ΕΣΠΑ. Ο χρόνος μπορεί να φαίνεται αρκετός, ωστόσο δεν είναι με δεδομένο το ότι απαιτείται η ολοκλήρωση και παραλαβή των μελετών, η δημοπράτηση του έργου και η ανάδειξη αναδόχου. Βέβαια, πάντα υπάρχει και το «παράθυρο» του επόμενου ΕΣΠΑ, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η δημοτική αρχή θα βρεθεί απολογούμενη για το ότι δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει δεσμευμένα κονδύλια.

Σχετικά άρθρα

Προς τροποποίηση η μελέτη για την ανάπλαση των παλαιών στρατιωτικών φυλακών

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση το Καλλιτεχνικό Πάρκο

Αποστόλης Τζελέτας

«Ωριμάζει» η ανάπλαση των παλιών στρατιωτικών φυλακών

Αποστόλης Τζελέτας