ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα πήρε ο… άνεμος τα αιολικά στο Περιστέρι

Εγκαταλείπονται τα σχέδια για εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 MW, στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), για τα οποία είχαν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, τόσο από τους δήμους Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, όσο και από την περιφέρεια Ηπείρου και άλλους φορείς.

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα ιστοσελίδα dasarxeio.com, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνου Δημόπουλου, διακόπτεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδοτήσης του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 88,45 MW στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».
Όπως αναφέρεται, η διακοπή της διαδικασίας αδειοδότησης προήλθε κατόπιν αρνητικών γνωμοδοτήσεων των κρίσιμα εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και των Δασικών Υπηρεσιών, των απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού καθώς και του αιτήματος απόσυρσης του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου από τον φορέα υλοποίησης του έργου, την εταιρεία «ABO Wind AG – ΑΒΟ WIND HELLAS A.E.».
Τα τέσσερα αιολικά πάρκα ήταν χωροθετημένα στις θέσεις «Περιστέρι- Κορφούλα», «Περιστέρι-Πύργος» και «Περιστέρι-Πύργος 2» του δήμου Μετσόβου και «Περιστέρι—Αλατίστα» στα όρια των δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων. Η ABO Wind είχε εξασφαλίσει άδειες παραγωγής και για τα τέσσερα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το αν το έργο εγκαταλείπεται οριστικά και αμετάκλητα, είναι κάτι που ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς η ABO Wind Hellas οργανώνει την Τετάρτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, κατά την οποία θα ενημερώσει για τη δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στην περιφέρεια Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα