ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ψάχνει «συνταγή» για την ενίσχυση της ανακύκλωσης

Δράσεις ενίσχυσης της ανακύκλωσης προωθεί ο δήμος Ιωαννιτών, που όπως όλη η Ήπειρος αλλά και η χώρα γενικότερα, βρίσκεται αρκετά μακριά από τους στόχους που τίθενται από τον εθνικό και τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Στα Γιάννενα, το ποσοστό της ανακύκλωσης ενισχύθηκε το 2020 και φτάνει σήμερα στο 12, 4% από 10% περίπου που ήταν το 2019, ωστόσο και πάλι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, καθώς δεν υπάρχει εικόνα για τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται από την εταιρία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας.

Αφορμή στάθηκε η πρόταση του δήμου Ιωαννιτών στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη δημιουργία έντεκα Γωνιών Ανακύκλωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ.Οι Γωνιές Ανακύκλωσης είναι σημεία συλλογής αποβλήτων πολύ μικρής κλίμακας, όπου μπορεί να γίνεται χωριστή συλλογή διαφορετικών κατηγοριών ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων σε κατάλληλους περιέκτες με την κατάλληλη σήμανση.

«Δεν έχουν σχέση με τα γνωστά “σπιτάκια” της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε μια κάμψη. Δε μας έχουν στείλει τα υπόλοιπα “σπιτάκια” που είχαν δεσμευτεί και μιλάμε, τόσο εγώ όσο και ο δήμαρχος, με την εταιρία αλλά δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Αυτό δε συμβαίνει μόνο σε εμάς, αλλά και σε άλλους δήμους που συμμετείχαν στο Ολοκληρωμένο Πιλοτικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης. Το βασικό είναι ότι δε μας δίνουν στοιχεία για τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να προσμετρηθεί και αυτός στα στοιχεία που έχουμε», σημείωσε ο κ. Πήχας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ολοκληρωμένο Πιλοτικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης, στο οποίο συμμετείχαν πέντε δήμοι, μεταξύ των οποίων ο δήμος Ιωαννιτών, είχε ανακοινωθεί και παρουσιαστεί με μεγάλες προσδοκίες από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τον Νοέμβριο του 2019.

Στόχος πάντως της πρότασης του δήμου Ιωαννιτών είναι η μείωση των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή και κατ’ επέκταση μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ περιλαμβάνει και δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, με σκοπό την προώθηση της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Έρχεται και η ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων

Μια ακόμη «γραμμή» ανακύκλωσης είναι αυτή που αφορά ενδύματα και υποδήματα, που μέχρι σήμερα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων μαζί με όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών, μετά από αίτημα του τμήματος Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Θεμάτων, ενέκρινε τους όρους και τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση της δράσης «Εγκατάσταση δικτύου κάδων ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων».

Οι θέσεις και ο αριθμός των κάδων που θα τοποθετηθούν, θα οριστούν με επόμενη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενώ ο δήμος Ιωαννιτών διατηρεί το δικαίωμα για την εφαρμογή παράλληλων δράσεων συλλογής ρούχων και υποδημάτων προς επαναχρησιμοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Πήχα, από τη δράση αυτή αναμένεται μείωση των οικιακών αποβλήτων προς ταφή σε ποσοστό 5%, με αποτέλεσμα πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, ενώ ο δήμος Ιωαννιτών συμμορφώνεται με τον Εθνικό Σχεδιασμό και εφαρμόζει σε ένα ακόμη σημείο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται σχέδιο για την ανακύκλωση ελαίων και αποβλήτων οικοδομικών κατασκευών.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων