ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ελευθέρας» στην Εγνατία για όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Ιωαννίνων

Τη δυνατότητα να κυκλοφορούν στην Εγνατία Οδό, εντός των ορίων του νομού Ιωαννίνων, χωρίς να καταβάλουν διόδια θα έχουν σύντομα όλοι οι κάτοικοι της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων.

Αυτό προκύπτει από την υπ’ αριθμ. 434/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή της περιφέρειας Ηπείρου και ακύρωσε την απόφαση του πρώην υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη κατά το μέρος που παρέλειψε να κρίνει κατά τρόπο ενιαίο και ομοιόμορφο τη θέσπιση απαλλαγής από τα τέλη διοδίων για τους κατοίκους της ΠΕ Ιωαννίνων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου.
Την απόφαση του ΣτΕ ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «επανάσταση» σε σχέση με την Εγνατία Οδό. «Είναι μεγάλη απόφαση, την οποία δεν περίμενα, αλλά ο αγώνας φέρνει αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η περιφέρεια Ηπείρου, όπως εξήγησε, στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το έργο κατασκευάστηκε ως δημόσιο και όχι μέσω παραχώρησης), δεν υπάρχει παράλληλο δίκτυο, το οποίο εκ των υστέρων ο τότε υπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων – Τρικάλων, καθώς και στη διάκριση που υπήρχε με τη διαφορετική αντιμετώπιση των κατοίκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και του δήμου Μετσόβου. «Όταν εκδόθηκε η απόφαση του τότε υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, κάποιοι σε τοπικό επίπεδο είχαν σπεύσει να με λοιδορήσουν ότι δήθεν είχα παρέμβει μόνο για το Μέτσοβο, ενώ αυτή ήταν μια απόφαση ουσιαστικά για να με πλήξει προσωπικά και πολιτικά», τόνισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για τη στήριξη της προσφυγής και ιδιαίτερα τη νομικό Γεωργία Τατάγια, «με τη συμβολή της οποίας η περιφέρεια Ηπείρου έχει κερδίσει πάμπολλες υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και χωρίς μάλιστα να εισπράττει και τα χρήματα που πρέπει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Όταν έχεις υποθέσεις με σύγκρουση συμφερόντων, πρέπει να έχεις και άτομα που να εμπιστεύεσαι» κατέληξε.
Η περιφέρεια Ηπείρου αναμένει πλέον την καθαρογραφή της απόφασης και στη συνέχεια θα σταλεί στον υπουργό Υποδομών, προκειμένου να προχωρήσει στη θέσπιση απαλλαγής από τα τέλη διοδίων για τους κατοίκους της ΠΕ Ιωαννίνων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου.

Μισή υπενθύμιση από τους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ως αποτέλεσμα δικής τους παρέμβασης χαρακτηρίζουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» την εξέλιξη στο θέμα των διοδίων, αναφέροντας ότι η προσφυγή του περιφερειάρχη προέκυψε ως συνέπεια της δικής τους πίεσης μετά την εξαίρεση αρχικά μόνο των κατοίκων του Μετσόβου.
«Επειδή η μνήμη στην πολιτική τυχαίνει να είναι σύντομη, θυμίζουμε ότι η παρέμβαση στο ζήτημα των διοδίων στα όρια του νομού Ιωαννίνων, αφού πρωτίστως εξαιρέθηκαν από την καταβολή αντιτίμου μόνο οι κάτοικοι Μετσόβου, έγινε προεκλογικά, όταν ζητήσαμε από την περιφέρεια να προσφύγει στο ΣτΕ για τους κατοίκους όλης της Π.Ε Ιωαννίνων. Αναγκάστηκε τότε ο περιφερειάρχης, μέσα σε λίγες ώρες και για να μην φανεί ότι μεροληπτεί μόνο υπέρ των κατοίκων του Μετσόβου, να αποδεχτεί την πρότασή μας και να καταθέσει την προσφυγή. Αυτά, προς υπενθύμιση γιατί ορισμένα πράγματα πρέπει να τα λέμε για να μην ξεχνιόμαστε», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.
Βέβαια, μετά την κατάθεση της προσφυγής, ο κ. Ριζόπουλος υποστήριζε ότι δεν αφορούσε το ζήτημα των διοδίων συνολικά, αλλά αποκλειστικά τους κατοίκους του Μετσόβου, ενώ θεωρούσε βέβαιο ότι η προσφυγή θα απορριφθεί «γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο έρεισμα για να υπάρξει εξαίρεση σε έναν από τους σταθμούς διοδίων» και «κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την επικράτεια».

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Αποδίδεται ξανά στην κυκλοφορία η σήραγγα στο Μαλακάσι

Αποστόλης Τζελέτας

Δεν πείθουν οι έως τώρα εξηγήσεις για το κλείσιμο της σήραγγας