ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς νέους διαγωνισμούς για τα led μετά την ακύρωση

Σε νέους διαγωνισμούς αναμένεται να προχωρήσει η περιφέρεια Ηπείρου για τον οδοφωτισμό των δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), μετά την ακύρωση των εν εξελίξει διαγωνισμών με αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Ήδη έχει ζητηθεί από τον τεχνικό σύμβουλο να εναρμονιστεί ο όλος σχεδιασμός με τις απαιτήσεις της απόφασης το συντομότερο, καθώς οι ελλείψεις και οι αστοχίες που διαπιστώνει η Αρχή αφορούν τις τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες άπτονται του αντικειμένου του.
Την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού για τον οδοφωτισμό των Ιωαννίνων έκανε γνωστή η παράταξη «Ιωάννινα_2023», δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα απόσπασμα από το σκεπτικό της απόφασης, βάσει του οποίου προκύπτει ότι ο λόγος της απόρριψης συνίσταται σε ασάφειες και ελλείψεις στις τεχνικές προδιαγραφές. «…Επειδή, κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει να γίνει δεκτό ότι τα τεύχη της σύμβασης, ιδίως οι τεχνικές προδιαγραφές, ενέχουν ασάφειες και ελλείψεις ως προς το φυσικό αντικείμενο της δημοπρατούμενης υπηρεσίας, και συγκεκριμένα δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια και επάρκεια τα στοιχεία για την επιλογή κατάλληλων κατ’ είδος και ποσότητες φωτιστικών, για την εγκατάσταση των οποίων πρέπει να υποβληθεί προσφορά, καθώς και τα στοιχεία των υφισταμένων υποδομών του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, για τη συντήρηση του οποίου και την αποκατάσταση των βλαβών του επίσης πρέπει να υποβληθεί προσφορά, ασάφειες και ελλείψεις που καθιστούν μη νόμιμη και ακυρωτέα τη διακήρυξη…», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Απαντώντας ουσιαστικά στην κ. Καλογιάννη, η περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «όσοι σπεύδουν να “πανηγυρίσουν” για την αρχική απόφαση της Αρχής, ας μη βιάζονται και εάν πραγματικά ήθελαν και θέλουν να προχωρήσει το έργο, όφειλαν και οφείλουν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στην περιφέρεια η οποία προετοίμασε τη διακήρυξη του έργου».
Εμμέσως πλην σαφώς, η περιφέρεια Ηπείρου χρεώνει την ευθύνη για τις ελλείψεις και τις ασάφειες στον τεχνικό σύμβουλο, αλλά και την κ. Καλογιάννη, λέγοντας ότι υπό τις οδηγίες της ενήργησε ο τεχνικός σύμβουλος. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσπάθεια που κατέβαλε για την υλοποίηση του προγράμματος ELENA η Τατιάνα Καλογιάννη, από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της περιφέρειας Ηπείρου, και θεωρούμε ότι η ίδια, έχοντας άμεση γνώση των τεχνικών λεπτομερειών, υπό τις οδηγίες της οποίας άλλωστε ενήργησε ο Τεχνικός Σύμβουλος, καθόν χρόνο ήταν αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, είχε έναν επιπλέον λόγο για να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού και στην υλοποίηση του έργου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της περιφέρειας Ηπείρου, η οποία καταλήγει: «Τόσο η περιφέρεια Ηπείρου, όσο και ο δήμος Ιωαννιτών στην όλη διαδικασία ακολούθησαν τις οδηγίες του Τεχνικού Συμβούλου, έχοντας ως βασική αρχή τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των εταιριών του κλάδου. Στην ίδια κατεύθυνση, με απόλυτη διαφάνεια, θα κινηθούμε και στη συνέχεια, ώστε το έργο να υλοποιηθεί κατά τον πλέον επωφελή τρόπο για τον δήμο Ιωαννιτών, για τον δήμο Πρέβεζας και τους πολίτες γενικότερα».

Ακυρώνεται ο διαγωνισμός, όχι το έργο

Το ότι η ακύρωση του διαγωνισμού δεν ισούται με ακύρωση του έργου, επιχειρεί να κάνει ξεκάθαρο η δημοτική αρχή, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι η ενεργειακή αναβάθμιση ήταν και παραμένει προτεραιότητα.
Παράλληλα, υπεραμύνεται της συνεργασίας της με την περιφέρεια Ηπείρου στην ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα ELENA και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του προγράμματος, κάνοντας λόγο για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, προκειμένου να προχωρήσει στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης σε όλη την έκταση του δήμου, χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η δημοτική αρχή θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη και να θεραπευτούν άμεσα όλες οι πλημμέλειες από τον τεχνικό σύμβουλο που έχει επιλέξει η περιφέρεια Ηπείρου ως αναθέτουσα αρχή και εκφράζει την πίστη της ότι η συνεργασία της με την περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να οδηγήσει στην εκ νέου δημοπράτηση του έργου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και να εγγυηθεί την ολοκλήρωση και την παραγωγική του λειτουργία.

Ευθύνες στη δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση

Να επανεξετάσει από την αρχή τον όποιον σχεδιασμό και πρακτική ακολούθησε μέχρι σήμερα για το έργο καλεί τη δημοτική αρχή η παράταξη «Ιωάννινα_2023», τονίζοντας ότι είναι ένα έργο απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθεί και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.
«Προσπαθήσαμε να προφυλάξουμε τη δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή αδιαφόρησε, μας υποτίμησε και προτίμησε τις προσωπικές επιθέσεις. Την καλούμε έστω και τώρα, στο σημείο μηδέν στο οποίο επιστρέφουμε μετά από ενάμιση χαμένο χρόνο, να αναλάβει τις ευθύνες της και να διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου τεκμηριωμένα και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», τονίζει σε δήλωσή της η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη.
Λυπηρό γεγονός για την πόλη χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάνενα» Θωμάς Μπέγκας την ακύρωση της διακήρυξης του διαγωνισμού για τα led από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, σημειώνοντας ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι αγωνίες που εξέφραζε η παράταξη.
«Μιλήσαμε επανειλημμένα με αγωνία για τη “λευκή επιταγή” που παρέδωσε ο δήμος στην περιφέρεια να χειριστεί το θέμα. Δεν άκουσε την αγωνία μας, αλλά τράβηξε μία μαύρη κουρτίνα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τράβηξε μια μαύρη κουρτίνα και άφησε από πίσω και τις υπηρεσίες του δήμου. Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει η Τεχνική Υπηρεσία τα στοιχεία του διαγωνισμού. Αλλά φαίνεται ότι δεν τα γνωρίζει ούτε η δημοτική αρχή», ανέφερε σε ένα πρώτο σχόλιο, καθώς επιφυλάχθηκε για μια συνολικότερη τοποθέτηση όταν υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις και δημοσιοποιηθεί η απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου