ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

23,2 εκατ. ευρώ για δίκτυα διανομής αερίου στην Ήπειρο

Μια πρώτη «γεύση» φυσικού αερίου αναμένεται να πάρει η Ήπειρος τα επόμενα χρόνια, καθώς η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) έχει εντάξει την περιοχή στον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη δικτύων διανομής.

Μάλιστα, οι εργασίες τοποθετούνται χρονικά τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ Α.Ε., η οποία έλαβε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το «πράσινο» φως για επενδύσεις 272 εκατομμυρίων ευρώ σε Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο για την περίοδο 2021-2025.
Όπως αναφέρει η απόφαση, το κόστος αυτό περιλαμβάνει τις επενδύσεις σε ανάπτυξη δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, νέες συνδέσεις, αποσυμπιεστές, επενδύσεις ΙΤ και κτίρια. Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, επιχορηγήσεων του ΕΣΠΑ ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και μέσω λήψης δανείου.
Η ανάπτυξη του δικτύου θα είναι εμπροσθοβαρής. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αναπτυχθεί το δίκτυο, στο οποίο θα γίνονται παράλληλα συνδέσεις, και η πύκνωση αυτών θα γίνει σε δεύτερη φάση. Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου θα υπάρχει πρόβλεψη για υποδοχή «πράσινων» καυσίμων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.
Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, όπου σήμερα δεν υφίσταται δίκτυο διανομής, οι επενδύσεις ανέρχονται στα 23.252.152 ευρώ. Η ΔΕΔΑ προτείνει την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης 4 bar κατά 149 χιλιόμετρα (τα 119 στον δήμο Ιωαννιτών) στην επόμενη πενταετία στις πόλεις Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας και την τροφοδότησή τους με LNG. Η ΔΕΔΑ εκτιμά ότι οι συνολικές διανεμόμενες ποσότητες φυσικού αερίου στην πενταετία 2020‐2024 θα ανέλθουν σε 34.083 MWh για τους οικιακούς, 33.317 MWh για τους εμπορικούς και 111.402 MWh για τους βιομηχανικούς τελικούς πελάτες.
Το επενδυτικό κόστος ανέρχεται σε 23.252.152 ευρώ για 4.215 νέες συνδέσεις (2.632 στον δήμο Ιωαννίνων, από 594 στους δήμους Άρτας και Πρέβεζας, και 395 στον δήμο Ηγουμενίτσας) με εκτιμώμενη κατανάλωση 200.735 MWh. Η μέση χρέωση έχει προσδιοριστεί σε 9,6 ευρώ/ MWh.
Αυτό που δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, είναι πώς θα φτάνει το αέριο στην Ήπειρο, με πιο πιθανό σενάριο τη μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή (LNG). Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται στον σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου μέσω των έργων μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (Small Scale LNG) και, πιο συγκεκριμένα, των φορτηγίδων μεταφοράς, τροφοδοσίας και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG truck loading), που αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα στα τέλη του 2021. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η έλευση του φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές της χώρας, παρέχοντας στους πολίτες την επιλογή για πρόσβαση σε διαφορετικές μορφές ενέργειας.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

«Τρέχει» για τις πρώτες συνδέσεις η ΔΕΔΑ

Ζητά καμπάνια ενημέρωσης για το φυσικό αέριο