ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

4,6 εκ. ευρώ για νέους κόμβους σύνδεσης με την Εγνατία

Τρεις νέοι οδικοί κόμβοι, δύο εκ των οποίων αφορούν συνδέσεις με την Εγνατία Οδό, προωθούνται προς άμεση κατασκευή από την περιφέρεια Ηπείρου, που έρχεται να δώσει οριστική λύση σε κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν από την κατασκευή του οδικού άξονα.

Ο ένας κόμβος αφορά τη σύνδεση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων– Άρτας με την Εγνατία Οδό και ο δεύτερος τη σύνδεση με το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας. Ο τρίτος κόμβος θα κατασκευαστεί στην Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων στο ύψος του Διασέλου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών κόμβων ανέρχεται σε 4.920.000 ευρώ και σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ενέκρινε για τον μεν κόμβο Ε.Ο. Ιωαννίνων– Άρτας με Εγνατία Οδό (1.970.000 ευρώ) τους όρους δημοπράτησης, για τους δε άλλους τα αποτελέσματα των αντίστοιχων διαγωνισμών. Προσωρινοί ανάδοχοι αναδείχθηκαν για τη σύνδεση Εγνατίας Οδού με Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (2.650.000 ευρώ) η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε. και για τον κόμβο στην Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων (300.000 ευρώ) η Εργοτεχνική Ο.Ε.- Μέγα Ουρανία.
Επίσης, αναδείχτηκαν οριστικοί ανάδοχοι η ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε. για την προστασία και αποκατάσταση της επαρχιακής οδού από Αγία Κυριακή προς Σούλι από πτώσεις βράχων και λίθων μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν κατά το διάστημα 8-12/01/2021 (370.000 ευρώ) και η ΜΕΤΡΟ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. για την άμεση συλλογή στοιχείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών περιοχής από κόμβο Δολιανών έως Κακαβιά (74.400 ευρώ), καθώς και προσωρινοί ανάδοχοι η Ι. Μπουκουβάλας- Β. Κακαριάρης Ο.Ε. για τις εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του εθνικού οδικού δικτύου περιφέρειας Ηπείρου (74.400 ευρώ) και ο Σωτήριος Σφήκας για την αποκατάσταση – βελτίωση του δρόμου Αμφιθέα- Μεγάρχη- Φωτεινό και προστασία πρανών υδατορεμάτων εντός του οικισμού της Τ.Κ. Μεγάρχης (82.000 ευρώ).
Με άλλες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για τη διακήρυξη της αποκατάστασης επαρχιακής οδού Ιτέα προς Πέτρα Ζαγορίου (62.000 ευρώ), για την αποκατάσταση φθορών επαρχιακής οδού Κοκκινολιθάρι– Κεραμίτσα- Μηλέα (150.000 ευρώ), για τη βελτίωση βατότητας– κατασκευή τεχνικών– σήμανση και ασφάλεια οδικών τμημάτων στον δήμο Πρέβεζας (282.200 ευρώ) και για την αποκατάσταση καθιζήσεων– κατολισθήσεων επί της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας (74.400 ευρώ).

Δημοπρατείται η μελέτη για τον Ι.Ν. Παρηγορήτισσας

Η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας, στη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε, επίσης, τους όρους διακήρυξης της μελέτης για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παρηγορήτισσας, του σπουδαιότερου βυζαντινού μνημείου της Άρτας.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, πρόκειται για μελέτη με μεγάλες απαιτήσεις, αφορά το κτιριακό συγκρότημα και για την προώθησή της έχει τακτική επικοινωνία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από πόρους της περιφέρειας.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες