ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με αυξημένη πλειοψηφία παρά την κριτική η ψήφιση του προϋπολογισμού

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Ιωαννιτών για το 2021, αν και η ψήφος των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχε περισσότερο στόχο να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου, παρά να διατυπωθεί κάποια συμφωνία με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Φώτη Βάββα.

Ο προϋπολογισμός του δήμου ανέρχεται σε 150 εκ. ευρώ περίπου, με τη δημοτική αρχή να επιδιώκει να υλοποιήσει όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, να στηρίξει τα νομικά του πρόσωπα, αλλά και την τοπική επιχειρηματικότητα, που πλήττεται από την πανδημία.

«Όσα μπορούσε να κάνει ο δήμος, τα έπραξε στον μέγιστο βαθμό. Η μείωση των ανταποδοτικών τελών για όλα τα νοικοκυριά είναι μία απόφαση που δεν μπορεί να μηδενίζεται. Σαφώς η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, όμως δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, υπογραμμίζοντας ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί όρθιος ο δήμος και τα νομικά του πρόσωπα, λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε ως ρεαλιστικός, προσαρμοσμένος όμως στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, από τον κ. Βάββα, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες της χρονιάς που μας πέρασε. «Η καθημερινότητα μας αναγκάζει να αναμορφώνουμε τον προϋπολογισμό συνεχώς και υποχρεωτικά πλέον, αφού είμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε στενά τα στοιχεία εκτέλεσής του και να παρεμβαίνουμε άμεσα. Ο δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια νοικοκυρέματος στα οικονομικά του, ώστε να μη δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος σε όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί του, να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τα νομικά του πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους και να χρηματοδοτεί έργα και δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων», τόνισε στην εισήγησή του.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου, χωρίς να μειώνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες προς του πολίτες και χωρίς να θίγονται βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Βασικές κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια, που αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό, είναι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα της ΒΑΑ, του ΣΒΑΚ και του ΣΔΒΕ, η αξιοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Επίσης, η περαιτέρω μείωση και ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών, η αύξηση των ιδίων εσόδων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας, η βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών, η υλοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών του πολίτη με τον δήμο, η στήριξη των Νομικών Προσώπων στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών και του πολιτισμού και η στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Της εισήγησης του κ. Βάββα υπεραμύνθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της δημοτικής σύμπραξης. Ο Νίκος Γκόντας από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» τόνισε ότι η δημοτική αρχή συνέταξε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, ενώ ανέφερε ότι η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή συντάσσει προϋπολογισμό μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, ένα περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων και για τον δήμο.

Η αντιπολίτευση

Για αναποτελεσματικότητα στην εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος του 2020 κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, επικαλούμενος τα στοιχεία των απορροφήσεων, αλλά και απώλειες χρημάτων από το ΕΣΠΑ.

«Το γεγονός ότι δεν έχετε καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσετε το τεχνικό πρόγραμμα του 2019, αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα, η οποία δεν είναι καθόλου κολακευτική για εσάς και σίγουρα απογοητευτική για τον τόπο και τους συνδημότες μας. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από ενταγμένα έργα τα οποία, λόγω της ακατανόητης εμμονής σας απέναντι σε ό,τι σας κληροδοτήσαμε ως δημοτική αρχή, χάθηκαν ή έχουν καθυστερήσει επικίνδυνα», σημείωσε και αναφέρθηκε στο έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, τον ποδηλατοπεζόδρομο και το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού. «Τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα. Ψηφίζουμε αλλά δεν ελπίζουμε και δυστυχώς δεν ελπίζει ούτε ο Γιαννιώτης πολίτης», κατέληξε.

Την κεντρική εισήγηση της παράταξης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος επίσης άσκησε έντονη κριτική. «Δίνει την εντύπωση η δημοτική αρχή ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα κάποιων πραγμάτων και ότι ζει σε έναν δικό της κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «βλέπει παντού εχθρούς» και υιοθετεί «διχαστικές λογικές».

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μόλις ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ενώ ωρίμασε μελέτες και ενέταξε νέα έργα, όπως το Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων και το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο. Όπως είπε, έχουν δημοπρατηθεί 45 έργα και ολοκληρώνονται οι μελέτες για την δημοπράτηση άλλων είκοσι. «Μία σειρά έργων δε διέθεταν καμία ωριμότητα. Ακόμη και ο δακτύλιος εντάχθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη», τόνισε ο κ. Αρλέτος.

Για έλλειψη οράματος και σχεδιασμού κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η παράταξη «Ιωάννινα 2023», με την επικεφαλής Τατιάνα Καλογιάννη να επισημαίνει ότι από τα 150 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού, μόλις τα 19 εκ. κατευθύνονται σε επενδύσεις και αναπτυξιακούς σκοπούς.

«Ο δήμος δεν αντέχει άλλο ερασιτεχνισμούς, προσωπικές πρωτοβουλίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας την εποχή αυτή και να οδεύσουμε στην εποχή των απλών “υπηρετών” του κοινού οφέλους. Συντεταγμένα, στοχευμένα, με εντατική εργασία και αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων πόρων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους χρηματοδοτικούς πόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απείχε από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» με τον δημοτικό σύμβουλο Βλάση Παπαχρήστο να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την «απουσία» πρόβλεψης για τον Συμμετοχικό προϋπολογισμό, καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή ότι δεν ακούει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενώ υποστήριξε την πρόταση της παράταξης Καλογιάννη, που εισηγήθηκε ο Β. Κοσμάς, σχετικά με νέες διαπραγματεύσεις, κυρίως με την Τράπεζα Πειραιώς, για τις ρυθμίσεις των δανείων, καθώς οι οικονομικές συνθήκες το υπαγορεύουν.

«Δεν ψηφίζουμε γιατί θα είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή και έχει πάρει πολλές λευκές επιταγές αυτή η δημοτική αρχή, τις οποίες μάλλον δε σέβεται, σε επίπεδο δημοκρατικών διαδικασιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάθετα αντίθετοι με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών, ασφυκτικό για τους δήμους, αλλά και μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, τάχθηκαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα, κατηγορώντας παράλληλα τη δημοτική αρχή ότι δεν επιλέγει τη σύγκρουση.

«Η δημοτική αρχή ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να κοντραριστεί, συμφωνεί με την κυρίαρχη πολιτική που έχει μετατρέψει τους δήμους σε κρατική υπηρεσία, υπηρετώντας τους κρατικούς σχεδιασμούς των κυβερνώντων, σημερινών και χθεσινών, της Ε.Ε. αυτών που κατέχουν τον πλούτο», σημείωσε χαρακτηριστικά η Όλυ Τσουμάνη, ενώ ο Χρήστος Πατσούρας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών, χωρίς καμία αναπτυξιακή δυνατότητα για τον δήμο.

Δεν έλειψε η συζήτηση για το παλιό Πανεπιστήμιο

Έλλειψη διαλόγου, υποβάθμιση των δημοκρατικών διαδικασιών και του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και έλλειψη σχεδιασμού απέδωσαν στη δημοτική αρχή οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του παλιού πανεπιστημίου.

Στο θέμα αναφέρθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που στάθηκαν κυρίως στη μη ενημέρωση του σώματος, την οποία ερμηνεύουν ως απροθυμία της δημοτικής αρχής για διάλογο και συνεργασία.

Η Ενότητα Πολιτών θα αναφερθεί στο θέμα με πλήρη πρόταση, όπως έκανε γνωστό ο Θωμάς Μπέγκας, ενώ για «σπασμωδική και ελατηριωτική κινητοποίησή» της δημοτικής αρχής έκανε λόγο η Τατιάνα Καλογιάννη, που πρότεινε την άμεση προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού Ιδεών, ώστε, με υπόβαθρο τις όποιες υπάρχουσες μελέτες που αφορούν την αξιοποίηση ακινήτων εντός των ορίων του δήμου, να κατατεθεί στην πόλη ένα πλήρως ορθολογικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση συγκεκριμένων εγκαταλειμμένων ή ανεκμετάλλευτων ακινήτων, κατά τρόπο συμπληρωματικό και όχι αποσπασματικό.

Απαντώντας, πάντως, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ τόνισε ότι ένα διαχρονικό ζήτημα λύνεται κι αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα. «Θα παραχωρηθούν χώροι στην πόλη και το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες αυτές. Το ζήτημα δεν είναι να υπάρχουν σχέδια επί χάρτου, αλλά να αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Κι αυτό κάνουμε», υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων